Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dar a daně

Rád bych si objasnil následující. Darovaná želva s registračním listem ale bez výjimky ze zákazu obchodní činnosti, přesněji AOPK ať už z jakéhokoliv důvodu výjimku vydat nechce, je pravděpodobně jednou provždy neobchodovatelná, včetně jejích potomků. Je tedy co se týká tržní ceny v podstatě bezcenná. Jak tedy vyčíslit hodnotu daru, vzhledem k darovací dani, když je z jakékoliv obchodní činnosti vyloučena. Je divné platit daň za něco, co nemá vlastně žádnou hodnotu, obdarovaný nezískal darem žádný finanční prospěch pouze starosti. Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Já jen vím, že v případě daru v hodnotě do 20 000Kč, pokud předmět daru není, nebo nebyl alespoň rok…
Sysel 24.06.2007 11:08
Sysel
Tak toto téma nějak skomírá :-(, připadá vám to kolegové jako stupi. dotaz, nebo každej víme stejně…
KHor 25.06.2007 12:00
KHor
To že je něco neprodejné naznamená, že je to bezcené a každé zřízení má zájem o co nejvyšší zisk "ŠE…
Hugo 25.06.2007 13:21
Hugo
No právě. Já si vždy myslel, že daň se platí z nějakým způsobem vyčíslitelného majetkového prospěchu…
KHor 25.06.2007 13:51
KHor
Daň se platí z hodnoty daru nikoliv z majetkového prospěchu. Např. "Kkdyž vyhraju u Mautfieldu auto,…
Hugo 25.06.2007 14:32
Hugo
Tak to se Hugo pleteš. toto je oficielní definice předmětu darovací daně:Předmět daně: Předmětem dan…
KHor 27.06.2007 08:31
KHor
Koukám, že taková želva může být pěkný danajský dar.:-( V případě který uvadíš, by měla být nejdříve…
Hugo 27.06.2007 10:17
Hugo
No nevím jestli lze sepsat deponační smlouvu s mrtvým majitelem;-), jedině s tím novým (dědic), ale…
krokodýl 27.06.2007 12:11
krokodýl
Rozdělit dar, také nejde, cituji: základ daně je součet hodnot všech darů obdržených během dvou let,…
KHor 27.06.2007 14:01
KHor
Je mi jasné, že želvu nikdo řezat nebude, ale pokud budu mít 10 želv po 19 999 Kč Tak jednu dám panu… poslední
Hugo 27.06.2007 14:36
Hugo

To že je něco neprodejné naznamená, že je to bezcené a každé zřízení má zájem o co nejvyšší zisk "ŠEVČE, MÁŠ ZAPLACENÉ DANĚ? A NA PŘÍŠTÍ ROK?!" Pokud někdo dostane 1-2 želvy je to asi bezpředmětné řešit. Pokud dostane /zdědí/ 100 želv bude si muset nějaké číslo vymyslet.

No právě. Já si vždy myslel, že daň se platí z nějakým způsobem vyčíslitelného majetkového prospěchu. Že by jsem se pletl? Navíc mám dojem, že vymýšlet si cenu pro výpočet jakékoliv daně je hazardování se "svobodou", on úředník může dojít k přesvědčení, že mohla být cena jiná, i když v podstatě není žádná.

Daň se platí z hodnoty daru nikoliv z majetkového prospěchu. Např. "Kkdyž vyhraju u Mautfieldu auto, které dle jejich podmínek nesmím prodat, musím zaplatit daň, přestože z toho nemám žádný prospěch, neboť mi sebrali papíry a právě nastupuji výkon trestu." Pokud nelze vyčíslit hodnotu daru uvede se hodnota "obvyklá",(ale to nikdo neví co je), nebo hodnota dle znaleckého posudku . V případě ceny obvyklé musíte doufat - 10 let je promlčecí lhůta.:-)
No, ale fakt je, že dar v hodnotě 20 000 Kč/rok jsem zatím nedostal, Vy jo? :-D

Tak to se Hugo pleteš. toto je oficielní definice předmětu darovací daně:Předmět daně:
Předmětem daně darovací je bezúplatné nabytí nemovitého, movitého majetku či jiného majetkového prospěchu. Zdaněn je i majetek, který je darován nabyvateli z ciziny do ČR nebo naopak (týka se i majetku pořízeného v cizině z darovaných prostředků a dovezeného do tuzemska).
Základ daně:
Základem daně je cena bezúplatně nabytého majetku. U movitých věcí a peněžních vkladů na účtech a cenných papírů lze uplatnit částečné osvobození podle příbuzenského poměru dárce a nabyvatele (link na rozdělení do příbuzenských skupin) (daň se vybere pouze z částky nad osvobozený limit). Cena majetku darovaného jednomu nabyvateli od jednoho dárce se sčítá v průběhu dvou kalendářních roků. Tento součet je základem daně.
Navíc, ze zjistitelné ceny (hodnoty) daru, se zjistí právě majetkový prospěch nabyvatele, který se daní.
Dohoda mezi firmou a výhercem, není věcí státu¨, ale pouze dohodou mezi dvěma subjekty, v žádném případě neovlivňuje jakoukoliv daň.
Auto nebo jakýkoliv jiný objekt výhry je stále zboží s lehce zjistitelnou cenou.
Auto ani takový dar jsem krucinál nedostal. Dovedu si ale představit situace, které mohou vést k tomu, že fiktivní cena daru bude třeba i 200.000,-
Zemře-li chovatel, jeho dědic zdědí takováto zvířata, nemá o chov zájem. Potřebuje se jich teda zbavit. Prodat, alespoň oficielně, je nesmí, musí je darovat. A už je problém na světě. Dostanete "věc", která se nedá prodat, takže u ní nejde zjisti reálná hodnota, protože ta hodnota neexistuje.

Koukám, že taková želva může být pěkný danajský dar.:-( V případě který uvadíš, by měla být nejdříve zaplacena daň dědická a pak následně darovací a základ by pochopitelně měl být stejný (To si stát zase polepší s rozpočtem). Pokud se jedná o takovýto počet zvířat pak by stálo za to si udělat odhad od odhadce.
Navíc je možno, že dědic je dále nedaruje jako celek, ale po skupinách do 20 000.
Pokud by je chtěl darovat jako celek, pak mě napadá otázka: Zda neexistuje něco jako deponace?

No nevím jestli lze sepsat deponační smlouvu s mrtvým majitelem;-), jedině s tím novým (dědic), ale ten bude muset zaplatit tejně tu dědickou daň podle zákona, takže by je asi nechtěl jen tak zadarmo deponovat, jedině mu tu daň pod rukou zaplatit, ale majitelem stejně zůstane dál dědic, deponací nezískáš práva k manipulaci s případnými odchovy, všechno by papírově stejně asi musel řešit majitel (dědic), takže deponace moc výhodná není ani pro jednu stranu. Jediné normální řešení je tudíž stejně dar a jsme na začátku.:-D

Rozdělit dar, také nejde, cituji: základ daně je součet hodnot všech darů obdržených během dvou let, navíc dar může být klidně dospělá G. radiata a cena je rázem několikanásobně nad 20000,- Deponační smlouvy pro zvířata ve skupině A nebo B na něž se vztahuje zákaz obchodní činnosti jsou od nedávna zakázány. Je to fakt na hlavu.

Je mi jasné, že želvu nikdo řezat nebude, ale pokud budu mít 10 želv po 19 999 Kč Tak jednu dám panu X.Y, druhou dám jeho manželce, třetí a čtvrtou jeho dětem pátou jeho babičce atd. A protože daň platí příjemce a ne dárce (alespoň doufám)a nikdo nedostal 20000 pak nikdo nemusí platit daň.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru