Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Axolotl mexický -boláčky na těle

Dobrý den, prosím moc o radu. V sobotu jsme si převezli Axolotla. Napustil jsem vodu do akvária a dal do ni nějaký stabiizátor pro akvária (ale jen zhruba podle odhadu-neni tam davkovani) a včera jsem si všiml, že má na sobě bílé fleky a ani nechtěl už zrát. A dnes ráno už má na sobě vyloženě boláčky. ..nevíte kde jsem udělal chybu a co to může být? A jak mu pomoci. Moc děkuji za případnou radu. Zda se nemohl o něco škrabkout či ta voda vyměnit ji? Moc děkuji. TD
[]

Předmět Autor Datum
Mne to prijde jako odrene, spis by poradil nekdo v "Akvaristice", nebyt to tam uplne mrtve... (nemo… nový
lucifer 09.08.2021 10:04
lucifer
Boláky z té fotky moc nevidím, jen něco co skutečně připomíná jak píše Lucifer odřeninu. Na druhou s… nový
Epanterias 09.08.2021 11:23
Epanterias
Moc díky. Jsem úplný začátečník. Máme ho od soboty a od neděle už si stravu nevzal. Ve zverimexu nám… nový
Tomas85 09.08.2021 12:26
Tomas85
Granulemi bych nekrmil, není teď problém získat spoustu žížal a rousnic, stejně jako opatřit krmné r… nový
Epanterias 10.08.2021 19:37
Epanterias
Díky. Boláky se mu už hezky hojí. Ale pro změnu má už dva dny nafouknuté bříško. Nevíte prosím co by… nový
Tomas85 19.08.2021 09:53
Tomas85
Po kamínkách to nebude, to bývá ze špatné potravy (způsobovaly mi to určité druhy masa) a setkával j… nový
Epanterias 19.08.2021 11:00
Epanterias
Moc díky. Takže radíte odstranit vzduchování a krmit už jen masem. A žížaly a nitěnky atd.? Četl jse… nový
Tomas85 19.08.2021 11:06
Tomas85
Maso bych pokud možno vynechal, pokud nejde o rybí. Jak jsem psal výše - žížaly, malé rybky, případn… poslední
Epanterias 19.08.2021 12:16
Epanterias

Boláky z té fotky moc nevidím, jen něco co skutečně připomíná jak píše Lucifer odřeninu. Na druhou stranu do vody k obojživelníkům nepatří žádné stabilizátory, ani jiná chemická svinstva. Opatrně taky s teplotou vody - ideální je pokud nepřekračuje 22C. Pokud jste si ho přivezli včera, nutno dodat, že ani nepůsobí zrovna vykrmeným dojmem

Moc díky. Jsem úplný začátečník. Máme ho od soboty a od neděle už si stravu nevzal. Ve zverimexu nám pro něj dali takové male granulky. Dnes jsem tam psal a posílal fotky a paní mi odepsala, že to vypadá na plíseň. Musel jsem zchladit vodu mela skoro 24C°. Protože mi dost topí světlo (zářivka ) musim to vymenit za led pásek. Ted už má 21/22 a stále chladím pomocí zamrzlé nádobky s vodou. Vím, že musí být okolo 19C°. Paní ze zverimexu mi radí, abych koupil sůl bez jódu a udělal mu z toho lázeň 3g na 10L vody a dal ho zchladit na 15min 3x denne do lednice. Že to pomůže tu plíseň odstranit.

Granulemi bych nekrmil, není teď problém získat spoustu žížal a rousnic, stejně jako opatřit krmné rybky (paví očka, mečovky - ovšem z neléčeného chovu a to ani preventivně). Ohledně zářivky vím přesně o čem mluvíte. Pár let zpět jsme takhle dva oddělali v akvarijním setu, jelikož v místnosti bylo sice cca 23, ale celodenní osvětlení v krytu udělalo s teplotou svoje. S tou solí jsem to nikdy neslyšel, asi bych se toho u obojživelníka obával. Jestli to má někdo ozkoušené a bez úhynu, budu jedině rád, pokud se tu podělí.

Díky. Boláky se mu už hezky hojí. Ale pro změnu má už dva dny nafouknuté bříško. Nevíte prosím co by to mohlo být? Udržuji teplotu na 18-20C° krmil jsem těmi granulkami jednou ráno jednu večer, a hezky jedl. Teď jedu na dovolenou a po ní bych začal krmit lepší stravou než granulemi. jinak krmíme pinzetou, tedy kamínky myslím sníst nemohl jak jsem někde četl...ještě mě napadá, protože byl ve zverimexu s druhým Axolotlem nemůže to být samička a mít malé?

Moc děkuji za odpověď.
TD

Po kamínkách to nebude, to bývá ze špatné potravy (způsobovaly mi to určité druhy masa) a setkával jsem se s tím také, když zvíře nejedlo delší čas a pak se nacpalo. Jestli to způsobují ty granulky nevím, nikdy jsem tím nekrmil a ani nevím o jaké granule jde (zda je to vůbec pro obojživelníky vhodné), ale obecně granule bobtnají, takže je možné, že pokud předtím nežral a pak jich víc sežere, může být problém i tady.
Jinak obdobně jsem měl potíže právě v době dovolené, kdy nenakrmení axolotli lovili bublinky ze vzduchování v domnění, že jde o potravu. Proto jsem naprosto odstranil vzduchování a zůstal jen u filtrace, která "honí vodu" po hladině. Při standartním krmení se mi to nestávalo a myslím, že ani to vzduchování jinak na škodu nebylo.

Moc díky. Takže radíte odstranit vzduchování a krmit už jen masem. A žížaly a nitěnky atd.? Četl jsem hovězí nakrájet na nudličky? A granule už vůbec nedávat? Zítra odjíždím na dovolenou...a nerad bych abych přijel a bylo po něm. Tedy mám teď krmit či vyčkat až po dovče (7 dní + dnes a včera jsem mu nedal, protože jsem měl strach kvůli břichu) a nebo mu dát to maso zítra? Jinak vzduchování tam mám...a nechávám i přes noc vzduchovat. Díky Tomáš

Maso bych pokud možno vynechal, pokud nejde o rybí. Jak jsem psal výše - žížaly, malé rybky, případně kousky porcovaných sladkovodních rybek, rozmražené patentky. Nitěnkám se zdaleka vyhnout - přenášejí mikrofilarie a bůhví co dalšího.
Hovězím masem nekrmit vůbec.
K tomu vzduchování - pokud byla zvířata dobře krmena, tak si ho nevšímala. Pokud ale hladověla, snažila se lovit a následně polykat bubliny

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru