Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nepopírám, že si příroda pomůže sama, ale nemyslím si, že na takto rozsáhlý a drahý pokus máme dost…
lachke 27.07.2011 10:07
lachke
Kdyby se o tom někdo znalej věci chtěl rozepsat, byl bych vděčnej. Pořád nějako nevím, co si o tom m…
MadMike 29.07.2011 11:58
MadMike
No, nejsem znalec v tomto problému kovaný, ale něco málo vím. Jednak je pravda, to co psala JaBula -…
boguschak 31.07.2011 10:04
boguschak
Díky. poslední
MadMike 01.08.2011 13:06
MadMike

Nepopírám, že si příroda pomůže sama, ale nemyslím si, že na takto rozsáhlý a drahý pokus máme dost plochy, peněz, trpělivosti,....
Na odlehčení malý vtip : Rok 2015, ministr ŽP hlásí prezidentovi ČR : "Pane prezidente, je po problémech s kůrovcem!" " Konečně jste ho zastavili?" "Ne, všechno sežral a zdechnul hlady!"
Kdysi jsem se hrabal ve staré literatuře a narazil jsem na zprávu z roku 1862 nebo 1863(+/-), ve které se pravilo, že v jedné lokalitě byl kůrovec natolik přemnožený, že napadl i švestkovou alej na okraji lesa. Novinářská kachna?

Kdyby se o tom někdo znalej věci chtěl rozepsat, byl bych vděčnej. Pořád nějako nevím, co si o tom mám myslet - většina článků i prací, který jsem si četl jsou buď jednoznačně pro kácení nebo naopak a zdá se mi, že nejsou objektivní páč autoři v tom spíš vyjadřují vlastní postoj/názor.
Včera jsem narazil na práci, kterou sepsalo asi 6 RNDrů a spíš se, jako totální laik, přikláním k nim - nechat to ladem - o tom, že u nás (samozřejmě nejen u nás) jde ze strany státního aparátu vždy především o prachy ani nepochybuju. Stejně tak, že svým jednáním poručuje stát zákon, což je ale běžná záležitost (to, že jsme si všichni rovni, ale někteří jsme si rovnější - o tom snad už nikdo nikde nepochybuje).
Docela mě to zajímá, není mi to lhostejný, ale nemám čas a vlastně ani chuť to nějako podrobněji studovat (stejně to nijak neovlivním), takže kdyžtak díky...

No, nejsem znalec v tomto problému kovaný, ale něco málo vím. Jednak je pravda, to co psala JaBula - v Radě NP Šumava sedí různí lidé - starostové, podnikatelé, "chalupáři" atd., kteří potřebují získávat z NP prachy, a proti nim biologové a další odborníci. Lesáci jsou tam taky, jejich zájmy jsou ale na straně první skupiny. Jelikož se názory odborníků nehodí té první skupině, byl jejich počet snížen na 4, z toho 2 jsou zkorumpovaní a názorově podporují starosty a spol. Celkem je v radě tuším 15 lidí. Je tedy asi jasné, jak dopadne veškeré rozhodování rady... Za všechno mluví to, že ředitelem NP je Stráský - bývalý politik, ministr, který pomohl našemu zdravotnictví se dostat tam, kde je. O přírodě a problematice fungování NP ví kulový, ale je to známej ksicht, kterej prostě působí věrohodně, když přežvástává ty blbosti, co si vlivní podnikatelé a spol. vymyslí. Je to na ¨hodně velký blití, ale je to tak...
Ke kůrovci samotnému: je to brouk jako každej jinej a má nějaký vývoj. Problém je, že je rychlej, a tak stihne 2-3 generace ročně. Přednostně napadá jen poškozené stromy, ale při přemnožení napadá i zdravé. Co s tím? No, bohužel trochu jiné věci než se dělají. V první řadě, pokud někde nějaký stromy popadají, tak by se měly do měsíce odtěžit a veškerá kůra spálit, tím se zlikviduje nejvíc brouků a jejich vývojových stadií. Správa NP by na to měla mít lidi, který to monitorujou, a prachy, za který by se hned ty stromy zlikvidovaly. Lýkožrout by se tak neměl šanci přemnožit. Když se to napřed dlouho projednává a ještě do toho kecaj ekoteroristi, kteří mají u nás bohužel asi tak milionkrát větší slovo než vědci z univerzit a výzkumáků, tak se začně vše řešit v lepším případě až při přemnožení brouků... Špatně je tedy celý systém.
Tu současnou situaci bych taky asi nechal být a na podzim bych pak (ale odborně, ne, že to udělá nějakej nalitej vořech s křídou) proznačil nejpoškozenější stromy, pokácel a odvezl.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru