Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak začít?

Dobrý den,
chtěl bych se pustit do chovu korálovky sedlaté. Z článku, které jsem četl jsem se dozvěděl pár informací, ale stejně mám pár otázek.

1. v jakém poměru míchat rašelinu s pískem a jaké množství do terárka vložit.
2. je nutné aby terárko mělo větrání, myslím tím nějakou síťku jako je
například pro pavouky.
3. jak velká by měla být miska na vodu
4. co všechno musím do akvaria umístit
5. stačí k vyhřátí terária žárovka nebo musím mít topné těleso
6. jak často se terárium čistí
7. jaky typ klacku myslím druh strom je vhodný do terária
8. jake se používají rostliny(umělé, živé)
9. jak se udržuje vlhkost(rozprašovačem - a co se vlhčí, substrát?)
10. jak poznam samečka a samičku

Děkuji za odpověď. Hledal jsem na internetu, ale přesto bych byl vdečný za nějaké další rady pro začátečníky a uvítal bych trěba nejaké fotky terárii nebo odkazy na zajímavé stránky o tereristice.

loading...
Předmět Autor Datum
1, pro korálovku se hodí buď čistá rašelina, nebo smíchaná s pískem 1:1 (popřípadě míň písku) 2,v te…
Brmboš 02.05.2007 14:12
Brmboš
dekuju moc
koralovcak 02.05.2007 18:37
koralovcak
Tak to vidíš - co člověk to názor, a u teraristů to platí dvojnásob. :-) Já třeba už pár let použív…
Brmboš 04.05.2007 10:22
Brmboš
Brmboš-když tak zmińuješ tu rašelinu tak se tě chcu zepta jestli ji nějak upravuješ nebo ne?!
Filip 04.05.2007 14:19
Filip
Rašelinu koupím tu nejobyčejnější - zpravidla nejlevnější - co je a nijak neupravuju. Z pytle rovnou…
Brmboš 04.05.2007 15:49
Brmboš
Já myslím, že jsme se zas tak extrémně nelišili a ať to udělá podle tebe nebo podle mě, tak to dobře… poslední
krokodýl 04.05.2007 17:40
krokodýl
1. Lze použít i čistý písek nebo smíchaný s rašelinou (1-2:1), čistou rašelinu bych nedoporučoval, i…
krokodýl 03.05.2007 16:25
krokodýl

1, pro korálovku se hodí buď čistá rašelina, nebo smíchaná s pískem 1:1 (popřípadě míň písku)
2,v teráriu je nutné větrání, nejen pro to aby had mohl dýcha, ale i pro prostou cirkulaci vzduchu. V teráriu se pak nedrží plísně a vlhkost. naopak některé druhy chovanců mohou být citlivé na přílišný průvan (korálovka to ale není)
3. miska s vodou by měla být tak velká alby se had do ní vlezl celý - mohl s schladit
4. do terária není nutné umisťovat víc věcí než je potřeba - úkryt, miska s vodou, větev, nebo kámen
5, k naprosté většině terárií postačí k vytápění dostatečná žárovka - většinou 40 až 60 W (vyzkoušíš pomocí pokusu a teploměru)
6, čištění terária závisí na zněčištění a tedy i vylučování tvého chovance (já čistím vždy po tom ce se had vykadí jeho exrementy a asi jednou za 2-3 měsíce komplet vyměním substrát)
7, klacek není bezpodmínečně nutný. použít se dá tvrdé dřevo ovocných stromů, dub, buk, habr, akát, a z jehličnatých borovice. Větev musí být vyschlá a zbavená kůry
8, já rostliny nepoužívám, V teráriu většinou živé rostliny nepřežijí. Proto se používají umělé.
9, vlhší se prostě prostor terária - při velikosti terária můžeš porosit prostě všechno. Na hada a žárovku nestíkej. U korálovky postačí kdy porosíš navečer obden
10, pohlaví ti určí buď opravdu zkušený terarista, nebo lépe veterinář. Pohlavní znaky nebývají úplně zřejmé, i když se podle určitých drobností dá alespoň odhadnout co by to mohlo být, odborné sondování je jistější.

na mách srtránkách reptilakvalitne.cz můžeš načerpat inspiraci v článcích nebo i ve fotogalerii. Na adrese clanky.php je článek který je určený přímo pro začátečníky.

Tak to vidíš - co člověk to názor, a u teraristů to platí dvojnásob. :-)

Já třeba už pár let používám čistou rašelinu u všech svých hadů, a když jsem nechal na větvi v teráriu kůru měl jsem co dělat s plísní.
To ale bude tím že každý má svůj způsob - tak jako ve všem, teřeba v životě, sexu atd :-D

Korálovka není složitý chovanec, takže určitě uspěješ. Přeju hidně úspěchů.

Já myslím, že jsme se zas tak extrémně nelišili a ať to udělá podle tebe nebo podle mě, tak to dobře dopadne. Co se týká větví, tak mě plesnivěli jen v málo větraném teráriu, jinak mi fungovali i u chondroušů a psohlavců, což jsou poměrně vlhká terária, ale mám je dost větrané, je sice trochu těší udržovat vyšší vzdušnou vlhkost, ale jde to a větve neplesniví. A hlavně u korálovek větve prakticky ani nepoužívám. Rašelina je dobrý substrát, jen u sušších terárií snadno přeschne a pak jde hůř znovu navlhčit a ke korálovkám mi přijde tak nějak přirozenější písek nebo jeho směs s rašelinou, ale přiznám, že to je spíš estetická záležitost, prostě do vlhkých terárií dávám čistou rašelinu, do sušších nebo středně vlhkých písek nebo písek z rašelinou. A velikost misky na vodu to je taky maličkost, větší samozřejmě nevadí, když to tak vezmu tak korálovka je poměrně skladná a vešla by se i do těch mých menších misek, ale jak říkám dělají to opravdu výjimečně a spíš se snažím, aby se chladit nemuseli (i když někdy v létě...) a když je extrémní horko a i při vypnutých zdrojích mi neklesá teplota v teráriích pod 26 st., tak spíš používám vyšší vrstvu vlhkého substrátu, kam se korálovky mohou zahrabat.

1. Lze použít i čistý písek nebo smíchaný s rašelinou (1-2:1), čistou rašelinu bych nedoporučoval, i když v podstatě nemožná není, neboť korálovky nejsou na typ substrátu nijak náročné. Vrstva stačí do výšky cca 5 cm.
2. Větrání je naprostou nutností, ve své podstatě čím více, tím lépe. Minimálně však alespoň třetinu až polovinu (lze i celý) stropu a alespoň několik centimetrů široký proužek (ale klidně i polovinu) na boční stěně.
3. Korálovky nepotřebují velkou misku na vodu, stačí na napití např. miska pod květináč. Korálovky do vody lezou opravdu výjimečně a většinou to značí nějaký problém (sucho před svlekem, roztoči).
4. Do terária pro korálovku stačí kus kůry jako úkryt a miska na vodu, vše ostatní už je věc estetického cítění.
5. Žárovka stačí, většinou do 40 W. Raději používám bodovky (reflektorové), které hřejí jen pod sebe a stačí většinou jen do 25 W, vhodné je pod ni dát plochý kámen (např. kus břidlice), na jeho povrchu by měla být teplota okolo 30 st., imituje to rozehřátou skálu od sluníčka v přírodě. Ve zbytku terária má být úměrně nižší teplota (20 až 24 st.). V noci stačí bohatě pokojové teploty (18 až 22 st.). Některé "horské" korálovky (např. L. pyromelana, L. zonata, L. alterna) při vyšších teplotách nepřijímají potravu (což může samozřejmě mít i jiné důvody).
6. Terárium se čistí dle potřeby, samozřejmě se vždy co nejdříve vyndavá trus i s trochou nasáklého substrátu. Kompletní výměna substrátu stačí po několika měsících.
7. Jelikož korálovky nejsou žádní velcí šplhavci, tak větev nepotřebují, lepší je nějaký pařízek, který zároveň může plnit i funkci úkrytu. Jinak lze použít prakticky jakékoliv větve s hrubší kůrou (lépe se po nich hadům leze).
8. Ke korálovkám lze rostliny dát, vhodnější jsou pevnější (nekřehké) druhy, vzhledem k typu terária (sušší) je třeba vybrat druhy, které nepotřebují přílišnou zálivku (sukulenty, kaktusy). Vhodnější je rostliny do terária sázet i s květináčkem neboť korálovky si občas pěkně "zaryjí" a mohli by jim poškodit kořínky nebo je vyvrátit. Pěkně vypadá i přírodní drn nějaké trsnaté trávy.
9. Rosit stačí většinou obden až po třech dnech, v nouzi (dovolená) i méně častěji, ale pak je vhodné vložit krabičku s malým vstupním otvorem s vlhkým substrátem). Rosit stačí část substrátu (třetinu až polovinu) a rostliny.
10. samečci mají silnější kořen ocasu a ocas se začíná zužovat až asi tak po první čtvrtině délky ocasu. Samičkám se začíná ocas zužovat hned za kloakou a mívají v porovnání se samečky ocásek slabší a kratší. Bohužel u mláďat je ten rozdíl dost neznatelný. Pokud budeš kupovat mládě od chovatele, mívá je většinou už rozdělené podle pohlaví, případně ti je na místě vypalpuje nebo osonduje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...