Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ještěrka

Zdravím vespolek ! Prosím o radu...ráno ( 2.10. ) jsem našla na chodbě domu cca 1 cm ještěrčí miminko...venku by už asi takové mrně nepřežilo ??? Nebo ano, nebo to není nic neobvyklého ? Pokud by bylo potřeba nemám problém si ji nechat přes zimu doma - vybavení mám. Prosím jen o radu čím ji krmit, jaké vitamíny atd. Díky moc !

Předmět Autor Datum
Venku to uz nema sanci prezit. Pokud mate do ceho ji dat, tak proste krmit primerene velkym hmyzem,… nový
lucifer 02.10.2020 08:30
lucifer
Zdravím. Podzim je zatím, i výhledově, přijatelný, podle mě jeho šance venku nulové nejsou - takže m… nový
Cinkodan 02.10.2020 12:31
Cinkodan
Fotka by nebyla? Poměrně dost aktuálně nalezených "ještěrek" bývají mimo skutečných ještěrek čolci nový
Epanterias 05.10.2020 19:42
Epanterias
jo, nález na chodbě domu vypadá taky spíš na čolka poslední
ahoj1 05.10.2020 20:04
ahoj1

Venku to uz nema sanci prezit. Pokud mate do ceho ji dat, tak proste krmit primerene velkym hmyzem, nejsnaz asi malymi cvrcky. Nez resit nejake vitaminy atd., tak spis at je ten hmyz "gut loaded" = krmit cvrcky smeskou s pridavkem treba Plastinu, Roboranu...

Zdravím. Podzim je zatím, i výhledově, přijatelný, podle mě jeho šance venku nulové nejsou - takže možno i v teplejší části nějakého slunného dne vypustit na vhodné místo. Zajímalo by mě i, o jaký druh z našich 4 ještěrek se jedná. Předpokládám jeden z těch dvou běžnějších - ještěrka obecná a ještěrka živorodá. První z nich je podle mě vcelku slušně "chovatelná" i v bytě v teráriu, druhá je komplikovanější paradoxně z jejích preferencí na vlhko a chlad. Mláďata j. obecné jsou uniformě středně hnědá, s malými žlutobílými puntíky, malé j. živorodé jsou výrazně tmavěji zbarvené do odstínů tmavohnědé, bronzova až černa. Otázkou je taky, zda se vůbec jedná o ještěrku, a nikoli např. o čerstvě metamorfovaného čolka (jednoduché rozlišení - čolci mají 4 prstíčky na packách, a jsou kryti hladkou kůží, ještěrky 5 prstů, a jsou kryté šupinama :D).

Jinak všechny naše ještěrky (i čolci) jsou de facto chráněné zákonem, ale reálně jsou ohrožené populace skrze úbytek prostředí, potravy a chemizaci krajiny. Takže odchyt a držení několika jedinců zapálenými lidmi v tom nehraje roli, spíš to považuji za přínos - budování vztahu ke zvířeti, pochopení jeho nároků, atp.

K chovu mláděte - ideální je malá nádrž, akvárium či plastový boxík třeba cca 30 x 20 x 20 cm. Na dno centimetrová vrstvička nějakého "hlínoidního" substrátu (písek, ornice, kompost...co je po ruce:D), a pár kusů něčeho na rozčlenění prostoru, prolézání, atp - třebas pár kousků kůry. U mláďat se jede na jednoduchost a kontrolovatelnost. Taky nemusí být na dně nic, a na dně mít třeba úlomky dlaždiček či odřezky prkna...V chladnějším rohu ale vždy nutný vlhký "hlavní" úkryt, stačí např. chomáč vlhčeného mechu. Malá mistička s vodou, a v teplejším rohu výhřev - stačí např. vysvícenější UVB zářivka, daná centimetr dva nad povrch (čerstvá "silná" zářivka uvb na ten centimetr může na mrněti napáchat zářením dost škody, a když se zase dá dál od zvířete, neplní už výhřevnou funkci). Ke krmení cokoliv z hmyzu, cca do velikosti hlavy ještěrky. Osobně se mi dařilo brzy mláďata naučit i na v teráriu položené, nebo z pinzety podávané na drobno "našmikané" pedikurníma nůžkama kousky většího hmyzu (dospělí cvrčci, mouční červi - asi nejběžněji sehnatelné) (ne ploštice - ty nežere skoro nikdo).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru