Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá - vitamíny

Dobrý den, mám dotaz ohledně dávkování vitamínů pro Agamy vousaté. Na netu jsem vyčetl tyto informace, pokud možno stačí mi pouze potvrzení, že je to Ok,a Agamám tím neublížím.
Máme dvě douměsíční Agamy - denně jim podáváme "Nutrimix REP" na střídačku s "Roboran H" a "Plastin" (ten jsme ještě nepodali), a jednou měsíčně "Combinal A+D3" v poměru 3 kapky na 1/2 litru.
Je to v pořádku, či doporučíte něco jiného ??
Děkuji za reakce, s pozdravem OldJuhy

Předmět Autor Datum
Nutrimix a Roboran na krmení denně, to je OK. AD3 pokud máš zdroj UVB je zbytečná, pokud ne, tak je…
krokodýl 07.05.2007 19:27
krokodýl
Dobrý den - dovolím si odporovat : denně?? proboha proč? v jakých dávkách? na lžíci? na jednom cvrčk…
Depaje 14.05.2007 21:51
Depaje
Aha, ted jsi Krokodyla nepochopil :) Takze dobre je kazdeho krmenoho cvrcka obalit ve vitaminech, ne…
VH 15.05.2007 08:27
VH
A tak to se omlouvám, aniž bych chtěl spamovat :). Každopádně tomuto webu fandim.
Depaje 17.05.2007 20:01
Depaje
... kupuji teda UVB zdroj - PT-2189 Exoterra - ReptiGLO 10.0 Compact Lamp; 26Watt, tím pádem odpadáv…
OldJuhy 15.05.2007 19:09
OldJuhy
Ahoj,zářivky Repti GLO 10. také používám,chovám ještěrky a svítím s nimi celý den,to je 12 hodin.Boh…
Melda 15.05.2007 19:54
Melda
podle mne na zarivku privikat nemusis, normalne ji dej plny osvit najednou, maximalne prvne pul dne…
Redsnake 15.05.2007 19:17
Redsnake
VH: Agamy vousaté jsou oproti jiným pouštním (nejen) kupodivu relativně málo náročné na UV, to je fa…
krokodýl 15.05.2007 22:19
krokodýl
Ahoj,nevíte někdo kde se dá sehnat zářivka Lucky Reptile,všude nabízejí jenom žárovky.:.(Lampy T-Rex…
Melda 17.05.2007 18:37
Melda
U menších terárií je to problém, ale pokud dnes budu dělat nějaká nová terária, tak určitě s pletive…
krokodýl 17.05.2007 20:59
krokodýl
:))Dobrý den,Agamy vousaté chovám už pár led ,má skušenost je)vitmíny,Nutri max rep +sepiová kost 3t…
Lena 17.05.2007 20:23
Lena
Ahoj,proč dělá Plastin v páření neplechu?:-)
Melda 17.05.2007 20:59
Melda
To by mě taky zajímalo.:?:
krokodýl 17.05.2007 21:00
krokodýl
Já tedy místo sepiové kosti dávám drcený mikrovápenec a přimíchávám do substrátu drcený,hrubý vápene…
Melda 17.05.2007 21:29
Melda
Můžu poprosit o český překlad? Děkuji poslední
asdfjklů 03.06.2009 19:00
asdfjklů

Nutrimix a Roboran na krmení denně, to je OK. AD3 pokud máš zdroj UVB je zbytečná, pokud ne, tak je vhodné AD3 přidávat, ale Váš způsob podávání je poněkud nedostatečný, neublíží, ale ani příliš nepomůže, při takovém ředění se agamám, vzhledem k tomu, že z toho půl litru vypijou jen zlomek, dostane jen pár desítek MJ vitamínu D, což je měsíčně poměrně málo. Vhodnější by bylo aplikovat malou kapičku naředěného combinalu (1:10) například pomocí seřízlé špejle agamce přímo do tlamky (jednou měsíčně). A dále bych přidal k nutrimixu a roboranu nastrouhanou sépiovku.

Dobrý den - dovolím si odporovat : denně?? proboha proč? v jakých dávkách? na lžíci? na jednom cvrčku? na deseti? To je jako když kamarádi řeknou, že pijou každý den pivo - jeden vypije jedno malý, druhej deset velkých - taky pijou pivo "denně" ;-). Možná by bylo lepší říct, že když každá sežere 5 vitamínových cvrčků, tak to stačí obden...třeba :).

... a kombinovat různé vitamíny?
Troufám si tvrdit, že Nutrimix Rep neni natolik špatný, aby se musel střídat obden s něčim jinym, možná každý měsíc, ale obden?

Je to pouze námět k zamyšlení, nikoliv snad vynadání...8-)

Aha, ted jsi Krokodyla nepochopil :) Takze dobre je kazdeho krmenoho cvrcka obalit ve vitaminech, neselektovat a an blok to cele "omatlar" v tom prasku.

Kombinovat vitaminy - thats easy :) Dobres jednu, dve pixly a zmenis pripravek, treba osvedceny Roboran. Nutrimix snad spatny neni, nemam s ninm zadnou zkusenost, ale je skutecne lepsi po case zmenit.

Tyhle agamy urcite potrebuji UVcko :) A ac je to jmeno, pisi s malym a :)

VH

... kupuji teda UVB zdroj - PT-2189 Exoterra - ReptiGLO 10.0 Compact Lamp; 26Watt, tím pádem odpadává dávkování "AD3".
Na UVB zdroj si musí zvířata zvykat ?? - mám na mysli něco jako ze začátku třeba po hodině a pomalu to stupňovat, ale až na kolik hodin denně ??, na celou dobu otopu ??.

Ahoj,zářivky Repti GLO 10. také používám,chovám ještěrky a svítím s nimi celý den,to je 12 hodin.Bohužel,tyto zářivky se při měření UV umístily až na posledních příčkách.Měření prováděl pan Tomášek na burze v Ládví.Dobře svítí zářivky Arcadia o kterých také přemýšlím.Jednoznačně nejlepší jsou lampy T-Rex a Mega Rey.Jestli tě to zajímá koukni na IFaunu na moderku,stačí dát do vyhledávače Ládví.:))

VH: Agamy vousaté jsou oproti jiným pouštním (nejen) kupodivu relativně málo náročné na UV, to je fakt. Myslím tím v porovnání např. s trnorepy apod., ovšem potřebují kvalitní (intenzitou) osvětlení a dostatečné lokální vyhřátí. Nemyslel jsem tím rozhodně, že UV nepotřebují vůbec. a naopak silnější zdroj jim rozhodně neublíží. Použití např. 100 nebo 160 W plošné T-Rex lampy mi přijde pro tyto agamy ideální, případně některá z kvalitních UV B zářivek (Lucky Reptile, Iguana light, Sylvania) v kombinaci s neutrálně bílou zářivkou a reflektorovou žárovkou pro lokální ohřátí.

Ahoj,nevíte někdo kde se dá sehnat zářivka Lucky Reptile,všude nabízejí jenom žárovky.:.(Lampy T-Rex a MegaRey jsou sice super,ale do menších terárií jsou nepoužitelné,protože by ubykaci přehřívali.Já chovám ještěrky v teráriích 100x50x50 a jako bodovou žárovku tam mohu dát max. 40W.Dále terárium dosvětluji UV zářivkou 38W a obyčejnou zářivkou 38W.Jak to řešíte vy?:))

U menších terárií je to problém, ale pokud dnes budu dělat nějaká nová terária, tak určitě s pletivem po celém stropě, pak jdou použít i ty 100 W bodovky a u některých ještěrů to bez nich moc nejde (Uromastyx sp., Timon sp., Phrynocephalus sp. ...). Jinak to prostě člověk musí řešit UV zářivkama a Combinalem AD3 a ani jedno není ideální. Teď sice chovám doma jen hady, tak to je bez starostí, ale pořád mám cukání na nějaké větší ještěrky (lepida, trilineata, schreiberi) nebo trndy (U. acanthinura, U. ornata) a menší varany (V. acanthurus, V. timorensis, V. prasinus, V. beccari), i když to je krapet hudba budoucnosti.

:))Dobrý den,Agamy vousaté chovám už pár led ,má skušenost je)vitmíny,Nutri max rep +sepiová kost 3týdně ,jednou za 2 holádko +pestrá strava,jako sarančata,červy,šváb,atd.Jednou za měsíc vařené vejce bez žloudku.Zelenina,Mrkev,slád,pampelka,kedlub atd .Plastin není ideální ,v páření dělá neplechu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru