Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teplota topného kamene

Dobrý den, koupila jsem si v bazaru kámen pro hada - užovku červenou. Kámen je velký 35x20cm - asi dělaný. Když ho zapnu samozřejmě hřeje, jde o to jakou má mít výhřevnou teplotu, ruku na kameni udržím, nepálí, ale hřeje docela dost. Nechci hada přehřát, tak se ptám. Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Měl by na povrchu mít max. okolo 30 st. , víc hadi ani nepotřebují a spíš jim to škodí. Osobně nemám…
krokodýl 22.06.2007 21:01
krokodýl
Já jsem toho názoru, že had není blbej a v případě potřeby si z kamene prostě sleze :i: Nějaká vize,…
para 22.06.2007 21:28
para
že had není blbej a v případě potřeby si z kamene prostě sleze Viděls někdy připečenou užovku na ž…
Georgij Gadjukin 22.06.2007 22:56
Georgij Gadjukin
GG napsal: Viděls někdy připečenou užovku na žárovce? Ne to jsem teda neviděl, ale je to další arg…
para 22.06.2007 23:12
para
Hadi nejsou blbí, ale mají poněkud snížený práh bolesti a občas jim něco dochází poměrně dýl. On je…
krokodýl 23.06.2007 10:57
krokodýl
ale mají poněkud snížený práh bolesti Ano to je pravda a proto je rozdíl mezi popálením o žárovku…
para 23.06.2007 12:53
para
Já nemyslel, že by se přehřál, ale, že má pocit ještě celkového neprohřátí a přitom už se mu "připal…
krokodýl 23.06.2007 21:51
krokodýl
Pokud budeme vycházet z předpokladu, že terárium je umístěno v obytné místnosti, nebál bych se toho,…
sluper 24.06.2007 21:51
sluper
Ono chce všechno dělat s rozumem a pak jde použít rozličné techniky vytápění, já musím zaklepat, že…
krokodýl 27.06.2007 12:53
krokodýl
Ja u sve uzovky cervene topny kamen pouzivam a ma ho rada. Je pomerne velky, dala jsem ji ho pod jes…
Sharkie 27.06.2007 14:12
Sharkie
Ahoj, využiji tohohlůe staršího vlákna, zajímalo by mě, jestli se nějak pozná a co dělat když dojde…
Marek88 14.05.2011 21:13
Marek88
Podľa mňa otvoriť dvierka/šúpačky. Skontrolovať vodu v miske, prípadne hada zabaliť do navlhčeného u… poslední
aivenhov 14.05.2011 21:36
aivenhov

Měl by na povrchu mít max. okolo 30 st. , víc hadi ani nepotřebují a spíš jim to škodí. Osobně nemám topné kameny příliš rád, neboť pokud na nich had leží teplota se pod ním kumuluje (nemá kam unikat) a u silnějších (výhřevnějších) může dojít až k popálení. Lepší je bodovka v určité vzdálenosti nad placatým kamenem. Topné kameny jsou vhodné spíš pro pouštní ještěry.

Já jsem toho názoru, že had není blbej a v případě potřeby si z kamene prostě sleze :i: Nějaká vize, že se had na kameni přehřeje je blbost, nehledě na to, že některé druhy hadů (p.m.b.) vyhřejvání odspoda vyloženě preferují ;-)

btw: ve volné přírodě taky někteří hadi počkají až zapadne mozol a pak si vylezou na vyhřátej kámen nebo silnici. Je to individuální. Já bych to zkusil a viděl bych jestli by na něj had lezl. I když si taky myslim, že zrovna užovka se ti na kámen vybodne :-D

že had není blbej a v případě potřeby si z kamene prostě sleze

Viděls někdy připečenou užovku na žárovce? ;-)

Teď jsem zrovna bavil kamarády tím, jak skoro roční gabůnie usnula vprostřed svleku a za prase se ani po probuzeni nechtěla svlékat. Navíc zaschla... Takže jsem ji vyndal rozvlhčil, a svlíkal rukama. Poté jsem ji dal zpět do terária a téměř okamžitě se vysrala. Ovšem tak šikovně, že exkrement měla téměř u tlamy. Nechal jsem ji chvíli být, čekal jsem, že odleze do svého kouta. Nic, ležela dál a jenom pčikala, asi jí to hovno smrdělo. Nechal jsem ji, ze studijních důvodů, být. Asi po dvaceti minutách jsem to její "pčikání" nevydržel, hákem jsem ji přendal do jejího koutu a jal se dále pozorovat. Hovno jsem jí tam nechal. Už nepčíkala. Už byla v pohodě. Nevím, jestli je blbá, každopádně je neuvěřitelně líná ;-)

[DSC_0597.jpg]

Hadi nejsou blbí, ale mají poněkud snížený práh bolesti a občas jim něco dochází poměrně dýl. On je rozdíl kámen vyhřátý (mimochodem už ses někdy po setmění spálil o kámen?)a kámen vyhřívaný, kdy se teplo neustále i pod hadem tvoří. Pokud je kámen příliš silný, tak k popáleninám dojít může. Žárovka není také ideální, ale nic lepšího zatím není. Lepší je samozřejmě mít především u šplhavých hadů žárovku nad stropem terária a pod ní ve vhodné vzdálenosti terásku. Proto mám rád bodovky, které nasměrují teplo pod sebe, kde se substrát nebo kámen ohřeje, stejně jako by se pod ní ohřál sám had ne míň ne víc, pokud je mu teplo odleze, ale pokud necítí to teplo zvrchu, tak se snaží být na topném kameni déle, aby se prohřál po celém povrchu těla a to může být kámen úrazu. Pokud už bych u hadů používal (zvlášť u větších) topení od spoda, tak bych nad kámen (desku) dal ještě nějaký rošt, aby had neležel přímo na topící desce. Samozřejmě ke spálení může dojít i u žárovek, především u silnějších a to když se v noci had na vlažnou žárovku natočí a po sepnutí ráno včas nesleze, tomu se dá zabránit pletivem nataženým přes květináč (stínítko).

ale mají poněkud snížený práh bolesti

Ano to je pravda a proto je rozdíl mezi popálením o žárovku a přehřátím organismu. Taky jsem považoval reakci GG s tou připečenou užovkou na žárovce za žertík a nějak jsem to nerozváděl:-D
Had cejtí na žárovce velký teplo (stejné to bude s kamenem kterej hřeje moc), ale necejtí hned bolest a proto jsou u hadů popáleniny většinou dost hluboké (tyto popáleniny se ale vytvoří daleko dříve než by došlo k přehřátí celého organismu :i:), bolet ho to začne až když se mu pálí maso.

Jinak s tím kamenem......samozřejmě musí mít na povrchu adekvátní teplotu, přibližne těch 30-33 °C, z toho by jsme měli vycházet.
Třeba já si objednal kámen pro hroznu a když přišel a zapnul jsem ho tak po zhruba 3 hodinách zkušebního provozu měl na povrchu 46°C což bylo samozřejmě moc.
Poslal jsem ho tedy zpátky s tím aby poslali jinej kterej bude mít max těch 33°C a s tím je hrozna spokojenej.
Když potřebuje tak si na něj naleze, někdy celej, někdy jen částečně (třeba břichem po krmení, nebo jen plícema) a když chce tak z něj jednoduše sleze.

Přehřátí organismu u hada hrozí pokud se nemá v teráriu před teplem kam schovat, tedy alespoň tak to vidim já :puff:

Pokud budeme vycházet z předpokladu, že terárium je umístěno v obytné místnosti, nebál bych se toho, že se had popálí o topný kámen o kterém píšeš. Předpokládám, že ruku na něm udržíš dlouhodobě. Měla by jsi mít pocit intezivního tepla, ale ne nepříjemný. Ten kámen je dost velký a podlě mě to bude v pohodě. Ještě ho můžeš připojit přes spínací hodiny a pomocí časových intervalů na spínání řídit jeho teplotu. Samozřejmě jen částečně..
Ondro, dovolím si oponovat. Dle mého názoru, není nic lepšího než dobře spočítaný a udělaný topný kámen či deska. Taky už jsem měl upečeného hada na žárovce a to mě přivedlo k výrobě kamenů. Kámen se totiž na rozdíl od žárovky neohřívá tak rychle, ale jak říkám je to otázka výpočtu nebo zkušeností. Ideální je jeli v kameni vestavěno čidlo termostatu.
Pro šťourali, všechny své hady za posledních osum let jsem choval na topných kamenech či deskách. Jen pro zajímavost, u hroznýšů v době velkých mrazů klesala teplota v prostoru dlouhodobě na 15 stupňů. Měli topnou desku, dost velkou, aby se na ní vešli všichni tři a byli úplně v pohodě.

Ono chce všechno dělat s rozumem a pak jde použít rozličné techniky vytápění, já musím zaklepat, že za nějakých 16 let se mi žádný had nespálil o žárovku, takže problém bude hlavně v tom rozumném přístupu, jinak jde určitě použít u hadů obou technik vytápění. Mě přijde žárovka vhodná také proto, že hned vizuelně vidím, když nejde a taky snadno změnou watáže žárovky nebo výškou nad povrchem můžu upravovat lokální teplotu i teplotu celkovou, když k tomu přidám ještě prostorový termostat, tak je to takřka dokonalé. Spínací hodiny nic neřeší, pokud je kámen silný, tak se had může spálit i za pár minut nebo desítek minut a kámen by měl fungovat spíš jako stálý zdroj nebo celodenní, nějakou dobu se zahřívá a při krátkých intervalech by se ani nenahřál a při delších stejně musí být přiměřeně silný. Řešením by byl, jak píšeš, termostatem řízený kámen, ale těch je menšina. Ale jak říkám při vhodné watáži je možné oboje. Pokud se týká zadavatelky, tak tam bych byl opatrný, psala, že ruku na něm udrží, nepálí, ale hřeje dost. Chtělo by to použít teploměr, pokud ty teploty na povrchu kamene budou vyšší než 32 st., tak bych ho nedoporučoval.

Ja u sve uzovky cervene topny kamen pouzivam a ma ho rada. Je pomerne velky, dala jsem ji ho pod jeste vetsi prevraceny kvetinac (plastovy ve tvaru misky) s dirou pro vlez. Rad se na nem hreje, diky tomu ze je jakoby v iglu se had prohreje cely. Kamen topi na 32C. Kdyz je mu hic, proste nelezi na kameni, ale rozvali se okolo nej, takze ho to hreje jen castecne, nebo si da par smycek chladit do vchodu. Samozrejme ma jeste druhy ukryt, ktery je nevytapeny, aby mel na vyber.

Ahoj, využiji tohohlůe staršího vlákna, zajímalo by mě, jestli se nějak pozná a co dělat když dojde k přehřátí hada.
- příklad vrátím se domů z práce a uvidím že má had v teráriu 35°C (špatný termostat, spínací hodiny, atd-....)
děkuji za reakce.:-[

Podľa mňa otvoriť dvierka/šúpačky. Skontrolovať vodu v miske, prípadne hada zabaliť do navlhčeného uteráku.
Neviem teda aké by mal dotyčný vyhrievanie, ale ja mám žiarovku a aj po tom, ako je pustená od 8.00 do 20.00 teplota v chladnejšej časti nevystúpi nad 25C. Pritom na výhrevnom mieste má 31 a rozmery terárka sú 80x40x40, umiestnené je u mňa v izbe.
Samozrejme,že v lete, ak by mal miestnosť nejako extrémne vyhrievanú slnkom, je to možné, ale to by mal vedieť a nechať otvorené okno(namontovaná sieťka proti hmyzu), prípadne dvere na chodbu (skontrolovať zabezpečenie dvierok na terárkach, inak sajonara had :D ).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru