Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem výměna substrátu

dobrý den.mám takový dotaz,jakou dobu může být v terariu substrát(rašelina+písek) než ho je potřeba vzměnit.četl jsem že asi po měsíci podle znečištění.ale já ho tam mám tak třetí měsíc,pravidelně ho čistím od výkalů a zatím ani nijak nezapáchá proto si myslím že je výměna zbytečná...zároveň mi ale vrtá hlavou jestli nepíší "po měsíci" třeba kvůli tomu že se tam můžou začít tvořit nějaké potvory které jsou hadovi nebezpečné a já je neuvidím:x:(paraziti,nebezp.bakterie apod...)

Předmět Autor Datum
Záleží na druhu zvířete, typu (vlhké, suché) terária atd. Většinou lze při pravidelném včasném vynda…
krokodýl 17.05.2007 20:46
krokodýl
terarium mám spíše suché.ještě jsem se chtěl zeptat jestli by ten písek nešel nějak vyčistit(třeba p…
kečeduh 18.05.2007 04:45
kečeduh
To asi těžko, tu rašelinu neoddělíš, jedině nechat čistý písek a ten se dá vyprat a přepéct v troubě…
krokodýl 18.05.2007 17:30
krokodýl
tak mi to nedalo a zkusil jsem ten písek pročistit.nejprve jsem ho prosil přes jemné síto kterým pro… poslední
kečeduh 28.05.2007 21:47
kečeduh

Záleží na druhu zvířete, typu (vlhké, suché) terária atd. Většinou lze při pravidelném včasném vyndavání trusu a močoviny substrát měnit i po 3 měsících nebo i déle. Stejně tak se ale může stát, že se v substrátu objeví roztoči během dvou tří týdnů. Prostě vše záleží na konkrétním stavu substrátu. Prostě pokud substrát nějak není cítit a nepohybuje se tam množství drobných "zvířátek", tak lze substrát měnit i třeba po půl roce, ale to už bych považoval za určité maximum. Většinou využívám na výměnu substrátu období zimování zvířat nebo dobu, kdy mám zvířata připuštěná v jednom teráriu a druhé je volné. Samozřejmě v případě potřeby není problém zvířata dočasně umístit ve faunaboxu nebo volném teráriu a substrát vyměnit kdykoli.

terarium mám spíše suché.ještě jsem se chtěl zeptat jestli by ten písek nešel nějak vyčistit(třeba prosít od rašeliny,pořádně proprát a nějak vydesinfikovat)mám totiž písek kupovaný a byl docela dražší(90 Kč jeden pytlík a mám jich tam skoro pět)

tak mi to nedalo a zkusil jsem ten písek pročistit.nejprve jsem ho prosil přes jemné síto kterým propadl jen písek a jemná "zrnka" rašeliny.pak jsem to zkoušel proprát a vida,rašelina zůstala na hladině a písek spadl na dno.takhle jsem to párkrát propral a písek je jako nový,ještě ho zítra "propeču" v troubě a je hotovo.jelikož jsem písek koupil ve zverimexu,tak nebyl nejlevnější a proto se mi nechtělo ho ještě vyměňovat za nový.Teď už vím,že se může použít normální písek,ale pokud někdo taky koupil,nebo kupuje terarijní písek,tak mu tahle rada možná ušetří pár peněz,třeba na :beer:;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru