Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem HAdi jak to je??

Chtěl jsem se zeptat, jestli je špatně vytahovat hada z terária?? Třeba jednou do týdne. A nebo jestli nevadí brát si hada ven.. Třeba do pakru na trávu??? D9ky moc

Předmět Autor Datum
Občasné vyndání z terárka a "proplázka" po bytě (u nejedovatých hadů :-D) není dle mého na škodu, sp…
para 09.04.2007 18:29
para
Pokud se tomu nebude bránit, tak to problém není. Já asi dvakrát týdně terárium otevřu a had vyleze…
KArell 09.04.2007 18:36
KArell
Spíš bych měl strach, že venku přiběhne nějaký hafan a rafne ho. Salmonella se jen tak nikde nepoval…
krokodýl 09.04.2007 19:00
krokodýl
Myslím si, že když budeš hada pouštět venku (jak uvádíš třeba v parku), je to nejlepší způsob jak se…
Vladěk 10.04.2007 09:33
Vladěk
Zdravim! V zavleceni do chovu cehokoli nejakym ,,vencenim" bych se asi nezabyval.. V terariich pouzi…
carda.retarda 10.04.2007 13:42
carda.retarda
Zdravím cardu retardu. Jak píšeš; ,,...co se týče roztočů, tak ti jsou všudypřítomní", to je sice v…
Vladěk 10.04.2007 19:18
Vladěk
Přijde na to, já přírodniny nijak nepeču ani nesavuju, používám je v přírodním stavu a také nemívám…
krokodýl 11.04.2007 09:32
krokodýl
Já zvířata taky nechovám v nějakých maximálně sterilních podmínkách. Ale třeba když donesu z lesa ra…
Vladěk 11.04.2007 18:36
Vladěk
Zrovna u rašeliníku je mi líto ho nechat schnout, nikdy už není jako za čerstva. Asi záleží i na tom…
krokodýl 12.04.2007 09:12
krokodýl
Napriklad ja prirodni materialy nikdy nijak nesterilizuji, max. oplachnu teplou vodou.. Naprosto hyg…
carda.retarda 11.04.2007 11:23
carda.retarda
Jó, kde jsou ty doby, kdy jsem sbalil odchycenou samičku berusky, šoupl si ji do kapsy od košile neb…
Georgij Gadjukin 11.04.2007 11:39
Georgij Gadjukin
Já mám 2 gutky (jedna 1,5 roku a druhá 6 měsíců) a venčím je prakticky každý den kromě svlékání nebo…
Sharkie 24.04.2007 10:55
Sharkie
To je velmi zajímavé, jak si gutky dokáží zvyknout na páníčka...Někdo si myslí, že by se hadi neměli…
Alena 24.04.2007 12:32
Alena
Sharkie: To, že nebyla na záchodě v době tvé nepřítomnosti, bude spíš tím, že v té době ji nikdo nek…
krokodýl 24.04.2007 16:28
krokodýl
Absolutní souhlas s krokodýlem. Mám takový pocit, že Sharkie hledá u hadů vlohy (jako u jiných běžně…
Vladěk 24.04.2007 17:28
Vladěk
Ahoj,taky mám kamarádku která má takový přístup k hadům.Když užovku jednou vezla koupat k řece,tak s…
Melda 24.04.2007 17:33
Melda
Já si taky netroufám někoho kritizovat za tento přístup k hadům. Jen si myslím, že vzhledem k tomu,…
Vladěk 24.04.2007 17:58
Vladěk
Taktiež úplný súhlas s krokodýlom. Viac ma baví pozorovať ich prirodzené správanie sa, ako ťahať sa…
ado 24.04.2007 19:42
ado
Krokodýl a Vladěk: No, právě že ten den ráno, co jsem šla do nemocnice jsem jí dala myš. Jak říkáš,…
Sharkie 14.12.2007 13:03
Sharkie
>>Souhlasim se Sharkie <24.4.07>, moje hroznýší Mášenka taky reaguje na každýho jinak! V teráriu spl…
duchaj 13.12.2007 19:30
duchaj
To já mojí korálovku beru ven denně, když je čas...už je na to celkem zvyklá:-) a mě se líbí, jak si… poslední
Girlforspeed 18.12.2007 16:35
Girlforspeed

Pokud se tomu nebude bránit, tak to problém není. Já asi dvakrát týdně terárium otevřu a had vyleze sám, dá si kolečko po obýváku, zablbne si a pak ho trčím zpátky. Prostě sport. Ven bych ho ale fakt nebral, kdoví, co na to trávníků může být za hnusy - stačí blbá salmonella nebo kus skla.

Spíš bych měl strach, že venku přiběhne nějaký hafan a rafne ho. Salmonella se jen tak nikde nepovaluje, jako vajgl8-), musíš těch bakterií rodu Salmonella zbaštit řádově milión, abys ses nakazil, u hadů to bude podobné. Spousta plazů má v sobě nějaký druh Salmonely, aniž by se to zdravotně nějak projevilo. Jinak není důvod proč by se nemohl prolézt venku, samozřejmě jen "ochočení" jedinci, které moc nestresuje tahání. Jinak bych spíš doporučil dobře udělané venkovní nebo balkónové terárium, aby si had sám mohl vybrat jestli se chce vyhřívat nebo raději trávit čas v chladnějším úkrytu a pod., což člověk přeci jen úplně neodhadne.

Zdravim!
V zavleceni do chovu cehokoli nejakym ,,vencenim" bych se asi nezabyval.. V terariich pouzivame myslim spousta z nas prirodniny vseho druhu a nic se nedeje, navic jak jiz uvedl krokodyl, k nakaze je potreba silny nebo delsi kontakt s patogenem, co se roztocu tyce, tak ti jsou taky vsudypritomni, problem by nastal samozrejme pri nejakem masivnim premnozeni..
Nicmene ja zrovna moc priznivcem zbytecne manipulace se zviraty nejsem.. Myslim, ze je to pro zvire vzdy vice mene stresujici.. odchyt, nahla zmena prostredi, teploty, osvetleni atd. atd. Samozrejme vsak zalezi na danem druhu a take povaze jednice... treba kosmany nebo vakoveverky obcas otevru, oni se probehnou, udelaj vsude brajgl a prijdou zpatky.. Physignati kdysi byvali to same... :puff:

Zdravím cardu retardu. Jak píšeš; ,,...co se týče roztočů, tak ti jsou všudypřítomní", to je sice v obecné rovině pravdou,ale protože převážná většina těchto roztočů neparazitují na plazech, jsou tak pro nás nevýznamní. Nejčastějším problémem je pro hady v teráriích rod: Ophionyssus, kterým lze v přírodě plaza i nakazit. Kdo z chovatelů má problémy v teráriích s Ophionyssus natricis, ví také jaký je někdy problém terarijní zvířata těchto roztočů zbavit. A jak dokážou znepříjemnit život našim chovancům. Znám již i chovatele kteří jsou přesvědčeni, že roztočů na hadech se nedá natrvalo zbavit. Kór, když pak někdo chová větší množství terarijních zvířat. Já se snažím v tomto ohledu být maximálně zodpovědný a můžu se snad pochlubit, že za 23 let praxe co hady chovám jsem měl u nich roztoče jen 2x. A to v obou případech jen krátkodobě.Chce to jen dodržovat určité zásady v hygieně.
PS: Jen tak na závěr bych se pozastavil nad zažitými praktikama teraristiky: Na jednu stranu se snažíme veškeré přírodniny (kořeny, substráty atd.) sterilizovat; vyvařením, parou, dezinfikujeme Chloramínem, Savem atd.(snad právě kvůli možné nákaze parazity); a na druhou stranu vezmeme zvíře z takto hygienicky drženého chovu a pustím ho někde na louce do trávy. No, tak nevím - co je dobře.

Přijde na to, já přírodniny nijak nepeču ani nesavuju, používám je v přírodním stavu a také nemívám problém s roztoči (jednou za pár let, ale spíš si je přitáhnu s nějakým hadem), důležité je kvalitní větrání. Nemyslím si, že by bylo běžné si přitáhnout na přírodních materiálech plazí roztoče, to by byla spíš obrovská náhoda. Ale hady teda opravdu nevenčím. To jedině kdybych měl možnost venkovních terárií, což by byla pro hady mírného pásma báseň.

Já zvířata taky nechovám v nějakých maximálně sterilních podmínkách. Ale třeba když donesu z lesa rašeliník, nechávám ho pro jistotu před použitím v teráriu důkladně, alespoň 14 dnů proschnout. To je zrovna jedna z přírodnin, kde lze získat roztoče Ophionyssus natricis. Ostatně, na toto riziko u rašeliníku upozorňuje i I. Vergner ve své knize: Ještěři-Gekoni 1 (2001).

Napriklad ja prirodni materialy nikdy nijak nesterilizuji, max. oplachnu teplou vodou.. Naprosto hygienicky (mysleno ,,sterilni" )chov dle meho nazoru neni uplne to pravé.. Prave proto, ze zvire drzene v takovemto chovu podle me neni schopne normalne se vyporadat s proniknutim jakehokoli patogenu do chovu.. S parazitickymi roztoci jsem parkrat mel take tu cest, ale nastesti se je vzdy behem par dni ci tydnu podarilo zlikvidovat (Neostomosan), asi ne uplne,ale drzim je alespon pod mezi nebezpecnosti (zkratka o nich nevim). Ale jak rikam, priznivcem jakehokoli venceni zvirat, s vyjimkou venkovnich vybehu atd., rozhodne NEJSEM.

Jó, kde jsou ty doby, kdy jsem sbalil odchycenou samičku berusky, šoupl si ji do kapsy od košile nebo za triko a vyrazil do "terénu" balit holky. Zmijka byla uplně v pohodě, nikdy ani nenaznačila útok a ve finále ještě porodila 11 živejch mláďat.
Jinak, ještě dnes se otřesu při vzpomínce na tuto mladickou nerozvážnost :puff:
Doporučuji nenapodobovat !

Já mám 2 gutky (jedna 1,5 roku a druhá 6 měsíců) a venčím je prakticky každý den kromě svlékání nebo když jsou nacpané. Vždycky po krmení počkám 3 dny, to už by samy šly na záchod. Starší se venčí ráda, pokaždé čeká kdy přijdu z práce. Pouštím je na posteli. Mají svojí osušku do který je položím a přehrnu přes ně - rádi se nejdřív aklimatizujou, rozkoukaj a pak jdou lozit. Starší si taky vykla, že je lepší si dojít na záchod mimo terárko, nemá ráda špínu. Už jsme sehraný, poznám kdy jde na to, takže to udělá do ubrousku. Tím pádem mám přehled o stolici. Taky jí krmím na posteli na osušce, protože myš se kolikrát počůrá a později už je bude asi celkem masakrovat. Tím pádem mám terárko pořád dokonale čisté. Jen bylo třeba upravit jednu nepříjemnost - had si tak zvykl chodit na záchod na posteli, že při mém pobytu v nemocnici na záchod nešel ani jednou a čekal na mě. Normálně by si došel cca 5x. Ale snad to "pochopil" a tuhle na mě počkal pár dní a pak už nečekal. Myslím, že to hadům nemusí být na závadu. Pokud jsou zvědaví, tak se rádi proběhnou venku. Všechno musí prošmejdit, zkontrolovat a je u toho kolikrát docela sranda. Co se jednou naučí, to už dělají pořád. A hlavně se jejich chování postupem věku pořád vyvíjí, takže o překvapení není nouze. Někdy mají náladu spíš "lítat" a objevovat, jindy se chtěj jen stulit do nohavice nebo někde na mě a třeba si hodinku čteme a had mě "šmíruje". Taky reagujou na každou návštěvu jinak - někdo se jim líbí a hned po něm lezou, někdo ne, ale vznikaj dost komický situace. Je velký rozdíl mezi tím s hadem vedle sebe v domácnosti žít nebo být jeho kamarád a zažívat s ním tu interakci při propojení našich životů. A hlavně je to velká škola trpělivosti, protože čtvrt hodiny není pro hada žádný čas a tak se člověk přizpůsobuje jemu a had trochu člověku. Dost se mi tím změnila moje potřeba aby mě zvíře poslouchalo a víc dokážu všechny lidi i zvířata brát jako individuální bytosti a nesnažím se je měnit.

To je velmi zajímavé, jak si gutky dokáží zvyknout na páníčka...Někdo si myslí, že by se hadi neměli zbytečně vytahovat z terária,aby se nestresovali, ale já mám pocit, že z naší malinké gutky bude podobný mazel.Do toho Vašeho má ale zatím hodně daleko. Je to legrace pozorovat ji,když přijdu do pokoje s terárkem, jak vystrčí pokaždé z úkrytu jen hlavu a pozoruje mě, co budu dělat... Je na ní vidět, že by venku ráda lozila, ale já se bojím, aby někam nezalezla...je ještě malinká (65cm), mohla by se snadno někam ztratit...tak má procházku vždycky jenom max.5 minut, a to ji hodně hlídám. Rozhodně ale nepůsobí dojmem, že by se nějak bála nebo stresovala (narozdíl od doby, kdy jsme si ji coby miminko přinesli domů). Určitě je to hodně o zvyku. :))

Sharkie: To, že nebyla na záchodě v době tvé nepřítomnosti, bude spíš tím, že v té době ji nikdo nekrmil, opravdu bych nevěřil, že had bude z kaděním čekat na pánečka, na užovku to prostě přijde cca 3 dny po krmení páníček nepáníček. Hodně druhů hadů si na takové zacházení (venčení, tahání, krmení mimo terárium) docela dobře zvykne a ani je to nijak moc nestresuje, ale můj šálek kávy to opravdu není;-). Mám raději, co nejpřirozenější reakce plazů právě bez zbytečných interakcí s člověkem, alespoň tak, jak to vůbec v teráriu jde, ale je fakt, že z "ochočenýma" to bývá snazší.

Absolutní souhlas s krokodýlem. Mám takový pocit, že Sharkie hledá u hadů vlohy (jako u jiných běžnějších domácích mazlíčků) které jim opravdu nejsou a nikdy nebudou vlastní. Jsem přesvědčen že had je schopen si na určitou pravidelnou manipulaci přivyknout, ale nikdy z toho nebude nikterak odvázaný.

Ahoj,taky mám kamarádku která má takový přístup k hadům.Když užovku jednou vezla koupat k řece,tak se za jízdy ztratila v autě a už se nenašla:.(Jinak si myslím,že na tom neni ni špatného,když si člověk takhle z hadem hraje.Já když měl jednoho hada,tak jsem ho taky tahal pořád z terárka.Dneska jich mám mnohem víc a už na to není čas.:-)

Já si taky netroufám někoho kritizovat za tento přístup k hadům. Jen si myslím, že vzhledem k tomu, že hadi mají mozek jen nepatrné velikosti (váhově se udává do 1% tělesné hmotnosti), nejsou ani schopni toto naše počínání patřičně ocenit. V podstatě je u nich rozvinuto více jen instinktivní chování.

Krokodýl a Vladěk: No, právě že ten den ráno, co jsem šla do nemocnice jsem jí dala myš. Jak říkáš, normálně dělá bobek za 3 dny, já byla v nemocnici 10 dní. Vypadala jako klobása, bobek nikde, tak jsem jí dala na osušku a chudák to nemohla ani vytlačit, jak jí tam ta močovina za tu dobu zatuhla. Udělala najednou jeden megabobek a málem jí to roztrhlo. Jako malá se z jedné myši obvykle vyprazďovala víckrát. No ale tohle nadpřirozené "nehadí" chování jsme tu už probírali a vím, že máte tendenci mi v takových případech nevěřit. Nemám čím vás přesvědčit, ale hadi se daj prostě ochočit víc, než se vám může zdát. Že jim tu příležitost nedáte je věc druhá. Ale nemyslím, že by bylo něco špatného jak na "ochočovacím" způsobu chovu, tak na "pozorovacím". Každý má svoje. Mně prostě vyhovuje interakce mezi mnou a hadama a naopak. Vidím, že si snadno zvyknou na manipulaci a jsou od přírody zvědavý, takže je jednoduchý je ochočit aby s člověkem jaksi po svém komunikovali. Neobtěžuje mě se jim věnovat zrovna když oni chtějí a na druhé straně je neprudím, když ležej a nic nechtěj. Ale nečekám, že tohle pochopíte. A souhlas, že s ochočenýma hadama je chov snazší.

>>Souhlasim se Sharkie <24.4.07>, moje hroznýší Mášenka taky reaguje na každýho jinak! V teráriu splihne jak mokrej hadr. Ale mimo terárium, to jsou pózy jako "Co to tu máme? Počkej nenos mě nikam, já si to chci prohlídnout pořádně." A vzájemná důvěra se díky častýmu kontaktu taky mění. Včera se osmělila natolik, že mi osahala obličej. A já ji nechal. To by na začátku nešlo.
>>Poměr mozku a těla?:-D Srovnání: mozek dospělýho člověka váží kolem 1,5kg, což u normálního chlapa s 80kg znamená 1,9%
P.S.:Inteligence dost závisí na složitosti nervových spojení, prokrvení...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru