Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mám zimovat agamu vousatou?

Dobrý den,
Chtěla bych poradit. Mám doma CCA 7 měsíční agamu vousatou (samec). Asi před 2 dny začal hrabat po celém terárku. Je mi jasné, že se mu chce zimovat, ale myslím si, že je na to ještě malý (je o něco menší než ostatní agamy jeho věku, ale stále ještě roste). Má 177g a je dlouhý 40 cm.
Terárko má rozměry 120x50x50, ubstrát je terarijní písek.
Osvětlení: Repti Basking Spot Lamp 40w, ReptiPlanet UVB 15.0 26w a OSRAM LED žárovka cool daylight 60w. Svítím 11 hodin.
Krmení: 4x týdně krmím cvrčkama, zelenou stravu podávám každé ráno čerstvou - posypávám ji vápníkem a 1x týdně dám pouze vitamíny (v kapkách)
Teploty: Na výhřevné místě 40-45°C, na nejchladnějším 24-26°C, zbytek terárka má asi 28-30°C.
Je stále docela aktivní, cvrčky a zelenou stravu jí.
Myslíte, že ho mohu nechat zimovat?
Dopředu děkuji.

Fotky jsou sami o sobě docela tmavé, ale v terárku je o dost více světla než to vypadá.

Předmět Autor Datum
Dobrý den, agama už je dostatečně stará a vykrmená na to, aby zvládla zimování. Pokud se rozhodnete… poslední
david.muzicek 14.10.2020 19:51
david.muzicek

Dobrý den, agama už je dostatečně stará a vykrmená na to, aby zvládla zimování. Pokud se rozhodnete zazimovat, ještě bych počkal co nejdéle to půjde. Když začnete zimovat brzo, budete končit zimování zhruba koncem roku, tedy do naší zimy. V takovém období je těžké agamu správně odzimovat, aby nabyla dojmu, že už je jaro a má být zase aktivní. Zpravidla se začnou vracet do úkrytu a chtějí si zimování prodloužit. Když se Vám ale začátek zimování podaří oddálit třeba na polovinu prosince, odzimujete na přelomu února a března, což je ideální.
Návod k zimování najdete zde: https://www.facebook.com/david.muzicek.9/media_set?set=a.1390289111272038&type=3

Co se týče terária, zapracoval bych na osvětlení. LED žárovka nemá smysl, absence UVA a její mizerné světelné spektrum je není pro agamu vhodné, ačkoli to náš zrak není schopen rozpoznat. Správně byste tam měla mít plnospektrální zdroj světla, například zářivku Biolux: https://www.terasvet.cz/denni-svetlo-plnospektralni/osram-biolux-30w-90-cm-t8/
To bych napravil v každém případě. Pokud navíc nechcete zimovat a potřebujete ho přesvědčit, že k tomu nemá důvod, zvyšte teploty, aby bylo na nejchladnějším místě zhruba 28°C. Nicméně většina agam stejně přejde do určitého útlumu, kdy minimálně dříve usínají, jsou línější a žerou méně a nepravidelně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru