Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Užovka - cizí předmět

Dobrý den,
užovka při žraní sežrala i kousek (nejspíš) rašeliny. Část se povedlo vyndat přes tlamu, když zvracela, ale část bude mít nejspíš v sobě. Je apatická, často zaklání hlavu a nechce to ze sebe dostat... Nějaká rada, zda masírovat třeba směrem Do těla, nebo naopak k tlamě a zkusit dostat ven? Díky za případné rady.

Předmět Autor Datum
Dobrý den, otázka je, jestli je to ten problém. Z toho co popisujete to vypadá spíš na nějaké onemoc…
Epanterias 11.12.2023 10:04
Epanterias
Dobrý den, máte nejspíš pravdu. Bohužel tentýž den zemřel. Je pravda, že ze stejného vrhu mi jeden h…
Pepula 12.12.2023 22:53
Pepula
Dobrý den, pokud se vynechá skutečně nějaké svinstvo, co lítá po užovkách (arena, nidoviry), je otáz… poslední
Epanterias 15.12.2023 09:48
Epanterias

Dobrý den, otázka je, jestli je to ten problém. Z toho co popisujete to vypadá spíš na nějaké onemocnění. Hadi při krmení sežerou poměrně často substrát, přesto to nemá za příznaky zaklánění hlavy, apatii atd. Totéž zvracení. Není to spíš tak, že had při křečích nabírá substrát do tlamky?

Dobrý den, máte nejspíš pravdu. Bohužel tentýž den zemřel. Je pravda, že ze stejného vrhu mi jeden had zemřel již v půl roce, tento cca ve dvou letech, stejné příznaky (zaklánění hlavy, křeče, otevírání tlamy). Nevíte, čím by to mohlo být (jakmile byl mrtvý, tak mu z tlamy vytekla částečně trocha zředěné krve)? Bohužel v okolí nemám žádného "hadologa". Abych upřesnil, jedná se o užovku z rodu thamnophis, krmená rybami s přidáváním vitaminu B1,...

Dobrý den, pokud se vynechá skutečně nějaké svinstvo, co lítá po užovkách (arena, nidoviry), je otázkou u rybožravých druhů v našich podmínkách ten B vitamín. Nejsem na to žádný odborník - dle mého názoru se vyplatí nekrmit jen mrtvými rybami, stejně tak je třeba se vyhýbat striktnímu zkrmování pouze kaprovitých ryb. Proto jsem vždy nerodiím a natrixkách zkrmoval nejen plotice, perlíny, hrouzky, ale zařazoval i ježdíky, okouny, sumečky, pstruhy a jednou za cca měsíc dle velikosti hada rybou napachované hole nebo mrtvou myš. B-čko jsem podával pak spíš ve chvíli, kdy jsem měl k dispozici jen kaprovité ryby. Myslím, že v minulosti se tu tahle témata už také probírala. Pokud mě někdo doplní, nebo opraví, budu rád.
Osobně jsem před lety takhle oddělal thamnophisku s podobnými příznaky jako jste uváděl (dostávala vesměs oukleje, plotičky a perlíny) bez přídavků čehokoliv. Po letech jsem se dostal opakovaně k jiným druhům, které za shora uvedeného krmení problém nikdy neměly a šlo o bezproblémová a tvrdá zvířata.

Vhodný odkaz na prostudování stran téhle problematiky 1939838-matamata-trasnita

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru