Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zimovanie v.renardi

Zdravím
Zimujem tento rok prvý krát 15-mesačný pár zmijí Vipera renardi.Momentálne su už piaty deň v nevykurovanej
pivnici pri teplote 15 C.Z minulého roku mám odsledované (zimujem tam guttaty a carinaty),že v tej miestnosti klesá teplota,keď začne vonku mrznuť(začiatkom decembra) na 9-10 C.Chcem sa spýtať,či je to pre ne vhodná teplota,či bude lepšie
ešte ich premiestniť na chladnejšie.Mám možnosť dať ich do chladničky pri teplote cca.7 Čo by ste poradili?Nechať ich v pivnici a počkať,kým sa ochladí,alebo chladnička?ďakujem Peter.

Předmět Autor Datum
Chladničku bych nedoporučoval, vzduch rychle vysychá, časté rosení zbytečně ruší zimující hady a můž…
Georgij Gadjukin 13.11.2006 11:22
Georgij Gadjukin
ďakujem za rýchlu odpoveď,hady su zimované každý vo svojej nádobe a každý ma svoju misku s vodou.chc…
peterd 13.11.2006 11:36
peterd
Pokud by teploty okolo 15 st. trvaly déle než dva týdny, raději bych vzhledem k vysilování zmijí, zv…
krokodýl 13.11.2006 17:53
krokodýl
Čo keby som ich teda umiestnil do chladničky a občas narosil len poličku,na ktorej budu.Zvýši sa tým…
peterd 13.11.2006 18:20
peterd
Myslím, že by to šlo. Nebo můžeš použít jiný substrát (rašelina s pískem 2-3:1) a na povrch rašeliní…
krokodýl 13.11.2006 20:17
krokodýl
Mám takovej menší problém s letošní 0,1 V.renardi. Celou dobu co jí mám, žrala sama bez problémů dos…
Mirda.85 16.10.2007 15:57
Mirda.85
Zdravím,renardky si takto vynucuju zimovanie.Ani moje v tomto obdobi neprimaju potravu,alebo len vel…
peterd 16.10.2007 16:07
peterd
Zdar, tenhle problém jsem zažil s miminama M.l.turanica - normálně jsem je zazimoval (vůbec jsem se…
daboia 16.10.2007 19:29
daboia
U spousty mláďat hadů z mírného pásu je zimování ten nejlepší startér na žraní;-). poslední
krokodýl 16.10.2007 20:30
krokodýl

Chladničku bych nedoporučoval, vzduch rychle vysychá, časté rosení zbytečně ruší zimující hady a může vést ke vznikům plísní.
Vzhledem k biotopům a zeměpisné šířce, které renardka obývá bych se nebál teplot pod 10°C a klidně i 4-5 měsíční hybernace. Sám jsem je zimoval při teplotě cca 4-12°C od začátku prosince do konce března. To kolísání bylo zapříčiněno podmínkama v místnosti a venkovní teplotou, kde zimovaly a myslím, že i v přírodě není každej den posvícení. Každopádně, pokud budeš zimovat při teplotách nad 10°C doporučuju misku s vodou.

ďakujem za rýchlu odpoveď,hady su zimované každý vo svojej nádobe a každý ma svoju misku s vodou.chcel by som vedieť,či nie je pre ne vysilujuca dlhšie trvajuca teplota 15C.Myslím,že to ešte dáke 2-3 týždne potrvá,kýn sa ochladí na aspoň 10 C.

Pokud by teploty okolo 15 st. trvaly déle než dva týdny, raději bych vzhledem k vysilování zmijí, zvolil i tu ledničku, ale musíš nějakým způsobem vyřešit nízkou vlhkost, možná by pomohla velká miska s vodou v prostoru ledničky. Určitě bych zimoval V. renardi při teplotách pod 10 st. Optimálně 4 až 6 st. Krokodýl

Čo keby som ich teda umiestnil do chladničky a občas narosil len poličku,na ktorej budu.Zvýši sa tým vlhkosť
okolitého vzduchu,ale teoreticky tým zabránim plesneniu hoblín,na ktorých zimujem.Myslíte,že by bolo takéto zimovanie ok?
Ďakujem.

Myslím, že by to šlo. Nebo můžeš použít jiný substrát (rašelina s pískem 2-3:1) a na povrch rašeliník. Udržel by delší dobu vlhkost, stačilo by jednou za čas, tak po dvou týdnech porosit. To by nebylo tak hrozné rušení jejich klidu. Nebo kombinace těchto způsobů. Ono by to chtělo vyzkoušet. Samozřejmě nejlepší je kvalitní sklep (pivnica). Krokodýl

Mám takovej menší problém s letošní 0,1 V.renardi. Celou dobu co jí mám, žrala sama bez problémů dospělé cvrčky, živá i mražená holata, ale teď nějak přestala přijímat potravu. Cvčků si nevšimne vůbec a k holeti jen čichá a šťouchá do něj, ale jíst nezačne a zase se odplazí. Je poslední dobou docela aktivní a pořád se snaží dostat ven z terária nebo se snaží zahrabat. Napadají mě dvě možnosti, nakrmit jí násilně, což se mi moc nechce, když tak hezky žrala sama nebo jí třeba jen na 2 měsíce zazimovat, jestli jí to nepomůže spravit chuť k jídlu. Původně jsem ji takhle mladou zimovat nechtěl, ale teď mi to přijde jako nejlepší řešení, máte někdo s podobným problémem zkušenosti?

Zdar,
tenhle problém jsem zažil s miminama M.l.turanica - normálně jsem je zazimoval (vůbec jsem se s nima nepáral),
sice "jen na měsíc" při vyšších teplotách, ale po zimování začaly žrát zase jako prokopnuté.
Sice se tvrdí že letošní mimina se nazimují, ale pokud had přestane žrát a vypadá v dobré kondici - vůbec bych se toho nebál.
mara

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru