Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaké UVB použít pro agamu kočinčínskou (Přechod z exoterry na repti)

U každého druhu je ta vhodná vzdálenost jiná. Když vezmu například 50W výbojku, u které je uvedené minimum 25-30 cm od zvířete, tak těch 25 cm si můžu dovolit třeba u trnorepa nebo agamy vousatý. Ale u chamíka, leguána zeleného a dalších druhů s nižšími nároky na sílu UVB to dám spíš těch 30+ cm. K jakému druhu to máte Vy?

Ani u kompaktu není jedno, jak blízko se zvíře dostane. Jasně, nespálí se, protože je to zářivka, ale UVB záření je na pár cm několikanásobně vyšší než jsou přirozené hodnoty, což už vadit může. U výbojky odpadá starost s tímhle bočním vyzařováním UVB, protože je reflektorová, takže svítí jen lokálně pod sebe. Ale pálí, takže z hlediska popálení by se nemělo zvíře dostat do přímého kontaktu.

Mrkněte například na výbojku 35W PAR20. Je to nejmenší výbojka na trhu, takže je skladná, což je fajn vůči té blízkosti 3D stěny. Navíc může být od zvířat i 15-20 cm podle druhu, takže si můžete vyhrát s výškou zavěšení.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny