Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Množenie zofobasov

Dobrý deň, v chove som úplne nová a rada by som si skúsila sama doma namnožiť zofobasy (Potemníky peruánske) alebo múčne červíky, keď sa dá, aj cvrčky a pod.. avšak netuším ako. Čítala som, že larvy zofobasov sa musia pokukliť, aby z nich vznikli chrobáky, len nerozumiem tomu procesu zatiaľ. Nejaké rady? Ďakujem pekne.

Předmět Autor Datum
Zophobasy se množí celkem snadno, když se ví jak. V první řadě potřebujete dospělce - "brouky". Pok…
lucifer 24.02.2024 19:52
lucifer
Ďakujem veľmi pekne. poslední
nl.ndsk 01.03.2024 07:14
nl.ndsk

Zophobasy se množí celkem snadno, když se ví jak.

V první řadě potřebujete dospělce - "brouky". Pokud jsou larvy pohromadě, nezakuklí se. Takže do malých krabiček dát jen po jednom "červíkovi" spolu s nějakým krmením (trochu strouhanky, psí granuli, kus mrkve...). Držet v teple, ideálně aspoň 24-25°C. Po zakuklení se nakonec vylíhne "brouk" - potemník.

Vylíhnuté brouky (stačí cca. kolem 10-12ks.) pak dát dospělce do větší bedýnky s vrstvou lignocelu (aspoň 4-6cm), je vhodné aby jedna půlka byla trvle vlhká - ne mokrá, v suché půlce pak krmení - strouhanka, ovesné vločky, psí granule atd...

Co je podstatné - chov potřebuje vyšší teploty, ideálně 30-34°C. A trvá relativně dlouho než si všimnete že substrátu jsou larvy. Až se to ale rozjede, nebudete vědět co s nimi. Z těch cca. 10 dospělců můžete mít nakonec klidně 2-3 litry "červů". (možná i víc, já nakonec dospělcům daroval svobodu, když byla bedna plná larev)

Nevýhoda je potřeb vyšších teplot, já to dělal tak že jsem dal chovnou bedýnku nad horní větrání velkého vyhřívaného terária. Už je nechovám, je jich pak hrozně moc. To raději sem tam nějaké koupím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru