Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Býložravec do teraria

Dobrý den, rád bych si koupil nějaké zvíře do terária. Dřív jsem měl úžovky červené a agama vousaté, ale nevyhovuje mi krmení živou zvěří, většinou mi to totiž děti vysypou a pak to pobíhá po bytě. Proto bych něco býložravého. Láká mě leguán zelený, ale děsí mě, že vyrůstá do dvou metrů, v budoucnu bych neměl místo na terárium. Pak je alternativa nějaká želva, ale asi nebude tak aktivní.
Prosím poraďte. Začátečník nejsem, ale množitel také ne.
Požadavky:
Býložravý. Pokud všežravec, tak aby to šlo nahradit granulemi či zakonzervovanou/sušenou potravou.
Dá se ochočit, pochovat v ruce, případně pustit volně po bytě (občas).
Aktivní, ne něco, co jen spí, nebo se schovává. (Had, gekončík)
Případně aby vyhovovala větší vlhkost v terariu. Jsem i vášnivý pěstitel tropických kytek, dal bych mu je tam do teraria.
Musí být pěkný, výrazný. Šedý a hnědý je nezáživný a nepřinesl by mi užitek.
Pavouky ne.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím. Podle mě snad neexistuje vhodné zvíře, které by splnilo všechny tyto požadavky. Hlavně ta b…
Cinkodan 17.12.2021 09:34
Cinkodan
souhlas, než řešit tolik požadavků, nebude jednodušší dát hmyz mimo dosah dětí? Taky možno počkat až… poslední
ahoj1 21.12.2021 22:52
ahoj1

Zdravím. Podle mě snad neexistuje vhodné zvíře, které by splnilo všechny tyto požadavky. Hlavně ta býložravost/všežravost to dost zužuje. Rovněž aby byl druh sehnatelný a chov zvládnutelný i pro středně pokročilého chovatele... Ten leguán zelený je asi nejlepší volba, ale tam je pro Vás problém jeho velikost. Suchozemské želvy splňují nároky na potravu, ale většina druhů (hlavně jihoevropská Testuda) vyžaduje velký venkovní výběh a zimování, tj. i ta aktivita je spíše sezonní. Želva skalní (Malacochersus tornieri) je zase většinou zalezlá v úkrytu, a taky vysokou vlhkost a tropické kytky neocení. Dospělý samec veleještěrky Gallotia stehlini - relativně nevýrazné barvy, taky ne kytky a vlhkost, a ne každý jedinec bude kontaktnější. To jen tak z druhů, s nimiž jsem nějak přišel osobně do styku, někoho napadne třebas ještě něco.

souhlas, než řešit tolik požadavků, nebude jednodušší dát hmyz mimo dosah dětí? Taky možno počkat až děti dostanou rozum a do té doby slevit z některých z mnoha požadavků.

Osobně bych se zcela vykašlala na pustitelnost po bytě a ochočitelnost - upřímně si to buď nedovedu ani představit a žádnému z navržených by to ani omylem neprospělo (proč nahánět po bytě dospělého leguána? vytahovat z pod skříně prachem olepenou zašprajclou želvu? hledat a odmotávat odněkud užovku? to beru jako řešení nehody, ne probůh jako záměr! Ochočitelnost terarijních zvířat zase je tak nějak dost diskutabilní co se týče dosažitelných cílů..

Bez ambic ochočitelnosti a pustitelnosti a s dodržením ostatních omezení bych to viděla na vodní želvy nebo suchozemský (tedy obojživelný ) kraby. Jsou barevný i aktivní až až, tudíž ty rostliny by musely být v biotopovém terárku nad nimi mimo jejich dosah. Nebo nakonec i rybičky nebo krevety v akvárku se tomu zadání dost blíží (a na rozdíl od želv a krabů jsou plně kompatibilní s rostlinama). Ale na ochočení bych u nich taky rezignovala, vzpomeň si jak dopadl Paroubek :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru