Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Může užovka obojková jíst ropuchu?

Dobrý den,učím svoje děti vztah k přírodě.Hlavně čeho se není důvod bát a čeho se nesmí dotknout.Naučili se chytat ještěrky a v hmyzu,obojživelnících a plazech se orientují brilantně,vědí,že se nesmí pokusit chytat hada,pokud mu nevidí hlavu a nejsou si jistí co to je.Jsem si jistý,že jako velcí nebudou hystericky ubíjet každé zvíře,které je překvapí.
Občas jsme nakrmili užovky podplamaté rybičkami s čeřenu a pak je pustili tam,kde jsme je potkali.
pokud by jsme se setkali s užovkou podplamatou nebo obojkovou v dospělém věku,rádi bychom věděli,zda jí ropuchu obecnou,kterými jsme obklopeni.nerad bych ji krmil skokanem hnědým nebo zeleným,které považuji za vzácné.děkuji za radu.
P.S.v chorvatsku jsme opakovaně měli kontakt s hadem světlé barvy jež byl určitě přes 2metry dlouhý.je však velice rychlí a neměl jsem zatím příležitost ho vyfotografovat.nebylo to ve vodě ale v její blízkosti.nedovedu si představit čím se asi živý v pokud jsme ho viděli v horách.lokalita je ostrov Krk.děkuji

Předmět Autor Datum
Dobrý den, pro odpovědi na podobné otázky vřele doporučuju pořízení knihy Obojživelníci a plazi z ed… nový
Cinkodan 01.05.2020 12:16
Cinkodan
Děkuji za pochopení i odbornou radu.Sice tu je ropuch,že není možné na nějakou nešlápnout,ale takový… nový
Chorvat 01.05.2020 14:45
Chorvat
Ono s těma ropuchama, tak v těchto týdnech probíhá/probíhalo páření, kde všechny dospělé ropuchy, co… nový
Cinkodan 01.05.2020 17:22
Cinkodan
Ja len dodám k tomu chorvtsku. Na krku had nad 2metry jedine Elaphe quatuorlineata. Tá ale večšinou… poslední
danio007 03.05.2020 23:46
danio007

Dobrý den, pro odpovědi na podobné otázky vřele doporučuju pořízení knihy Obojživelníci a plazi z edice Průvodce přírodou, od Güntera Diesenera a kol., pro rámcový přehled a zajímavosti plazů a obojživelníků Evropy. Jinak, ropuchu v pohodě tito hadi dávají (resp. minimálně ta obojková), ale je ještě o něco "jedovatější" než běžní skokani, má dokonce na to speciální jedové žlázy po stranách hlavy, zvané parotidy...Natrixkám je to však vcelku fuk. Stejně však nedoporučuju krmení žábami, s výjimkou skokana hnědého jsou dokonce i bráni jako zvláště chráněné druhy, včetně "relativně" četné ropuchy obecné. Ne že by byli nějak ohrožení z důvodů občasného odchytu lidmi za účelem chovu/vzdělání (spíš naopak), ale zrovna krmit jimi nemusíte. S těma rybkama nic nezkazíte...nebude-te li předhazovat zrovna vranku, slunku, střevli nebo karase obecného (rovněž vzácné ustupující druhy ryb):-)

Ono s těma ropuchama, tak v těchto týdnech probíhá/probíhalo páření, kde všechny dospělé ropuchy, co existujou, cestovaly k vodě, pár týdnů se tu množily, nakladou vajíčka, a po zbytek roku se zase rozlezou po okolí a bude větším kumštem je najít. To jen tak okrajově, k tomu, že teď to vypadá, že je jich nekonečně. :-)

Ja len dodám k tomu chorvtsku.
Na krku had nad 2metry jedine Elaphe quatuorlineata. Tá ale večšinou nieje ani nejak extra rýchla, a ani moc svetlá. Skôr máte len "velké oči" a bude sa jednať o neajkú večšiu samicu Hierophis gemonensis.
A potrava? Zrovna v Chorvátsku má toho na žranie mraky. Od niekolkých druhov jašteriek, cez myši, hraboše, vtáky, plchy, az po vid. video...
Zrovna ja z potravinovým reťazcom nemám problém, ale vidieť toto, tak je had hladný :-D
https://www.youtube.com/watch?v=7enClOK0AgE

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru