Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ještěrka

Zdravím vespolek ! Prosím o radu...ráno ( 2.10. ) jsem našla na chodbě domu cca 1 cm ještěrčí miminko...venku by už asi takové mrně nepřežilo ??? Nebo ano, nebo to není nic neobvyklého ? Pokud by bylo potřeba nemám problém si ji nechat přes zimu doma - vybavení mám. Prosím jen o radu čím ji krmit, jaké vitamíny atd. Díky moc !

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím. Podzim je zatím, i výhledově, přijatelný, podle mě jeho šance venku nulové nejsou - takže m… nový
Cinkodan 02.10.2020 12:31
Cinkodan
Fotka by nebyla? Poměrně dost aktuálně nalezených "ještěrek" bývají mimo skutečných ještěrek čolci nový
Epanterias 05.10.2020 19:42
Epanterias
jo, nález na chodbě domu vypadá taky spíš na čolka poslední
ahoj1 05.10.2020 20:04
ahoj1

Zdravím. Podzim je zatím, i výhledově, přijatelný, podle mě jeho šance venku nulové nejsou - takže možno i v teplejší části nějakého slunného dne vypustit na vhodné místo. Zajímalo by mě i, o jaký druh z našich 4 ještěrek se jedná. Předpokládám jeden z těch dvou běžnějších - ještěrka obecná a ještěrka živorodá. První z nich je podle mě vcelku slušně "chovatelná" i v bytě v teráriu, druhá je komplikovanější paradoxně z jejích preferencí na vlhko a chlad. Mláďata j. obecné jsou uniformě středně hnědá, s malými žlutobílými puntíky, malé j. živorodé jsou výrazně tmavěji zbarvené do odstínů tmavohnědé, bronzova až černa. Otázkou je taky, zda se vůbec jedná o ještěrku, a nikoli např. o čerstvě metamorfovaného čolka (jednoduché rozlišení - čolci mají 4 prstíčky na packách, a jsou kryti hladkou kůží, ještěrky 5 prstů, a jsou kryté šupinama :D).

Jinak všechny naše ještěrky (i čolci) jsou de facto chráněné zákonem, ale reálně jsou ohrožené populace skrze úbytek prostředí, potravy a chemizaci krajiny. Takže odchyt a držení několika jedinců zapálenými lidmi v tom nehraje roli, spíš to považuji za přínos - budování vztahu ke zvířeti, pochopení jeho nároků, atp.

K chovu mláděte - ideální je malá nádrž, akvárium či plastový boxík třeba cca 30 x 20 x 20 cm. Na dno centimetrová vrstvička nějakého "hlínoidního" substrátu (písek, ornice, kompost...co je po ruce:D), a pár kusů něčeho na rozčlenění prostoru, prolézání, atp - třebas pár kousků kůry. U mláďat se jede na jednoduchost a kontrolovatelnost. Taky nemusí být na dně nic, a na dně mít třeba úlomky dlaždiček či odřezky prkna...V chladnějším rohu ale vždy nutný vlhký "hlavní" úkryt, stačí např. chomáč vlhčeného mechu. Malá mistička s vodou, a v teplejším rohu výhřev - stačí např. vysvícenější UVB zářivka, daná centimetr dva nad povrch (čerstvá "silná" zářivka uvb na ten centimetr může na mrněti napáchat zářením dost škody, a když se zase dá dál od zvířete, neplní už výhřevnou funkci). Ke krmení cokoliv z hmyzu, cca do velikosti hlavy ještěrky. Osobně se mi dařilo brzy mláďata naučit i na v teráriu položené, nebo z pinzety podávané na drobno "našmikané" pedikurníma nůžkama kousky většího hmyzu (dospělí cvrčci, mouční červi - asi nejběžněji sehnatelné) (ne ploštice - ty nežere skoro nikdo).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru