Předmět Autor Datum
Dobrý den, těch možností jsou kvanta. Prvně se musíte rozhodnout, jaký použijete typ UVB zdroje. Já…
david.muzicek 14.10.2020 20:33
david.muzicek
Zdravím, využiji vlákna. Chtěl bych se zeptat na možnou vzdálenost zvířete od výbojky. Z popisu je u…
Cinkodan 14.10.2020 21:05
Cinkodan
U každého druhu je ta vhodná vzdálenost jiná. Když vezmu například 50W výbojku, u které je uvedené m… nový
david.muzicek 14.10.2020 21:30
david.muzicek
Děkuji za odpověď. U mě se jedná hlavně o ještěrky Omanosaura jayakari a Gallotia stehlini, občas i… nový
Cinkodan 14.10.2020 22:22
Cinkodan
Na ten úhel paprsku bych úplně nehleděl. U těch PAR38 tu větší šířku paprsku využije spíš člověk s v… poslední
david.muzicek 15.10.2020 11:21
david.muzicek

Dobrý den, těch možností jsou kvanta. Prvně se musíte rozhodnout, jaký použijete typ UVB zdroje. Já bych například nepřemýšlel o ničem jiném než o výbojce s externím předřadníkem. V podobně velkých terárií je ten rozdíl o několik tříd výše. Jednak agamě poskytne UVB na desítky centimetrů, také zároveň hřejí, takže se pod nimi velmi rády sluní. V neposlední řadě luxusně svítí, vysoká intenzita světla a super hodnoty UVA oceníte, protože i při výšce terárka třeba 2 m prosvítí parádně až na dno. Na druhou stranu počáteční investice není zanedbatelné, to někoho odradí: https://www.terasvet.cz/uvb-vybojky-sunlux/

Vy preferujete UVB kompakt (spirálu), určitě se dá také použít. Je v podstatě jedno, jestli vezmete od Exotery Reptile nebo Repti Planet, popřípadě Sunlux, Arcaida a další. Rozdíly jsou v dosahu a množství UVB, poruchovosti, množství světla a UVA, životnosti UVB atd. Nicméně stále jde o relativně slabé zdroje na pár měsíců, takže ty rozdíly nejsou nijak extrémní. Nemusíte se ani držet značení 5.0, popřípadě 100. Klidně můžete vzít 10.0 nebo 15.0. Nic jako tropické UVB a pouštní není. Rozdíl je v síle/dosahu UVB. Tomu pak musíte přizpůsobit vzdálenost od agamy, aby byly hodnoty UVB optimální. Takže například Reptile 100/RP 5.0 byste dal 10-13 cm do agam a oproti tomu Reptile 200/RP 15.0 byste měl dát 15-18 cm od agam.
https://www.terasvet.cz/uvb-kompakty/

Zdravím, využiji vlákna. Chtěl bych se zeptat na možnou vzdálenost zvířete od výbojky. Z popisu je u všech uváděna "minimální vzdálenost zvířete". Zatím mám v teráriích jako zdroje tepla bodové žárovky, a vedle UVB kompakt, a nahoře ještě dvě lineární zářivky na prosvětlení. V teráriích mám funkční zadní stěny, a chovám agilní, heliofilní druhy ještěrů, v teráriích cca velikosti 1-1,5 m x 0,5 m x 0,5 m (dxhxš). Byť dole na primárním vyhřívacím místě mám UVB kompakt těch cca 15-20 cm od zvířete, často jsou zvířata, a to i na dost dlouhou dobu, při lezení a vylehávání na zadních stěnách, nebo při zavěšení přímo na krytu spuštěných žárovek, zdroji UVB daleko blíže, třeba i na pár cm. U UVB kompaktů je to bez problémů.
Zajímalo by mě ale u výbojek, zdali je toto též bez problémů možné, nebo z takové blízkosti už výbojka napáchá škody, nebo jestli to zvíře pozná a prostě blíž nepůjde - zde by se ale dost omezil funkční prostor terária, což by bylo taky naprd.
Dále se chci zeptat, proč je u výbojek, mimo doporučené vzdálenosti zvířete od zdroje, kterýžto údaj je mi logický, uváděna i minimální výška terária - v čem je smysl tohoto údaje?
S dosavadním systémem jsem vcelku spokojený, zvířata, zdá se, též. Formou přechodu na výbojky předpokládám ještě vylepšení, i úspory energie, jelikož výbojka nahradí výhřevku, UVB, i lineární osvětlující zářivky.
Nejlépe ano, abych pořídil a sám vyzkoušel, ale přeci jen se ale jedná o dražší výrobek, i velmi těžko nahraditelná zvířata (nehledě na citovou hodnotu), že raději napřed položím tento dotaz, než se pustím do experimentu. Děkuji.

U každého druhu je ta vhodná vzdálenost jiná. Když vezmu například 50W výbojku, u které je uvedené minimum 25-30 cm od zvířete, tak těch 25 cm si můžu dovolit třeba u trnorepa nebo agamy vousatý. Ale u chamíka, leguána zeleného a dalších druhů s nižšími nároky na sílu UVB to dám spíš těch 30+ cm. K jakému druhu to máte Vy?

Ani u kompaktu není jedno, jak blízko se zvíře dostane. Jasně, nespálí se, protože je to zářivka, ale UVB záření je na pár cm několikanásobně vyšší než jsou přirozené hodnoty, což už vadit může. U výbojky odpadá starost s tímhle bočním vyzařováním UVB, protože je reflektorová, takže svítí jen lokálně pod sebe. Ale pálí, takže z hlediska popálení by se nemělo zvíře dostat do přímého kontaktu.

Mrkněte například na výbojku 35W PAR20. Je to nejmenší výbojka na trhu, takže je skladná, což je fajn vůči té blízkosti 3D stěny. Navíc může být od zvířat i 15-20 cm podle druhu, takže si můžete vyhrát s výškou zavěšení.

Děkuji za odpověď. U mě se jedná hlavně o ještěrky Omanosaura jayakari a Gallotia stehlini, občas i jiné druhy. Srovnatelné na světelné nároky s tou vousatkou, ale mnohem hbitější a obratnější zvířata, co se dostanou všude - ty ománky tedy. U kompaktu vzdálenost jedno není, spíš jsem myslel, že jsou u něj často i dost blízko, ale za ty roky, i u relativně čerstvých kompaktů, u adult zvířat je to bez zjevných negativních efektů. U těch gallocek je to boční záření UV čka podle mě i bonus, po reprodukční periodě je samec ostřejší k samici, zvlášť když mu zabírá "jeho" místa, takže klasicky u mě samec dole vycabený pod bodovkou a samička leháro na jejím keramickém krytu, UVčko z vedlejšího kompaktu chytají oba:D. U ománek to bude jedno, ty jsou bezkonfliktní furt.
Děkuju za tip s tou 35W PAR20, koukal jsem před tím na tu PAR38 kvůli většímu kuželu světla. S výškou zavěšení, pro výhřev potřebuju, aby to bodově hřálo tak na 40-45°C, zatím u mě spokojenost s 25W obyčejnou bodovou reflektorkou cca 15-20 cm nad povrchem, zvládne totéž i tato výbojka?

Na ten úhel paprsku bych úplně nehleděl. U těch PAR38 tu větší šířku paprsku využije spíš člověk s větším terárkem, kde se ty lampy dávají dál od zvířat. Na tu krátkou vzdálenost je srovnatelné a dokonce mi přijde, že ty maličké PAR20 mají i lepší záběr. Chce to zkusit a udělat si na to vlastní názor. Třeba u trnorepů a leguánků obojkových byla instalace těchto výbojek naprosto zásadní a měla výrazný dopad na úspěšnost chovu, hlavně z hlediska reprodukce.

Pokud chcete výbojku pro jistotu zakrýt před hbitějšími druhy, hodí se na to dobře tyhle cylindry: https://www.terasvet.cz/reflektory/reflektor-maly-cerny/

Co se týče teploty, výbojky v pohodě produkují lokální teplotu 40+ °C. Je to vlastně bodovka, u které se množství tepla odvíjí od počtu W.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru