Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stromový had

Ahoj..
Asi to bude trochu zvlastni dotaz,ale nikde se nemuzu dopidit po nakejch stromovejch hadech-jelikoz se mi dostalo do ruky akvarium kde znacne prevlada vyska,tak premyslim co do nej umistit a zatim jsem narazil v podstate jen na uzovku zelenou,ostronosou a krajtu zelenou,tak jestli byste mi mohli poradit popripade nake dalsi druhy ktere by do nej byly vhodne??:-)..diky moc;-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Corallus hortulanus, Corallus ruschenbergeri, Corallus cooki, Gonyosoma oxycephala, Morelia spilota…
Uroboros 22.12.2006 09:51
Uroboros
Jak píše Urobotos, stromáčů je na výběr dost. Já bych se přikláněl k Corallus sp.( ev. Crotalus:-D,…
carlos 22.12.2006 10:11
carlos
Asi tě zklamu, ale C. cooki není C. ruchenbergerii, C. ruschenbererii je ostrovní forma C. cooki a b…
Uroboros 22.12.2006 11:38
Uroboros
Zklamaný nejsem, na bordel v systematice jsem zvyklý ( Trimeresurus aj.).Podle mě dopusud dostupného…
carlos 22.12.2006 14:02
carlos
Trochu do toho dělám, tak bych to uvedl na pravou míru. Původně byl druh Corallus enydris dělen na d…
krokodýl 22.12.2006 16:25
krokodýl
Zdravim.Jen se zeptám-pokud sem si v ČR koupil psohlavce pod názvem C. cooki, tak mám doma vlastně C…
Epicrates 22.12.2006 19:52
Epicrates
Jsem si skoro na 100% jistý, že je to ruschenbergerii, o pravých cookáčích tady nevím, ale dost lidí…
krokodýl 23.12.2006 15:52
krokodýl
Názor krokodýla na systematické zařazení psohlavců chovaných u nás v teráriích je vystižen dokonale.…
Vladěk 23.12.2006 19:11
Vladěk
Je to malinký mládě, tak 35 cm. V dospělosti si některé kusy ponechávají světlé skvrny za hlavou, vý…
krokodýl 23.12.2006 20:08
krokodýl
Díky za rychlou a precizní odpověď.Pěkný.Je škoda,že zbarvení mláďat se neuchovává do dospělosti.Jin…
Vladěk 23.12.2006 20:48
Vladěk
Ahoj, plne souhlasim s tim, ze longina leze jen malokdy na stromy - videl jsem to jednou jedinkrat,…
VH 02.01.2007 10:42
VH
Já já našel v přírodě jen málokrát (cca tak 10x), ale zato ve většině případů buď na nějakém keři, v…
Uroboros 02.01.2007 11:42
Uroboros
No na pařezu, na padlé kládě nebo nízkým křoví se nalézají dost často, když tam "chytaj bronz" 8-),…
krokodýl 02.01.2007 15:31
krokodýl
Vzdyt ja taky :) Ja ji jednou nasel na strome - dub na Tihany u Balatonu. Jiank samosebou, ze na zem… poslední
VH 02.01.2007 16:05
VH

Corallus hortulanus, Corallus ruschenbergeri, Corallus cooki, Gonyosoma oxycephala, Morelia spilota xxx, Morelia viridis, bičovky rodu Ahaetulla, Elaphe longissima a mnoho a mnoho dalších nejedovatých + mnoho jedovatých

Jak píše Urobotos, stromáčů je na výběr dost. Já bych se přikláněl k Corallus sp.( ev. Crotalus:-D, ale ti nežijí na stromech), dříve jsem choval C. hortulanus a nejspíš se do nich pustím znovu. Jen to nejsou hadi na mazlení- ale to snad žádní stromáči. Jinak C. cooki je syn. pro C. ruschenbergerii.

Asi tě zklamu, ale C. cooki není C. ruchenbergerii, C. ruschenbererii je ostrovní forma C. cooki a byla již definitivně uznána jako samostatný druh. To samé by se totiž mohl říct i o cooki a hortulanus, ale ty se taky uznávají jak samostatné druhy.

Zklamaný nejsem, na bordel v systematice jsem zvyklý ( Trimeresurus aj.).Podle mě dopusud dostupného členění byly uznávány jako druhy pouze C. caninus, C. ruschenbergerii a C. hortulanus, kde je cookii syn. ruschenbergerii a enydris s hortulanus. Trochu jsem zaspal a nejspíš máš pravdu, když dle nejnovějšího členění je uznáváno dokonce 8 druhů. Viz. www.corallus.com

Trochu do toho dělám, tak bych to uvedl na pravou míru. Původně byl druh Corallus enydris dělen na dva poddruhy C. e. enydris a C. e. cookii. Po systematických změnách byl C. e. enydris přejmenován na C. hortulanus a C. e. cookii byl rozčleněn na tři druhy - C. cookii (o. Sv. Vincent a okolí), C. grenadensis (o. Grenada a okolní ostrůvky) a konečně C. ruschenbergerii (kontinentální část původního areálu C. e. cookii). První (C. hortulanus) a posledně jmenovaný druh (C. ruschenbergerii) z komplexu původních "enydrisů" jsou u nás chovány. Bohužel často vidím, že někteří chovatelé se dopouští chyb v názvosloví a "ruschenbergeráče" nazývají "cookii". Dokonce jsem se už setkal s tvrzením, že chovatel má C. hortulanus a C. enydris!!! Pro zajímavost zde vypíšu všechny recentní druhy, tak jak jsou v současnosti uznávány:

Corallus annullatus (má dva poddruhy C. a. annullatus a C. a. colombianus)
Corallus blombergi (dříve poddruh C. annullatus)
Corallus caninus (beze změn)
Corallus cropanii (dříve Xenoboa cropanii, známý pouze z několika muzejních exponátů)
Corallus cookii
Corallus grenadensis
Corallus hortulanus
Corallus ruschenbergerii

Ale teď koukám, že mě Uruboros předběhl:-D

Jsem si skoro na 100% jistý, že je to ruschenbergerii, o pravých cookáčích tady nevím, ale dost lidí právě přejali chybně systematiku a z C. e. cookii udělali automaticky C. cookii a neuvědomili si, že aspoň, co já vím, tak všichni ty dřívější C. e. cookii byli importováni z kontinentu, tudíž jsou to C. ruschenbergerii. Klidně bych si to na terárku přepsal;-).

Názor krokodýla na systematické zařazení psohlavců chovaných u nás v teráriích je vystižen dokonale.Jinak na fotkách longissimek - předpokládám, že jde o foto mláděte.Nikdy jsem longissimi nechoval.Takže; jak staré a jak velké je zvíře na fotu? Je možný aby si uchovala tuhle krásnou kresbu i v dospělosti? Za celou dobu co hady chovám jsem viděl jen pár dospělých jedinců, ale ty byli bez výraznější kresby.

Je to malinký mládě, tak 35 cm. V dospělosti si některé kusy ponechávají světlé skvrny za hlavou, výjimečně i náznak tmavších skvrnek na těle. Ve stř. a jižní Itálii se vyskytuje Zamenis lineatus, dříve Elaphe longissima romana, která si i v dospělosti zachovává tmavé podélné pruhy na těle.
[http://img174.imageshack.us/img174/7586/zamenisline atusitalyfo4.jpg]

Ahoj, plne souhlasim s tim, ze longina leze jen malokdy na stromy - videl jsem to jednou jedinkrat, jinak vzdycky pod ruznejma deskama a dalsima vecma na zemi. Muj samec (bohuzel, par nemam) si taky moc vetvi neuzoval, tak jsem mu cele terarko predelal - dokonce se vrta v zemi :) Je to uzasny zvire. S vyjimkou to je komplikovanejsi, ale zalezi na kraji. VH

Já já našel v přírodě jen málokrát (cca tak 10x), ale zato ve většině případů buď na nějakém keři, větvi, kládě atd čistě na zemi jen jednou a jednou na kameni uprostřed rybníka (bylo málo vody a tak v mělčí části rybníka kameny čouhaly z vody).

No na pařezu, na padlé kládě nebo nízkým křoví se nalézají dost často, když tam "chytaj bronz" 8-), na čisté zemi moc hadů nenajdeš, je to pro ně nebezpečné kvůli predátorům. Raději jsou při odpočinku buď v úkrytu nebo poblíž něj na nějakém místě, ze kterého mají přehled (pařez, zídka, kláda, křoví)a když něco zmerčí, mizí v úkrytu. Kolikrát je člověk sotva stihne chytnout :-D. Myslel jsem, že nejsou striktně stromoví jako třeba Chondrouši, psohlavci nebo bičovky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru