Předmět Autor Datum
Mláděte je škoda. Ale teda zase ta diskuze pod článkem...zase tam je plno samozvaných odborníků na c…
Aurifer 26.02.2013 11:28
Aurifer
No, že udělali kupu chyb je jasný. Měli udělat císaře hned jak praskla voda, když neporodila předtím…
Uroboros 26.02.2013 15:11
Uroboros
tak oni ji nechtěli předčasně uspávat, aby jim neexla při narkoze kvůli těm problémům se srdcem. S t…
Aurifer 26.02.2013 15:49
Aurifer
tak oni ji nechtěli předčasně uspávat, aby jim neexla při narkoze kvůli těm problémům se srdcem To…
Uroboros 26.02.2013 16:51
Uroboros
To je na polemiku, vaginální porod je na srdce a vůbec organismus mnohem větší záhul, než šetrné usp…
Aurifer 26.02.2013 17:29
Aurifer
Uro, už si někdy rodil?:-D:-D:-D:beer:
Leamington 26.02.2013 18:00
Leamington
Uro, už jsi někdy rodil? Poslední dobou 2x-3x týdně :-), někdy mi přijde, že už mam u těch porodů k…
Uroboros 26.02.2013 19:58
Uroboros
No, nechtěl jsem to rezebírat, jsem z toho nasranej, zklamanej atd. Připravují to tak dlouho a pak t…
cejna 26.02.2013 20:22
cejna
Myslím, že bohužel nevíš, jak to v takových ZOO funguje. Řekl bych to asi tak, že zvířata jsou až na… poslední
Uroboros 26.02.2013 20:58
Uroboros

No, že udělali kupu chyb je jasný. Měli udělat císaře hned jak praskla voda, když neporodila předtím, prakticky se ani nezkouší nechávat zvíře rodit znova, zvlášť, když mi na nich záleží. Druhak u 40let staré gorily budu předpokládat velké komplikace (navíc když předchozí porod byl také průser) a primárně zachraňovat mládě (je to hnusný, ale z mláděte mohl být aspoň nějaký užitek), stejně na tom stole skončila, mohla tam být včas a ne za několik hodin. Třetí věc, měla být na samotce už dávno, teď to najdenou jde, předtím to prý bylo nemožné. Že šlo o gorilu je v podstatě úplně jedno. Díky té "přirozenosti" chcípá v zoo poměrně dost zvířat.

tak oni ji nechtěli předčasně uspávat, aby jim neexla při narkoze kvůli těm problémům se srdcem. S tím, že budou problémy, to se samozřejmě očekávat dalo, souhlas. Ona navíc udělala tutéž chybu, co udělala už před těma 7 lety- přetrhla pupečník, ještě když bylo mládě vevnitř. Ono je ale otázka, jestli by bylo cenější to mládě z hlediska genetiky (když by ho pak stejně museli odchovat uměle- což tahle zvířata pak většinou v chovu stejně moc nefungujou) a nebo té samice, která je sice stará a bez dalšího využití v chovu, ale také má velice důležité místo ve skupině. Že měla být na samotce dávno je těžko soudit, z hlediska stresu který by jí taky neprospěl. Teď, když už je po všem, tak holt musí být sama než se jí zahojí pupek.

Díky té "přirozenosti" chcípá v zoo poměrně dost zvířat.

To souhlas. Ale zas na 2 str, co se týče odchovů- co se zachráněným mládětem, které je sice geneticky sebecennější, ale odchované na láhvi a neumí se chovat k příslušníkům vlastního druhu, protože má imprinting na člověka? těch zvířat, které se pak "uchytí" v přirozeně fungující skupině vlastního druhu je naprosté minimum.

tak oni ji nechtěli předčasně uspávat, aby jim neexla při narkoze kvůli těm problémům se srdcem

To je na polemiku, vaginální porod je na srdce a vůbec organismus mnohem větší záhul, než šetrné uspání.

Ono je ale otázka, jestli by bylo cenější to mládě z hlediska genetiky (když by ho pak stejně museli odchovat uměle- což tahle zvířata pak většinou v chovu stejně moc nefungujou)

No, tak ono mládě mohly vyndat v klidu císařem a Kambě ho dát, s flaškou vůbec do styku přijít nemuselo. Vždyť se stará o cizí, pochybuju, že by ho nepřijala nebo mu něco udělala. Císařem už jsme vyndávali leccos a matka mladé vždy přijala, zvlášť když ten porod aspoň začal. Tj. postup začne rodit -> usapní -> císař -> probuzení s dítětem je postup většinou bezproblémový.

Njn, prostě si vymysleli svůj scénař, kterej byl už předem 50:50 že mládě přežije. Že neproběhne normální porod bylo ale už předem jasné, nevím co ten tým "odborníků" čekal. Navíc kdyby byla oddělená, tak i po přetržení pupeční šňůry je poměrně dost času a velká šance prcka zachránit, ale muselo by se jednat okamžitě.

Vím, po bitvě každý generál, ale kdybych takhle choval třeba ovce, tak mam kupu jehňat a možná i ovcí mrtvých, a mnohá plemena psů už by asi dávno neexistovala. Ona přirozenost ocať pocať, když je chov umělý...

To je na polemiku, vaginální porod je na srdce a vůbec organismus mnohem větší záhul, než šetrné uspání.

Uro, už jsi někdy rodil? Já jo. I v narkóze už jsem byla, a ono u ženské a opice to bude rozhodně srovnatelnější (pokud to rovnou nebude totéž, primát jako primát), než u opice a krávy nebo ovce. A porod teda rozhodně není stejný záhul, jako sebešetrnější narkóza. Ono na něj je to tělo totiž stavěné, bez nebo s problémama, ale poroděj i ženské co mají srdce chabrus, porodila i ženská po transplantaci. Ale pokud máš vážnější srdeční problémy, tak je problém i krátkodobá narkóza třeba kvůli banalitě, jako je operace varixů a řada doktorů si to ani nelajskne, páč se jim ten pacoš pak nemusí probudit.

Takže tohle bych jim rozhodně nezazlívala. Co se týče toho nepřjmutí mláďěte, tak to je velká otázka, protože jim ho nepřijmula ani samice (Bikira?), co rodila přirozenou cestou, ono zase nejde moc srovnávat fenu, kočku, ovci atd, kde je to řízeno ještě převážně instinktem a opici (slonici, samici delfína, lidskou ženu atd), kde je to řízeno naučenými zkušenostmi.

Navíc kdyby byla oddělená, tak i po přetržení pupeční šňůry je poměrně dost času a velká šance prcka zachránit, ale muselo by se jednat okamžitě

U lidských dětí při přerušení průtoku krve v pupečníku- tedy zamezení zásobování plodu kyslíkem nastává po několika minutách (myslim že už 3-4minuty) trvalé poškození mozku, a u opic to asi nebude moc jiné. Takže toho času taky moc nebylo...i kdyby to mrně rychle vytáhli ještě živé, tak je otázka, jestli by mu vůbec fungoval mozek.

Ono přecejen, je rozdíl mezi ovcema, psama, krávama, koněma a gorilou, která než k těm ostatním zvířatům má mnohem blíže k člověku jak po stránce fyziologické, tak i po té mentální. Proto tam taky asistovali humánní gynekologové (ikdyž teda, i lidští gynekologové stejně jako ostatní doktoři dokáží taky spoustu věcí pojebat).

Uro, už jsi někdy rodil?

Poslední dobou 2x-3x týdně :-), někdy mi přijde, že už mam u těch porodů kontrakce fakt taky :-). Ale jinak jsem u porodů cca od 6 let, takže už jsem si zažil opravdu leccos. Ikdyž mi začíná vadit, nebo spíš být líto, že už je to pro mne taková spíš "nudná" rutinní záležitost a ne něco jako "zázrak zrození"...

I v narkóze už jsem byla

V tý už jsem bylo tolikrát, že to raději nepočítám :-D, ikdyž poslední 3roky se mi daří jen s lokálkou :-D

u ženské a opice to bude rozhodně srovnatelnější (pokud to rovnou nebude totéž, primát jako primát), než u opice a krávy nebo ovce

Co s týče porodů i narkóz tak v tomu u savců (až na pár výjimek) není fyziologicky až takový rozdíl.

Ono na něj je to tělo totiž stavěné, bez nebo s problémama, ale poroděj i ženské co mají srdce chabrus, porodila i ženská po transplantaci.

Tak jasně, jenže tady nešlo jen o to srdce, věděli o myomu na děloze (minimálně ho předpokládali). Věděli o pokročilém věku. Atd. Na stole nakonec stejně skončila... Prostě bych řezal hned a ne čekal, až to bude v prd_li. Minimálně by měli živý mládě, při nejhorším na flašce. Takhle maj starou gorilu, která stejně během pár let exne stářím, pokud tohle vůbec mentálně ustojí.

U lidských dětí při přerušení průtoku krve v pupečníku- tedy zamezení zásobování plodu kyslíkem nastává po několika minutách (myslim že už 3-4minuty) trvalé poškození mozku, a u opic to asi nebude moc jiné.

Hledat se mi to nechce, ale takhle rychle to nebude. Plod má poměrně velkou zásobu (pár min) + k poškození dochází až právě asi za 3-5 min bez kyslíku. Minimálně je tam komplet těch 5min možná i víc. Když je nouze největší a hraje se o čas, tak vyndáš plod za minutu až dvě, možná i rychleji. Z izolace jí mohli mít za minutu uspanou na stole, byla jich tam kupa. Pak desinfikuješ a vyšíváš, i ty 3-4 minuty je času poměrně dost. Ale oni se na to vysr_li, terve až když bylo pozdě, tak jí začali oddělovat, na samotce měla být okamžitě po náznaku porodu.

Proto tam taky asistovali humánní gynekologové (ikdyž teda, i lidští gynekologové stejně jako ostatní doktoři dokáží taky spoustu věcí pojebat).

Tohle je velice výstižné, hlavně příliš mnoho kuchařů zkazí polévku... Pak se o všem diskutuje a trvá vše 10x tak dlouho. Viděla jsi to operační pole? Tam si humánní doktoři vyhráli, vet je schopnej v nouzi řezat i na podlaze a ví proč to dělá. To ti mudrové mají na vše vždy kupu času a pak se diví...

No, nechtěl jsem to rezebírat, jsem z toho nasranej, zklamanej atd. Připravují to tak dlouho a pak to takhle pohnojí...

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru