Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem rostliny v terariu

Mám dotaz chtěla bych vsadit do terárka rostliny prosím poraďte které jsou vhodné chtěla bych pnoucí a nějaký sukulent.a ještě z jakého materiálu se dělá pozadí např.3D pozadí.předem díky

Předmět Autor Datum
Záleží dost na tom o jaký typ terária se jedná? Obecně lze z pnoucích rostlin doporučit: Ficus pumil…
sluper 22.04.2007 21:58
sluper
Důležité je také do jakého prostředí a pro jaké zvíře. Pnoucí je třeba Scindapsus vhodný spíš do vlh…
krokodýl 22.04.2007 22:14
krokodýl
jako pnoucí která zaroste celou stenu pokud má moznost je ficus pumila pak muzes dát scindapsus a je…
zmijak 23.04.2007 13:51
zmijak
díky moc ale už jsem uvažovala o Hedera helix a právě v knížce jsem se dočetla že je jedovatá?Ale pr…
saurinka 23.04.2007 19:44
saurinka
aby se agama o tu opuncii nepopichala, na to bych dal pozor (jinak ti neporadim, agamy nechovam a an… poslední
johnnym26 11.07.2007 18:52
johnnym26

Záleží dost na tom o jaký typ terária se jedná? Obecně lze z pnoucích rostlin doporučit: Ficus pumila, Scindapsus, Philodendron, Hoya, Peperomia, Hedera halix a jistě mnoho dalších. ( snad ty názvy píšu správně)
Ze sukulentů takřka všechny bezostné druhy. Jen namátkou: Crassula, Echeveria, Sansevieria, Sedum, Senecio, Gasteria, Cotyledon. A mnoho dalších to jen tak namátkou na co jsem si vzpoměl. Asi by stačilo vzít jakoukoliv knihu o pěstování pokojových rostlin a je hned z čeho vybrat.
Pozadí se tu již řešilo. Beton, polystyren, montážní pěna, přírodní kámen, kůra, rašeliníková stěna (na kytky ideální), malta, laminát, plasty.... Nač si vzpomeneš.

Důležité je také do jakého prostředí a pro jaké zvíře. Pnoucí je třeba Scindapsus vhodný spíš do vlhčích terárií, sukulenty naopak logicky do suššího dobře prosvětleného prostředí. K některým zvířatům prakticky rostliny ani nelze dát (leguán, pozemní větší varani) naopak jiné se bez nich takřka neobejdou nebo jsou pro ně velmi vhodné (agamy vodní, bazilišci, anolisové).
Umělé stěny se dají dělat spoustou způsobů, pro většinu menších a středních plazů lze vytvořit imitaci skály z vytvarovaného polystyrénu (pomocí horkého nože), na který se postupně natře epoxidové dvousložkové lepidlo, to se posype pískem pro zdrsnění, aby dobře přilnula další vrstva - lepidlo na dlaždičky, pak opět epoxid, písek a lepidlo na dlaždičky, epoxid, ... Více vrstev = pevnější povrch. Je třeba nechat každou vrstvu dobře zaschnout. Na závěr lze povrch natřít matným Balakrylem a matným lakem, nejvíce se mi osvědčili kombinace tmavých barev. Lze vytvarovat i kapsy na rostliny, ale nesmí se zapomenout na otvory ve spodní části kapsy pro odtok přebytečné vody, aby rostlinám neuhnívaly kořínky. Výhodou polystyrénu je nízká hmotnost i při poměrně velké stěně, epoxidové lepidlo udržuje stěnu voděodolnou, lze na ní vytvořit i vodopád v kombinaci s bazénkem na dně terária. Ale existuje mnoho dalších možností.

díky moc ale už jsem uvažovala o Hedera helix a právě v knížce jsem se dočetla že je jedovatá?Ale právě vím že jí dost dávají nerada bych si tu mou Agamku otrávila.a jaké zkušenosti máte např. s Opuncií?:?:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru