Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Opakovaný špatný svlek u gekončíka nočního

Zdravím, prosím o radu či teoretická vysvětlení tohoto chování.
Máme cca 11 let starou gekončici noční a z ničeho nic se začala poslední dobou opakovaně (třeba 4x po sobě) špatně svlékat po celém těle a trochu pohubla na ocase. (Již před několika lety jsme špatný svlek řešili, nicméně tenkrát proběhl jen jednou a pomohla zřejmě UVB lampa a vitamíny.)
Nyní to vlastně vypadá, jako by se o to ani nepokoušela, jen na hlavě kolem očí si to občas snaží sundat odíráním o stěny.
Snažili jsme se jí pomoct vodní lázní a pinzetou, nicméně z některých částí (např. z prstíků a kolem očí) nám to moc nejde. Šli jsme se proto poradit na veterinu a čekáme na výsledky potenc. přítomnosti plísní. Máme prý dělat pravidelné koupele, nicméně nepředpokládám, že si bude dobrovolně "potápět" i hlavu, takže to ještě bude asi oříšek.
Nevíte, prosím, čím může být tento opakovaný špatný svlek zapříčiněný? Je třeba možné, že už gekončice zkrátka v tomto věku "stárne"? Žádná náhlá změna prostředí neproběhla, má výhřev a UVB lampu, větší misku s vodou, písek i dostatek kamenů a větví pro odírání...
Také prosím o Vaše doporučení ověřené značky vitamínů pro obalování sarančat, děkuji.

Předmět Autor Datum
Ma dostupny i nejaky vlhky ukryt? 11 let neni az tolik, mame doma i starsi. poslední
lucifer 16.06.2020 10:18
lucifer

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru