Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguánek smaragdový - Samec se samicí se perou

Mám trio leguánků smaragdových (malachitových). Sameček (nz. 2017) a dvě samičky (nz. leden 2020). Samičky jsou sestry ale jedna tu druhou občas odhání, to bych pochopil, ale teď mi ta samička napadá i samečka. On nejdřív začne "vybrovat" což sem pochopil jako pokus o páření, samička ho ale začne napadat a pak se oba na sebe nafukujou. Nevim co si o tom mám myslet. Někdy jsou všichni tři spolu nahoře, jindy je ta jedna samička druhou odehnána a teď třetí den se mezi sebou perou samec se samicí. Není to teda celej den, spíš taková chvilková neschoda. Sameček "vybroval" zrovna na tu podřízenou samičku, tak mě napadlo (vím že je to blbost, ale vypadá to tak :-D) jestli ta dominantní nežárlí. No každopádně pokud máte někdo s chovem těchto leguánků zkušenosti tak mi prosím poraďte, jestli je to normální nebo jestli bude nutný je oddělit. Samičky jsou s ním od příchodu, asi dva nebo tří měsíce od narození už nevim přesně. Ale vše bylo v pohodě, sameček se k nim nechoval nikdy agresivně a o páření se začal pokošet až teďka. Pohlavím jsem si stoprocentně jistej, protože samečka mám taky od miminka a viděl jsem jak postupem času začal zespoda modrat, takže ty dvě samičky jsou stopro samičky

loading...
Předmět Autor Datum
Nemuzu poslouzit zkusenostmi primo s leguanky, nicmene ono to bude myslim dost podobne i jinde. Odsl… nový
lucifer 06.02.2021 10:08
lucifer
Moc děkuju za odpověď. Pravda je že se naštěstí neperou celej den, ale jen třeba chvíli ráno, pak je… poslední
Sinister 06.02.2021 11:22
Sinister

Nemuzu poslouzit zkusenostmi primo s leguanky, nicmene ono to bude myslim dost podobne i jinde. Odsledovano u jinych druhu, ze souziti muze byt nekdy celkem divoke, a to dokonce i mezi samotnymi samicemi. Podstatne je, aby si neublizovali - to sledovat. Pokud pujde jen o nejake prohaneni a postuchovani, tak se imho celkem nic nedeje. Celkem bezne muze samice prohnat samce, samice jinou samici.

Moc děkuju za odpověď. Pravda je že se naštěstí neperou celej den, ale jen třeba chvíli ráno, pak je klid, pak zas chvilku atd. Jinak terárko má rozměr 60v x 60d x 45h, tak velikost terárka si myslím je dostatečná. Každopádně když zrovna nebudu v práci tak je budu sledovat a v případě že by to začlo bejt moc, tak bych zkusil tu dominantní samičku oddělit. Ale všichni normálně jedí naštěstí, což je pro mě trochu uklidňující. Tak ještě jednou děkuji :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...