Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stromový had

Ahoj..
Asi to bude trochu zvlastni dotaz,ale nikde se nemuzu dopidit po nakejch stromovejch hadech-jelikoz se mi dostalo do ruky akvarium kde znacne prevlada vyska,tak premyslim co do nej umistit a zatim jsem narazil v podstate jen na uzovku zelenou,ostronosou a krajtu zelenou,tak jestli byste mi mohli poradit popripade nake dalsi druhy ktere by do nej byly vhodne??:-)..diky moc;-)

Předmět Autor Datum
Corallus hortulanus, Corallus ruschenbergeri, Corallus cooki, Gonyosoma oxycephala, Morelia spilota…
Uroboros 22.12.2006 09:51
Uroboros
Jak píše Urobotos, stromáčů je na výběr dost. Já bych se přikláněl k Corallus sp.( ev. Crotalus:-D,…
carlos 22.12.2006 10:11
carlos
Asi tě zklamu, ale C. cooki není C. ruchenbergerii, C. ruschenbererii je ostrovní forma C. cooki a b…
Uroboros 22.12.2006 11:38
Uroboros
Zklamaný nejsem, na bordel v systematice jsem zvyklý ( Trimeresurus aj.).Podle mě dopusud dostupného…
carlos 22.12.2006 14:02
carlos
ještě sorry za matení, nějak jsem se při předchozí odpovědi zamotal C. cooki je ostrovní forma C. ru…
Uroboros 22.12.2006 16:24
Uroboros
Trochu do toho dělám, tak bych to uvedl na pravou míru. Původně byl druh Corallus enydris dělen na d…
krokodýl 22.12.2006 16:25
krokodýl
Zdravim.Jen se zeptám-pokud sem si v ČR koupil psohlavce pod názvem C. cooki, tak mám doma vlastně C…
Epicrates 22.12.2006 19:52
Epicrates
Může to být C. cooki i C. ruschenbergerii nebo i jejich kříženec. Problém je, že odlišit tyto dva dr…
Uroboros 22.12.2006 20:16
Uroboros
Jsem si skoro na 100% jistý, že je to ruschenbergerii, o pravých cookáčích tady nevím, ale dost lidí…
krokodýl 23.12.2006 15:52
krokodýl
Jo a longissimu bych zrovna stromovým hadem nenazýval, on ten český název (stromová) je celkem nešťa…
krokodýl 23.12.2006 16:03
krokodýl
Jak je to s povolením na chov longissim? Stačí sehnat jedince nepocházející z naší republiky a mít d…
knoxville 23.12.2006 16:10
knoxville
Musíš mít výjimku. [http://img133.imageshack.us/img133/9291/bulharsko17 6hh8.jpg] [http://img397.im…
krokodýl 23.12.2006 16:46
krokodýl
Názor krokodýla na systematické zařazení psohlavců chovaných u nás v teráriích je vystižen dokonale.…
Vladěk 23.12.2006 19:11
Vladěk
Je to malinký mládě, tak 35 cm. V dospělosti si některé kusy ponechávají světlé skvrny za hlavou, vý…
krokodýl 23.12.2006 20:08
krokodýl
Díky za rychlou a precizní odpověď.Pěkný.Je škoda,že zbarvení mláďat se neuchovává do dospělosti.Jin…
Vladěk 23.12.2006 20:48
Vladěk
Ahoj, plne souhlasim s tim, ze longina leze jen malokdy na stromy - videl jsem to jednou jedinkrat,…
VH 02.01.2007 10:42
VH
Já já našel v přírodě jen málokrát (cca tak 10x), ale zato ve většině případů buď na nějakém keři, v…
Uroboros 02.01.2007 11:42
Uroboros
No na pařezu, na padlé kládě nebo nízkým křoví se nalézají dost často, když tam "chytaj bronz" 8-),…
krokodýl 02.01.2007 15:31
krokodýl
Vzdyt ja taky :) Ja ji jednou nasel na strome - dub na Tihany u Balatonu. Jiank samosebou, ze na zem… poslední
VH 02.01.2007 16:05
VH
díky.já si to taky myslel, že to budou spíš C. ruschenbergerii, ale když každej tvrdí něco jinýho-je…
Epicrates 24.12.2006 18:25
Epicrates

Corallus hortulanus, Corallus ruschenbergeri, Corallus cooki, Gonyosoma oxycephala, Morelia spilota xxx, Morelia viridis, bičovky rodu Ahaetulla, Elaphe longissima a mnoho a mnoho dalších nejedovatých + mnoho jedovatých

Jak píše Urobotos, stromáčů je na výběr dost. Já bych se přikláněl k Corallus sp.( ev. Crotalus:-D, ale ti nežijí na stromech), dříve jsem choval C. hortulanus a nejspíš se do nich pustím znovu. Jen to nejsou hadi na mazlení- ale to snad žádní stromáči. Jinak C. cooki je syn. pro C. ruschenbergerii.

Asi tě zklamu, ale C. cooki není C. ruchenbergerii, C. ruschenbererii je ostrovní forma C. cooki a byla již definitivně uznána jako samostatný druh. To samé by se totiž mohl říct i o cooki a hortulanus, ale ty se taky uznávají jak samostatné druhy.

Zklamaný nejsem, na bordel v systematice jsem zvyklý ( Trimeresurus aj.).Podle mě dopusud dostupného členění byly uznávány jako druhy pouze C. caninus, C. ruschenbergerii a C. hortulanus, kde je cookii syn. ruschenbergerii a enydris s hortulanus. Trochu jsem zaspal a nejspíš máš pravdu, když dle nejnovějšího členění je uznáváno dokonce 8 druhů. Viz. www.corallus.com

ještě sorry za matení, nějak jsem se při předchozí odpovědi zamotal C. cooki je ostrovní forma C. ruschenbergerii žije na pevnině. Další uznávané druhy jsou C. caninus, C. cropanii, C. hortulanus, C. grenadensis, C. annullatus (poddruhy C. a. annullatus a C. a. colombianus), C. blombergi. Takže vlastně 9 když budeš rozlišovat C. a. annulatus a C. a. colombianus.

Trochu do toho dělám, tak bych to uvedl na pravou míru. Původně byl druh Corallus enydris dělen na dva poddruhy C. e. enydris a C. e. cookii. Po systematických změnách byl C. e. enydris přejmenován na C. hortulanus a C. e. cookii byl rozčleněn na tři druhy - C. cookii (o. Sv. Vincent a okolí), C. grenadensis (o. Grenada a okolní ostrůvky) a konečně C. ruschenbergerii (kontinentální část původního areálu C. e. cookii). První (C. hortulanus) a posledně jmenovaný druh (C. ruschenbergerii) z komplexu původních "enydrisů" jsou u nás chovány. Bohužel často vidím, že někteří chovatelé se dopouští chyb v názvosloví a "ruschenbergeráče" nazývají "cookii". Dokonce jsem se už setkal s tvrzením, že chovatel má C. hortulanus a C. enydris!!! Pro zajímavost zde vypíšu všechny recentní druhy, tak jak jsou v současnosti uznávány:

Corallus annullatus (má dva poddruhy C. a. annullatus a C. a. colombianus)
Corallus blombergi (dříve poddruh C. annullatus)
Corallus caninus (beze změn)
Corallus cropanii (dříve Xenoboa cropanii, známý pouze z několika muzejních exponátů)
Corallus cookii
Corallus grenadensis
Corallus hortulanus
Corallus ruschenbergerii

Ale teď koukám, že mě Uruboros předběhl:-D

Jsem si skoro na 100% jistý, že je to ruschenbergerii, o pravých cookáčích tady nevím, ale dost lidí právě přejali chybně systematiku a z C. e. cookii udělali automaticky C. cookii a neuvědomili si, že aspoň, co já vím, tak všichni ty dřívější C. e. cookii byli importováni z kontinentu, tudíž jsou to C. ruschenbergerii. Klidně bych si to na terárku přepsal;-).

Jo a longissimu bych zrovna stromovým hadem nenazýval, on ten český název (stromová) je celkem nešťastný. Ona po stromech neleze o moc častěji než většina jiných "eláfek". Většinou se pohybuje na zemi, případně na různých rozbitých zídkách, kde se často vyhřívá. Mláďata přijímají ještěrky a těch po stromech moc neleze a dospělci nejčastěji loví myšice a jiné hlodavce. Já osobně jsem všechny longisimy našel na zemi. Tím netvrdím, že nemůže mít vyšší terárium, imitace zídky ze skládaných kamenů a nějaká ta "náletová" křovinka by se tam vyjímala a Zamenis (Elaphe) longissimus o to víc.:-D

Názor krokodýla na systematické zařazení psohlavců chovaných u nás v teráriích je vystižen dokonale.Jinak na fotkách longissimek - předpokládám, že jde o foto mláděte.Nikdy jsem longissimi nechoval.Takže; jak staré a jak velké je zvíře na fotu? Je možný aby si uchovala tuhle krásnou kresbu i v dospělosti? Za celou dobu co hady chovám jsem viděl jen pár dospělých jedinců, ale ty byli bez výraznější kresby.

Je to malinký mládě, tak 35 cm. V dospělosti si některé kusy ponechávají světlé skvrny za hlavou, výjimečně i náznak tmavších skvrnek na těle. Ve stř. a jižní Itálii se vyskytuje Zamenis lineatus, dříve Elaphe longissima romana, která si i v dospělosti zachovává tmavé podélné pruhy na těle.
[http://img174.imageshack.us/img174/7586/zamenisline atusitalyfo4.jpg]

Ahoj, plne souhlasim s tim, ze longina leze jen malokdy na stromy - videl jsem to jednou jedinkrat, jinak vzdycky pod ruznejma deskama a dalsima vecma na zemi. Muj samec (bohuzel, par nemam) si taky moc vetvi neuzoval, tak jsem mu cele terarko predelal - dokonce se vrta v zemi :) Je to uzasny zvire. S vyjimkou to je komplikovanejsi, ale zalezi na kraji. VH

Já já našel v přírodě jen málokrát (cca tak 10x), ale zato ve většině případů buď na nějakém keři, větvi, kládě atd čistě na zemi jen jednou a jednou na kameni uprostřed rybníka (bylo málo vody a tak v mělčí části rybníka kameny čouhaly z vody).

No na pařezu, na padlé kládě nebo nízkým křoví se nalézají dost často, když tam "chytaj bronz" 8-), na čisté zemi moc hadů nenajdeš, je to pro ně nebezpečné kvůli predátorům. Raději jsou při odpočinku buď v úkrytu nebo poblíž něj na nějakém místě, ze kterého mají přehled (pařez, zídka, kláda, křoví)a když něco zmerčí, mizí v úkrytu. Kolikrát je člověk sotva stihne chytnout :-D. Myslel jsem, že nejsou striktně stromoví jako třeba Chondrouši, psohlavci nebo bičovky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru