Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pagekon řasnatý - Problém s ocáskem - špatné svlékání nebo infekce?

Zdravím, mám asi tři týdny svého prvního ciliáta, samičku, 6g. Myslím, že už se jednou svlékala a na horní straně ocásku jí potom zůstal takový flek. Myslela jsem si, že se špatně svlékla, tak jsem se jí to snažila navlhčit a sundat, ale vůbec to nešlo (ani při opakovaných pokusech). Až dneska (asi po týdnu od toho, co jsem si toho všimla) se ta světla kůže u krajů začala nadzdvihovat, ale když jsem se ji pokusila sundat, tak pod ní není nová kůže, spíš mi to přijde jako živá tkáň (šedavá, vlhce lesklá). Ještěrka nevypadá, že by ji to nějak bolelo nebo jí to nějak vadilo, jen já jsem z toho hodně vyděšená. Chápavý reflex v ocásku pořád má, udrží se mi na prstu, jen mi přijde, že se jí ocásek hůř ohýbá.
Fotka je ze dneška, skvrna je v poslední třetině ocásku, po boku je to takové rozšklebené, tam se právě ona skvrna začala odlupovat a pod ní je ta podle mě živá tkáň.
Našla jsem na fóru případ, kdy měl pagekon bakteriální infekci a léčili to bactrobanem, ten bychom doma měli mít, ale mám strach, abych jí tím víc neuškodila.
A v dnešní koronavirové situaci asi není úplně nejlepší čas kdekoliv cestovat a hledat veterináře přes plazy.
Takže budu moc ráda za každou radu nebo zkušenost.

Předmět Autor Datum
Ja bych to jen osetril naredenym betadine, a pockal do pristiho svleku. nový
lucifer 20.03.2020 13:12
lucifer
Díky :) Ředit v jakém poměru? A naťupat vatovou tyčinkou? nový
M. 20.03.2020 14:24
M.
Pokud se nepletu, tak 1:10 - ano, nejakym vatovym tamponem. Bude tam nejake poranena kuze, uvidite c… poslední
lucifer 20.03.2020 18:09
lucifer

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru