Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem může užovka pozřít užovku?

Dobrý den,ráda bych požádala o radu zkušenější kolegy teraristy. Před rokem jsem se rozhodla začít s terartistikou,konkrétně s chovem hadů. Dřív než jsem si stihla pořídit svou první užovku, byla mi dána darem od přítele,který se musel přestěhovat.Bylo mi řečeno,že se jedná o samici užovky červené,ta to ale očividně není : [img=http://img231.imageshack.us/img231/5333/pora3us7.jpg]http://img231.imageshack.us/img231/5333/pora3us7.jp g[/img], dodnes nevim,o jaký druh užovky se jedna. Nicméně je to had velice neagresivní, klidný a dá-li se tak o hadovi říct, přátelský. O tří měsíce později jsem se rozhodla si pořídit další přírustek,tentokrát jsem koupila v osvědčeném zverimexu opravdu samečka užovky červené Elaphe Guttata ([img]http://img86.imageshack.us/img86/8344/pora2lb4.jpg[/img]). Z počátku jsem měla strach ze společného odchovu, ale vše probíhalo v klidu. Společné soužití nedělalo žádný problém, spíš bych řekla, že se oběma hadům líbilo. Minulý měsíc jsem se stěhovala, pořídila jsem tedy hadům nové terárium i se vším vybavením.Hadi byli spokojeni, po svleku se v pořádku nažrali. To bylo v úterý. Jenže v sobotu ráno jsem zjistila,že mi v teráriu jeden had chybí, a to menší sameček užovky červené. Útěk jsem vyloučila, možnost, že by mi uprchl z terária je mizivá. Druhý had byl poté dva dny podezřelé klidný, neaktivní,ležel bez pohybu. V neděli večer se vyprázdnil, a opět začal být aktivní.
Chtěla bych se tedy zeptat, je-li možné, že byl sameček pozřen samicí? Všechno pro to nasvědčuje, nechápu ale, proč by to dělala, když téměř rok spolu spokojeně v teráriu žili. Je to vůbec možné aby užovka snědla užovku? A zvláště tři dny po krmení?

Děkuji za všechny odpovědi

[mod]Dovolil jsem si upravit velikost fotek a způsob jejich umístění v dotazu. (Opravil a natřel GG)[/mod]

Předmět Autor Datum
Ahoj na ty prvni fotce je uzovka domaci(boaedon fuliginossus), ze by ti sezrala uzovku cervenou je m…
Lachesis 06.11.2006 16:34
Lachesis
jenže ona se nehybala ani v noci,což za normálních okolností děla
kristyna 07.11.2006 13:15
kristyna
to prece jasne musis poznat, jestli je samice tlustsi a nebo ne.
Radek 06.11.2006 18:30
Radek
no to není tak jednoduché,clovek na ni po pár hodinách nepozná pozřeného potkana, natož takového "ma…
kristyna 07.11.2006 13:18
kristyna
Užovka domácí(Lamprophis/Boaedon fuliginossus) je schopná sežrat jiného hada,zvlášť menší velikosti.…
Stryx_Sova 06.11.2006 19:32
Stryx_Sova
v tom zverimexu to bylo spis odhadem podle toho, ze byl mensi nez ostatni stejne stari, ale potom se…
kristyna 07.11.2006 13:23
kristyna
Tak to bych chtěl vidět,jak se guttata spáří s Lamprophiskou...ti dva hadi sou každej jinej druh,rod…
Stryx_Sova 07.11.2006 14:59
Stryx_Sova
Nikde nepíše, že se spolu pářiy, ani zda-li z vajec něco vylezlo. Samice mohla být už nějaký "pátek"…
carlos 08.11.2006 09:26
carlos
ty vejce nakladla v pulce cervna,a od zari minuleho roku byla sama, od prosince pak s E.guttatou, ta…
kristyna 08.11.2006 09:38
kristyna
bohuzel se nevylihlo nic, a co se toho urceni tyce, "jak jsem koupila,tak prodávám.."
kristyna 08.11.2006 09:35
kristyna
Zbaštit ho mohla. Stává se to i po více měsících společnýho soužití. Vejce může samice vytvořit sama…
krokodýl 09.11.2006 22:30
krokodýl
Mě se pozřeli berusky po cca dvou letech společného soužití. Napřed jedna samice sežrala samce, jen…
Georgij Gadjukin 10.11.2006 07:53
Georgij Gadjukin
To první je užovka domaci,ale chtěla jsem se zeptat jak můžeš bejt chovatelka hadů,když nevíš o jaký…
Luciseek 01.06.2007 20:12
Luciseek
Na 13 jsi celkem sebevědomá, ale opravdu nepředpokládám, že by si těch více než 2000 druhů znala. Ov… poslední
krokodýl 01.06.2007 21:21
krokodýl

Užovka domácí(Lamprophis/Boaedon fuliginossus) je schopná sežrat jiného hada,zvlášť menší velikosti. Je docela možný,že se ta tvá užovka dobře nažrala. Příliš se nedoporučuje chovat tyto úži s jinejma hadama,pokud nejsou větší nebo alespoň stejně velcí. Jak ti v tom zveráku určili,že ta užovka je sameček?

Tak to bych chtěl vidět,jak se guttata spáří s Lamprophiskou...ti dva hadi sou každej jinej druh,rod,světadíl. Je sice pravda,že sem viděl guttata x L.t.sinoloe,ale tyhle druhy žijou kousek od sebe. Jestli se ti z těch vajec něco nalíhne,zamlouvám si jeden kousek. A nic proti,ale co sem se ve většině případů střetl,tak byl samec E.guttata větší než samice(mám to tak doma). V zveráku ti určí i sklípkana s viditelnejma hákama na nohách jako samici,jen aby to prodali.

Nikde nepíše, že se spolu pářiy, ani zda-li z vajec něco vylezlo. Samice mohla být už nějaký "pátek" napářená a ve vhodných podmínkách pak vyklást vejce. Nestává se to často, ale i neoplozená samice je schopná naklást vejce - samozřejmě neoplozené. Se zbytkem naprostý souhlas, ve zveráči ti jsou schopni nabízet dospělého samce sklípkana za samici, ale kde se to ti chudáci mají dozvědět, když i v knihách renomovaných autorů (p. Kovařík) jsou dospělí samci popsáni jako samice:?::-D

Zbaštit ho mohla. Stává se to i po více měsících společnýho soužití. Vejce může samice vytvořit sama i bez samce, případně samec guttaty mohl pokusy o páření u samice ovulaci a vytvoření vajec vyprovokovat. Osobně ale pochybuji, že by páření dvou druhů rozdílných rodů, od sebe poměrně geneticky vzdálených, mohlo být plodné.

Mě se pozřeli berusky po cca dvou letech společného soužití. Napřed jedna samice sežrala samce, jen o málo menšího a za dva dny jej vyblila a týden na to, druhá samice sežrala tu první. Výsledek stejný. U berusek jsem na to byl zvyklý spíš u čerstvých mláďat a u téměř adultních zvířat bych to nečekal. Potravy měli dostatek. To jen pro pořádek ;-)
Lamprophisky jsou známy svou schopností mít snůšku několikrát do roka a já bych se přikláněl k názoru o stimulaci ovulace samcem, byť jiného druhu.

To první je užovka domaci,ale chtěla jsem se zeptat jak můžeš bejt chovatelka hadů,když nevíš o jaký druh hada se jedná,mě je 13let a znám všechny druhy užovek,hroznýšů,korálovek,krajt a anakond.Sama chovám mám asi 6 hadíčků doma a mám i mladé......... nechápu.
Ale na dotaz jestli může užovka pozřít užovku-no je to možné,ale nedávala bych v životě dva jiné druhy hadů k sobě.....hadi jsou totiž samotáři a mají rádi svůj klid,leda kdyby byli stejného druhu tak to jooo

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru