Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krmení během svlíkaní

Ahoj.Chtěl bych se zeptat.Těd má probíhat krmení po 14dnec,ale včera jsem zjistil, že se u Krajty královské zakalily oči a zešedivěla,takže se bude brzo svlíkat.Mám i přesto ji nakrmit nebo počkat až se svlíkne.dik

Předmět Autor Datum
Počkej až se svlékne - teda alespoň tak bych to udělal já¨, hlavně krajty vzajetí bývaj často velmi…
Wencl 08.01.2007 18:30
Wencl
popřípadě žrát v menších dávkách
Wencl 08.01.2007 18:31
Wencl
Musis pockat. Krajta takmer vobec nevidi lebo ma zakalene oci. Takze krmit ju treba az po zvleceni.…
Megi 08.01.2007 18:31
Megi
Ahoj, já mám tu zkušenost, že i když jsem se snažila poskytnout hadovi potravu, stejně ji nepřijal.…
Luc 08.01.2007 19:33
Luc
Souhlas :) Vim, ze me budete kamenovat, ale neprijde Vam 14 denni krmeni v podminkach teraria caste?…
VH 08.01.2007 19:42
VH
Já souhlasim s VH - i tady vejš sem to psal, taky mi to tak přijde]:(
Wencl 08.01.2007 19:45
Wencl
Mne regiusky po zakalení a pár dní po zvlečení nejavia o potravu záujem. Pred zvlekom je dobré nekŕm…
ado 08.01.2007 21:20
ado
No prave a pak tady vidim, ze se doporucuje krmit kazdych deset dni skoro metrove hady :) To mi prij…
VH 09.01.2007 08:29
VH
Není had jako had. U regiusky bych o moc delší intervaly než těch 14 dnů nedělal, zvlášť u mladých z…
krokodýl 09.01.2007 10:28
krokodýl
Je videt, ze je to nazor od nazoru :) Ja krmim jednou za 2-3 tydny a mam jen uzovkovite hady. Proble…
VH 09.01.2007 12:13
VH
2-3 týdny není takový rozdíl jako mých 10 - 14 dní. Ono je to dost individuální. Samozřejmě dospělá…
krokodýl 09.01.2007 14:05
krokodýl
Ono, není to takový rozdíl 10-14 dní či 21 dní - myslím, že i je, ale je fakt, že občas krmím i po m…
VH 09.01.2007 15:37
VH
Ono krmení u regiusek je to trochu odlišné od ostatních hroznýšů a krajt. Regiuska Ti bude baštit i…
Venca 11.01.2007 10:55
Venca
Trovhu ti budu oponovat, krmit hada dokud žere je kravina, mě regiusky vůbec pauzy nedělaj, krom dvo…
.. 11.01.2007 20:25
..
Ahoj. Moje KK má zrovna tak období,kdy přijímá v pohodě žrádlo i po 14 dnech (krmím ale spíše 1x za…
Hhippie 16.01.2007 09:04
Hhippie
svleka se mi chameleon jemensky vypada to divne dali sme ji najist a hned se zacala svlekat praskala… poslední
dominik 01.01.2008 11:41
dominik

Počkej až se svlékne - teda alespoň tak bych to udělal já¨, hlavně krajty vzajetí bývaj často velmi tučný:-D, takže myslim že několikadenní ´pust navíc vubec neuškodí, spíš naopak - nevim jak u tebe, ale u mnoha chovatelů by měli krajty držet pust i několik měsíců:-) hoj

Ahoj, já mám tu zkušenost, že i když jsem se snažila poskytnout hadovi potravu, stejně ji nepřijal. Mám také krajtu královskou. Krajtička mého známého ale přijímá normálně potravu i během svleku. Myslím, že je to individuální.

Souhlas :) Vim, ze me budete kamenovat, ale neprijde Vam 14 denni krmeni v podminkach teraria caste? Pokud budu vychazet s prirodnich podminek, tak malokdy takove tele ulovi poradnou potravu a navic se vcelku dost hejbe. Je to jen nazor :), ja bych asi tak casto nekrmil. Co si o tom myslite? Ja mam totiz pocit, ze u nas chovana zvirata jsou casto jak pasici na vykrmu :)

VH

Mne regiusky po zakalení a pár dní po zvlečení nejavia o potravu záujem. Pred zvlekom je dobré nekŕmiť - had používa tekutiny hlavne na trávenie a na oddelenie starej vrstvy pokožky. Keď nakŕmiš počas zakalenia, može nastať problém so zvlekom alebo s trávením - aj keď zdravý had vo forme by to mal zvládnuť, radšej by som počas zvleku nekŕmil.

Súhlasím s VH, veľa hadov býva pretučnelých. Ja sa snažím aby moje neboli.

Není had jako had. U regiusky bych o moc delší intervaly než těch 14 dnů nedělal, zvlášť u mladých zvířat, regiusky občas začnou držet hladovku i několik měsíců dlouhou, tak je dobré když jsou dost zaživené. V přírodě v období aktivity mají výběr potravy jistě velký a pak z toho v období sucha žijou. Štíhlejší hadi (užovky) by měli být ideálně krmeni také do 14 dnů. Velké krajty a hroznýši, tam je to jiné, ty mohou mít intervaly mnohem delší.

2-3 týdny není takový rozdíl jako mých 10 - 14 dní. Ono je to dost individuální. Samozřejmě dospělá guttata, taeniura nebo obsoleta, pro ty není problém 3 týdny, taky záleží na množství potravy, které dostanou na jedno nakrmení. Rybožravé užovky (Thamnophis, Nerodia, Natrix) zase přijímají potravu i v přírodě v kratších intervalech cca 1x až 2x týdně. Samozřejmě mimo období páření, svleku, vysoké gravidity a hibernace, příp. aestivace. I já vidím mnohdy překrmené až obtloustlé hady, kteří nemají šance na dlouhý život. Souhlasím s vámi, že střídmost v krmení je důležitá. S pozdravem chovu zdar. Krokodýl

Ono, není to takový rozdíl 10-14 dní či 21 dní - myslím, že i je, ale je fakt, že občas krmím i po měsíci. Ale jak pises, ruzny rybozravy ci plazozravy potvory museji bastit casteji. U KK bych krmil take po trech tydnech, proste mam radeji stihlejsi hady. Vim, ze rady hladovi, ale stejnak :) VH

Ono krmení u regiusek je to trochu odlišné od ostatních hroznýšů a krajt. Regiuska Ti bude baštit i několikrát do týdne a pak si udělá třeba čtyřměsíční pauzu. Takže dle mého názoru se nemusíš bát překrmování. Naopak pokud má období kdy přijímá potravu je asi lepší krmit intenzivně. A krmení v době svlékání je individuální. Má jedna samice, pokud je to v období kdy přijímá potravu baští i v době svlékání. Ona ani oči moc nepotřebuje, protože má termoreceptory a čich a to je při lovu pro ní důležitější než oči. V době svleku mně jedí i mladí E.c.c. Jinak naprosto souhlásím s názorem, že pokud nakrmíš o týden nebo dva později nic se neděje.
Venca

Trovhu ti budu oponovat, krmit hada dokud žere je kravina, mě regiusky vůbec pauzy nedělaj, krom dvou měsíců kdy jim dělam období klidu, ale to jak mám vyzkoušeno vklidu žerou taky a pokud bych je krmil trvale třeba každých 14 dní brzo by ty regiusky vypadali asi jako gabuny.
Jednou sem měl jednu z mích samic nemocnou - nachlazení a i po odeznění problémů nežrala skoro rok, přesněji řečeno 11 měsíců bez pár dní a zhubla jen cca o 150g z původních 1940g tedy na 1790g a nepoznal bys to. Takže tyhle hady raději krmit střídmě. Poznáš to především při rozmnožování, kdy ti přetloustlá samice nebude chtít zabřeznout, bude mít menší počet vajec, ale především brzy zemře.

Ahoj. Moje KK má zrovna tak období,kdy přijímá v pohodě žrádlo i po 14 dnech (krmím ale spíše 1x za 3 - 4 týdny), a naopak občas období "hladu", kdy nežere třeba 3 - 4 měsíce.. Během svlékání však nepřijímá potravu nikdy. Doporučuji tedy také počkat s krmením tak 4 dny po svlékání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru