Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak začít?

1. Lze použít i čistý písek nebo smíchaný s rašelinou (1-2:1), čistou rašelinu bych nedoporučoval, i když v podstatě nemožná není, neboť korálovky nejsou na typ substrátu nijak náročné. Vrstva stačí do výšky cca 5 cm.
2. Větrání je naprostou nutností, ve své podstatě čím více, tím lépe. Minimálně však alespoň třetinu až polovinu (lze i celý) stropu a alespoň několik centimetrů široký proužek (ale klidně i polovinu) na boční stěně.
3. Korálovky nepotřebují velkou misku na vodu, stačí na napití např. miska pod květináč. Korálovky do vody lezou opravdu výjimečně a většinou to značí nějaký problém (sucho před svlekem, roztoči).
4. Do terária pro korálovku stačí kus kůry jako úkryt a miska na vodu, vše ostatní už je věc estetického cítění.
5. Žárovka stačí, většinou do 40 W. Raději používám bodovky (reflektorové), které hřejí jen pod sebe a stačí většinou jen do 25 W, vhodné je pod ni dát plochý kámen (např. kus břidlice), na jeho povrchu by měla být teplota okolo 30 st., imituje to rozehřátou skálu od sluníčka v přírodě. Ve zbytku terária má být úměrně nižší teplota (20 až 24 st.). V noci stačí bohatě pokojové teploty (18 až 22 st.). Některé "horské" korálovky (např. L. pyromelana, L. zonata, L. alterna) při vyšších teplotách nepřijímají potravu (což může samozřejmě mít i jiné důvody).
6. Terárium se čistí dle potřeby, samozřejmě se vždy co nejdříve vyndavá trus i s trochou nasáklého substrátu. Kompletní výměna substrátu stačí po několika měsících.
7. Jelikož korálovky nejsou žádní velcí šplhavci, tak větev nepotřebují, lepší je nějaký pařízek, který zároveň může plnit i funkci úkrytu. Jinak lze použít prakticky jakékoliv větve s hrubší kůrou (lépe se po nich hadům leze).
8. Ke korálovkám lze rostliny dát, vhodnější jsou pevnější (nekřehké) druhy, vzhledem k typu terária (sušší) je třeba vybrat druhy, které nepotřebují přílišnou zálivku (sukulenty, kaktusy). Vhodnější je rostliny do terária sázet i s květináčkem neboť korálovky si občas pěkně "zaryjí" a mohli by jim poškodit kořínky nebo je vyvrátit. Pěkně vypadá i přírodní drn nějaké trsnaté trávy.
9. Rosit stačí většinou obden až po třech dnech, v nouzi (dovolená) i méně častěji, ale pak je vhodné vložit krabičku s malým vstupním otvorem s vlhkým substrátem). Rosit stačí část substrátu (třetinu až polovinu) a rostliny.
10. samečci mají silnější kořen ocasu a ocas se začíná zužovat až asi tak po první čtvrtině délky ocasu. Samičkám se začíná ocas zužovat hned za kloakou a mívají v porovnání se samečky ocásek slabší a kratší. Bohužel u mláďat je ten rozdíl dost neznatelný. Pokud budeš kupovat mládě od chovatele, mívá je většinou už rozdělené podle pohlaví, případně ti je na místě vypalpuje nebo osonduje.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny