Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama bradatá alebo chameleón jemenský

Zdravím. Už dlho sa rozhodujem že si kúpim nejakého plaza a zúžil som to na tieto 2 druhý. Prečítal veľa článkov naštudoval veľa veci ale každopádne by som sa chcel spýtať s ktorým z týchto druhov je to pre začiatočníka jednoduchšie. Či už čo sa týka samotnej starostlivosti, teploty, stravy alebo celkovo. Je to môj prvý plaz a nechcem sa púšťať do niečoho čo by bolo už nad moje schopnosti.
Za každú radu do budúcna ďakujem!

loading...
Předmět Autor Datum
Chameleony nechovam, jen ze zkusenosti jinych - je to vic stresove zvire nez agama, taky relativne k… nový
lucifer 15.04.2020 19:58
lucifer
Úplne súhlasím. Agama je veľmi vďačné zviera, samozrejme pokiaľ sa jej splnia všetky potrebné podmie… nový
Yacopsae. 16.04.2020 13:33
Yacopsae.
No rozdíl si myslím je dost velkej. Mám zkušenosti teda hlavně s chameleony a kdybych měl začátečník… poslední
Sinister 20.04.2020 14:38
Sinister

Chameleony nechovam, jen ze zkusenosti jinych - je to vic stresove zvire nez agama, taky relativne kratkoveke. Spravne podminky = vytapeni, osvetleni, zdroj UV-B potrebuje oboje, krmeni hmyzem taky - v tom nejak zasadni rozdily nejsou. Rozdil je v terariu (na vysku/na sirku) a jeho zarizeni.

No rozdíl si myslím je dost velkej. Mám zkušenosti teda hlavně s chameleony a kdybych měl začátečníkovi doporučit z těchto dvou druhů, určitě bych doporučil spíš agamu. Chameleon je celkově podle mě nejnáročnější plaz, je to extrémní stresák a často se u nich vyskytují zdravotní problémy i přesto že mají perfektní podmínky. Osobní zkušenosti: První chameleon měl vrozenou vadu a ve dvou letech mi prostě ztuhnul v zádech a nechodil. Veterinář řikal že mojí vinou to není že to muselo být špatnou inkubací. Druhý chameleon, nádherný, aktivní, nedal vůbec nic najevo. Selhali mu ledviny a i přesto byl pořád zelenej až do konce :-( Teď mám chameleona pardálího a pokud mi i on odejde tak to s chamíkama vzdám. Takže doporučuju určitě agamu. Když srovnám chovné podmíky těchto dvou druhů tak agama vousatá pochází z pouštních oblastí z Austrálie, zatímco chameleon jemenský pochází z oblasti kde se víceméně střídají období dešťů a období sucha. Takže zde rozdíly:
Agama potřebuje větší intenzitu světla a i UVB záření, takže terárium by mělo být celé pokryté UVB zářením (např. UVB trubicí) a výhřev stačí na jednu stranu terária. Jako substrát se často používá písek do bazenových filtrací, já sem u gekončíků používal písek od Robimaus, mají vyhovující zrnitost takže i jemný byl hrubší než ty extremně jemný který jsou naprosto nevhodný. Takže písek spíš hrubý. Mláďata agam se rosí 2x denně přímo i na agamky a kdyby měli jemnej písek tak se pak na ně nalepí, nebo ho pozřou s potravou a ucpou se. Krmení mláďat je podobný, cvrčci přiměřené velikosti a neomezeně, agamce navíc dávat i zelenou stravu do misky (polníček, rukola, pampelišky, jitrocel, jetel atd.). A tady je pak rozdíl v krmení v dospělosti. Dospělý agamě se pak dává víc zelené stravy a míň hmyzu. Další rozdíl je v počtu chovanců. Zatímco agamky můžou být ve skupině buď jen samičky a nebo jeden samec víc samic, chameleoni jsou samotáři a většinou není možné chovat ani dva v jednom teráriu ani kdyby šlo o pár. To už by chtělo hodně zkušeností a opravdu giga terárium.
Chameleon pokud se bavíme o jemeňákovi, potřebuje taky hodně světla ale o něco nižší intenzitu UVB záření. A samozdřejmě terárium na výšku. Já ale umožnil chameleonovi pohyb i do stran takže mám terárko vysoký 100 cm a na dýlku 90 cm. Takže i uspořádání světel je tady jiný. Uprostřed (nahoře) mám výhřevnou bodovou žárovku a dvě UVB žárovky po stranách (mám ale v plánu dát UVB trubici). Chameleoni jsou stromoví plazi takže potřebují dostatek větví a rostlin. Mláďata jemeňáků se v přírodě líhnou v období dešťů takže se rosí ráno a večer po zhasnutí. Později pak jen večer a nebo dát do tera mlhovač na noc, ale s tím já zkušenost nemám. Krmení mláďat je stejně jako u agam neomezeně, pokud jde o rostlinou stravu tak u chamíka to není tak důležitý. Pokud bude mít v teráriu živé rostliny (pozor! nedávat jedovaté!) např. ibišek tak si bude sám okusovat ale není potřeba mu dávat rostlinou stravu. A tady je taky problém u pohlaví. Na začátek se určitě doporučuje sameček, protože samičky mají falešné snůšky a dost často se stává že snůšku zadrží a bez včasné návštěvy veterináře umře. Samičky musí mít rašelinu s pískem na dně a čím víc substrátu tím líp. U samečka nemusíte mít žádnej substrát, ale já tam mám bukové štěpky kvůli lepší údržbě. Taky mám v terárku kyblíček do kterýho dávám krmení. Má to tu výhodu že máte přehled kolik toho sní a ještě vám nebudou cvrčci běhat poterárku. V dospělosti se pak snižuje krmná dávka. Doporučuje se většinou jeden cvrček denně, ale já krmil nepravidelně (protože v přírodě podle mě uloví někdy víc a někdy míň), takže sem třeba 2 dny krmil, 3 dny nedostal nic, 3 dny dostal, 2 dny nic atd. a občas neuškodí i delší půst, třeba týden i dva pokud je v dobré kondici ;-) No a jak už sem zmínil, chameleon je samotář a s jiným chameleonem se potkává jen v období páření. Pokud jde o "mazlení" tak chameleoni jsou většinou agresivní, jako mimino jsou v pohodě, buď jsou kontaktní nebo plachý a ve 4 měsících pohlavně dospívají, takže začnou být agresivní. A pak je otázka jakou povahu bude nakonec mít. Buď zůstane agresivní nebo bude plachý a nebo bude kontaktní. S tím je třeba počítat. Chameleoni jsou spíš na pozorování než na "mazlení" ale vyjímky se najdou ;-)
Závěr: Oba určitě potřebují dostatek prostoru - Agama na délku a chameleon na výšku. Vápník je u všech plazů důležitý (hlavně musí být čistý, bez D3). Vitamíny dávat tak jednou za 14 dní, ale pokud budete dobře krmit hmyz tak klidně i míň často nebo jako já když si vzpomenete :-D Ještě u agamy v dospělosti můžete nasipat vápník do misky a dát do terárka, v případě potřeby si sama veme :-) a obalovat jen hmyz.
Tak snad vám to pomohlo a snad sem na nic nezapoměl :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...