Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama bradatá alebo chameleón jemenský

Zdravím. Už dlho sa rozhodujem že si kúpim nejakého plaza a zúžil som to na tieto 2 druhý. Prečítal veľa článkov naštudoval veľa veci ale každopádne by som sa chcel spýtať s ktorým z týchto druhov je to pre začiatočníka jednoduchšie. Či už čo sa týka samotnej starostlivosti, teploty, stravy alebo celkovo. Je to môj prvý plaz a nechcem sa púšťať do niečoho čo by bolo už nad moje schopnosti.
Za každú radu do budúcna ďakujem!

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No rozdíl si myslím je dost velkej. Mám zkušenosti teda hlavně s chameleony a kdybych měl začátečník… poslední
Sinister 20.04.2020 14:38
Sinister

No rozdíl si myslím je dost velkej. Mám zkušenosti teda hlavně s chameleony a kdybych měl začátečníkovi doporučit z těchto dvou druhů, určitě bych doporučil spíš agamu. Chameleon je celkově podle mě nejnáročnější plaz, je to extrémní stresák a často se u nich vyskytují zdravotní problémy i přesto že mají perfektní podmínky. Osobní zkušenosti: První chameleon měl vrozenou vadu a ve dvou letech mi prostě ztuhnul v zádech a nechodil. Veterinář řikal že mojí vinou to není že to muselo být špatnou inkubací. Druhý chameleon, nádherný, aktivní, nedal vůbec nic najevo. Selhali mu ledviny a i přesto byl pořád zelenej až do konce :-( Teď mám chameleona pardálího a pokud mi i on odejde tak to s chamíkama vzdám. Takže doporučuju určitě agamu. Když srovnám chovné podmíky těchto dvou druhů tak agama vousatá pochází z pouštních oblastí z Austrálie, zatímco chameleon jemenský pochází z oblasti kde se víceméně střídají období dešťů a období sucha. Takže zde rozdíly:
Agama potřebuje větší intenzitu světla a i UVB záření, takže terárium by mělo být celé pokryté UVB zářením (např. UVB trubicí) a výhřev stačí na jednu stranu terária. Jako substrát se často používá písek do bazenových filtrací, já sem u gekončíků používal písek od Robimaus, mají vyhovující zrnitost takže i jemný byl hrubší než ty extremně jemný který jsou naprosto nevhodný. Takže písek spíš hrubý. Mláďata agam se rosí 2x denně přímo i na agamky a kdyby měli jemnej písek tak se pak na ně nalepí, nebo ho pozřou s potravou a ucpou se. Krmení mláďat je podobný, cvrčci přiměřené velikosti a neomezeně, agamce navíc dávat i zelenou stravu do misky (polníček, rukola, pampelišky, jitrocel, jetel atd.). A tady je pak rozdíl v krmení v dospělosti. Dospělý agamě se pak dává víc zelené stravy a míň hmyzu. Další rozdíl je v počtu chovanců. Zatímco agamky můžou být ve skupině buď jen samičky a nebo jeden samec víc samic, chameleoni jsou samotáři a většinou není možné chovat ani dva v jednom teráriu ani kdyby šlo o pár. To už by chtělo hodně zkušeností a opravdu giga terárium.
Chameleon pokud se bavíme o jemeňákovi, potřebuje taky hodně světla ale o něco nižší intenzitu UVB záření. A samozdřejmě terárium na výšku. Já ale umožnil chameleonovi pohyb i do stran takže mám terárko vysoký 100 cm a na dýlku 90 cm. Takže i uspořádání světel je tady jiný. Uprostřed (nahoře) mám výhřevnou bodovou žárovku a dvě UVB žárovky po stranách (mám ale v plánu dát UVB trubici). Chameleoni jsou stromoví plazi takže potřebují dostatek větví a rostlin. Mláďata jemeňáků se v přírodě líhnou v období dešťů takže se rosí ráno a večer po zhasnutí. Později pak jen večer a nebo dát do tera mlhovač na noc, ale s tím já zkušenost nemám. Krmení mláďat je stejně jako u agam neomezeně, pokud jde o rostlinou stravu tak u chamíka to není tak důležitý. Pokud bude mít v teráriu živé rostliny (pozor! nedávat jedovaté!) např. ibišek tak si bude sám okusovat ale není potřeba mu dávat rostlinou stravu. A tady je taky problém u pohlaví. Na začátek se určitě doporučuje sameček, protože samičky mají falešné snůšky a dost často se stává že snůšku zadrží a bez včasné návštěvy veterináře umře. Samičky musí mít rašelinu s pískem na dně a čím víc substrátu tím líp. U samečka nemusíte mít žádnej substrát, ale já tam mám bukové štěpky kvůli lepší údržbě. Taky mám v terárku kyblíček do kterýho dávám krmení. Má to tu výhodu že máte přehled kolik toho sní a ještě vám nebudou cvrčci běhat poterárku. V dospělosti se pak snižuje krmná dávka. Doporučuje se většinou jeden cvrček denně, ale já krmil nepravidelně (protože v přírodě podle mě uloví někdy víc a někdy míň), takže sem třeba 2 dny krmil, 3 dny nedostal nic, 3 dny dostal, 2 dny nic atd. a občas neuškodí i delší půst, třeba týden i dva pokud je v dobré kondici ;-) No a jak už sem zmínil, chameleon je samotář a s jiným chameleonem se potkává jen v období páření. Pokud jde o "mazlení" tak chameleoni jsou většinou agresivní, jako mimino jsou v pohodě, buď jsou kontaktní nebo plachý a ve 4 měsících pohlavně dospívají, takže začnou být agresivní. A pak je otázka jakou povahu bude nakonec mít. Buď zůstane agresivní nebo bude plachý a nebo bude kontaktní. S tím je třeba počítat. Chameleoni jsou spíš na pozorování než na "mazlení" ale vyjímky se najdou ;-)
Závěr: Oba určitě potřebují dostatek prostoru - Agama na délku a chameleon na výšku. Vápník je u všech plazů důležitý (hlavně musí být čistý, bez D3). Vitamíny dávat tak jednou za 14 dní, ale pokud budete dobře krmit hmyz tak klidně i míň často nebo jako já když si vzpomenete :-D Ještě u agamy v dospělosti můžete nasipat vápník do misky a dát do terárka, v případě potřeby si sama veme :-) a obalovat jen hmyz.
Tak snad vám to pomohlo a snad sem na nic nezapoměl :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...