Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama Bradata zavrete jedno oko

Zdravim,

Chcel by som sa opytať moja 10 mesačna agama bradata ma vkuse zavrete ľave oko. Už asi piaty deň.
Keď sa vyhrieva alebo sa ide schladiť, keď chodi alebo žerie tak ma normalne obe oči otvorene. Oko neni červene, nič mu z neho nevyteka nič tam nema zapichnute ani piesok som v oku nevidel a vyzera uplne normalne ako druhe oko. Skušal som mu ho pretriet vatovou tyčinkou namočenou v teplej vode ale nepomohlo to. Čo sa tyka osvetlenia tak mam 50w vyhrevnu žiarovku, UVB compact 13w, UVA 25W compact a 30w plnospektralnu trubicu. Teploty su pod vyhrevom 43C v strede terarka 30-32C a na najchladnejsom mieste okolo 24-25C. Vlhkosť je 45%.Niekde som sa dočítal že to môže mať z toho že mal priliš nízko UVB svetlo a mohlo mu spaliť oko. Ja som mal UVB cca 7-10cm od agamy . Včera som zdvihol na 15cm.
Agama normalne žerie davam mu cvrčkov a listy (pupava, rukola,polniček, činsku kapustu). Neviete poradiť prečo to oko zatvara? Je to nejake podráždenie oka alebo zapal? Mam ísť do veterinara? A akurat zvlieka kožu na celom chrbte a na prednych nohách resp. bude zvliekať lebo už ju ma celkom vyblednutu. Tak neviem môže to s tým súvisieť? Ďakujem za radu.
Lukaš

Předmět Autor Datum
Vse vypada byt v poradku, mohlo to byt tim UV-B prilis nizko, takze i to zvednuti o trochu vys je OK… nový
lucifer 11.04.2023 08:49
lucifer
Vďaka za radu. UVB svetlo mam ešte jedno v zalohe 25W tak ho vymenim. poslední
Echo 11.04.2023 09:40
Echo

Vse vypada byt v poradku, mohlo to byt tim UV-B prilis nizko, takze i to zvednuti o trochu vys je OK. Klidne bych na par dni to UV-B vypnul. Nekam ji nosit je zbytecne.

Jinak teda 13W kompakt je male "nic" tak do odchovnicky pro male mladatka, u desetimesicni v rozumne zarizenem terariu pokud uz UV-B kompakt, tak urcite 25W. Zdroj UV-A je zbytecny, ono toho UV-A je celkem dostatek i u tech "UV-B" = ten bych nahradil. Vzdalenost nejakych 20cm od zvirete.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru