Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem bílé myšky

chtěla jsem se zeptat -založila jsem si chov bílých myšek kvůli hadům ale nemám zkušenost a nevím jestli když myška porodí můžu u ní nechat samce nebo ho musím oddělat nebude agresivní na mláďata?

Předmět Autor Datum
Oddělat ne,ještě se Ti může hodit pro další odchovy. :-) Oddělit ano. Myši jsme nějaký čas chovali a…
halapremek 20.05.2007 15:56
halapremek
díky ale já mám hady ještě malé takže zatím musím mít myšky
hledamusmev 20.05.2007 19:11
hledamusmev
jj tomu rozumím. Taky máme 2měsíční mládě hroznýše,užovečku a ani ne metrové regiusky. Zkrmujeme ted…
halapremek 20.05.2007 20:05
halapremek
Pokud jsou myši v pohodě, mláďata nesežerou. Někdy se to stává u prvorodiček, nebo v případě, že je…
Georgij Gadjukin 20.05.2007 20:25
Georgij Gadjukin
Souhlas s GG. Pokud samci zůstanou, ikdyž má samice vrh, nic se neděje. Teď jsem ale chov potkanů a…
carlos 21.05.2007 09:52
carlos
Souhlas s GG. Samce oddělovat nemusíš, neublíží jim, ale nepíšeš kolik máš samic? Máš-li pohromadě j…
lenkaja 24.05.2007 13:07
lenkaja
Budou v pohodě, ikdyž budeš chovat skupinu 1,4. Víc samic bych mu už na krk nedával;-)
carlos 24.05.2007 13:18
carlos
Mít jeden pár v bedně není zrovna produktivní, v dobře vedeném chovu může být na jednoho samce 4 až… poslední
krokodýl 24.05.2007 13:35
krokodýl

Oddělat ne,ještě se Ti může hodit pro další odchovy. :-) Oddělit ano. Myši jsme nějaký čas chovali a dost se požírali a prali mezi sebou,sežrání holátek bylo běžné. Museli jsme také vždy oddělit. Dnes chováme jen potkany a je klid. Sice také oddělujeme samice před vrhem,ale i když to neučíníme,tak se mladým nic nestane. Maj úplně jiné sociální chování,oproti myším jsou to inteligentní zvířata. Myš už nechci ani za nic. :-)

Pokud jsou myši v pohodě, mláďata nesežerou. Někdy se to stává u prvorodiček, nebo v případě, že je mláďat hodně a samice má strach, že je neuživí. Pokud ovšem hapruje strava nebo prostředí, dochází k sežrání mláďat častěji. Myši, mastomyši ani potkány neodděluji, nechávám je pohromadě a zatím to funguje. Větší problém bývá při doplňování skupiny v případě úhynu. Většinou to řeším tak, že chybějící element nechám dorůst přímo ve skupině. :puff:

Souhlas s GG. Pokud samci zůstanou, ikdyž má samice vrh, nic se neděje. Teď jsem ale chov potkanů a myší trochu překopal a na všechny velazky mám pouze 1 samce. Výhodou je, že nejsem zaplaven hordou mimin, když hadi nežerou, můžu přesně regulovat počet vrhů i jejich termíny, nesmrdí tolik ( protože samci si rádi značkují teritorium ) a také je tu důvod ekonomický - 10 potkaních samců navíc něco sežere;-).

Souhlas s GG. Samce oddělovat nemusíš, neublíží jim, ale nepíšeš kolik máš samic? Máš-li pohromadě jen jednu samici a samce, mají-li dostatek potravy a hlavně vody!!!/z nedostatku vody samice nemá mléko a mladé sežere/ budou mladé odchovávat úplně v pohodě.

Mít jeden pár v bedně není zrovna produktivní, v dobře vedeném chovu může být na jednoho samce 4 až 6 samic a při kvalitní stravě myšata nežerou, problém je pouze, jak píše výš tuším carlos nebo gg, přidávání nových myší do skupiny, proto nedoporučuji ze skupinou nějak manipulovat, pokud už některá ze samic nerodí, tak ji zkrmte a další nepřidávejte, pokud počet samic poklesne na tři nebo dvě a nejsou příliš produktivní, je vhodné založit úplně novou skupinu a starou zrušit (=zkrmit). Jak píše lenkaja, dostatek vody je také velmi důležitý.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru