Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem had

Dobry den uvazuju o dalsim hadovi,ale nevim jakeho si mam opatrit do teraria o velikosti delka60cm...vyska30cm...a hloubka30cm.Prosim poradte(jsem zacinajici chovatel)dekuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak to tedy neporadím, páč osobně to praktikuju tak, že nejdřív vyberu hada (kterej se mi líbí) a pa…
para 26.06.2007 17:48
para
no tak tak za 1.mam i terarko 300cm-delka 195cm-vyska a hlouubku150cm.a do toho budu teprve vybirat…
pavel..... 26.06.2007 17:56
pavel.....
No tak 1. jestli si trochu nehoníš triko, ta komora slouží úplně k něčemu jinému a pochybuji, že ti…
krokodýl 26.06.2007 18:18
krokodýl
no tak tos trochu pos... je pres 40let tak mi maminka nema co řikat a koupil jsem zahradni chatku z…
pavel..... 27.06.2007 16:33
pavel.....
Aha::) a tu zahradní chatku máš postavenou doma nebo na zahradě? A co do ní chceš dát? Tak přidej ně…
krokodýl 27.06.2007 17:39
krokodýl
mam ji na zahrade asi 3m od baraku a mam tam navedenou elektriku takze to je vytapeny a ta chatka je…
pavel..... 27.06.2007 19:39
pavel.....
Tak třeba časem (ty fotky)... Omlouvám se za ty své "výpady", ale už jsem tu četl lecos.
krokodýl 27.06.2007 19:56
krokodýl
nic se nedeje a dekuji nashledanou
klop 27.06.2007 21:01
klop
Hele, ale co ti závidím je ta zahrada, co bych dal za možnost udělat si venkovní terária na evropské…
krokodýl 28.06.2007 11:32
krokodýl
no to terarko 80x40x40 by slo.tak mi prosim napis co by dotoho slo ja mam v terarku 60x30x30 cm kora…
klop 28.06.2007 12:07
klop
Co se týká té sedlaté, tak jednomu kusu by to stačit mohlo, abych se přiznal tak v určitých fázích m…
krokodýl 28.06.2007 15:05
krokodýl
jo asi bych bral tu krajtu kralovskou a mohu se zeptat jak dlouho chovas hady?dekuji s pozdravem pav…
klop 28.06.2007 15:39
klop
Asi tak 16 let.
krokodýl 28.06.2007 15:57
krokodýl
jo jeste jeden dotaz pro tu krajtu bych mozna koupil terarium 100x45x50cm ale chtel bych tam mit uz…
pavel... 28.06.2007 21:42
pavel...
Možností je víc, ale nejjednodušší a celkem efektní, je vytvarovat stěnu z nějakého pletiva, pokud d…
krokodýl 28.06.2007 22:34
krokodýl
Já to polystyrénový pozadí natírám štětkou namočenou n nitro ředidle.Ono ten polystyrén rozpouští a…
Melda 28.06.2007 22:45
Melda
Záleží, jak chceš, aby to vypadalo, nožem se dají zase dobře dělat takový rovný delší lomení a terás…
krokodýl 28.06.2007 23:02
krokodýl
Na polystyren s úspěchem používám trafopájku, Dám větší očkou, to vytvaruju jak potřebuju a je to. J…
Brmboš 29.06.2007 10:14
Brmboš
no a muzu prilepit ten polystyren na sklo(koupim celosklenene terarium)
pavel... 29.06.2007 11:37
pavel...
Jo, jo. Normálně akvarijním silikonem celou tu desku můžete nalepit na sklo. Doporučuji používat, co… poslední
krokodýl 29.06.2007 11:42
krokodýl

Tak to tedy neporadím, páč osobně to praktikuju tak, že nejdřív vyberu hada (kterej se mi líbí) a pak teprv řešim jestli je v mých možnostech takového hada chovat. No a když ano, tak pořídim terárko, vybavim a pak seženu hada ;-) Ale rozhodovat se jakého hada podle terárka které mám doma??? ::)......to fakt nevim s tím nemám zkušenost.

no tak tak za 1.mam i terarko 300cm-delka 195cm-vyska a hlouubku150cm.a do toho budu teprve vybirat hada a to terarko,ktere sem uvedl predtim si chci koupit ale chtel jsem poradit protoze nevim co bych si mohl poridit za druh hada kdyz nechci koralovku ani zadnou uzovku vite..

No tak 1. jestli si trochu nehoníš triko, ta komora slouží úplně k něčemu jinému a pochybuji, že ti jí maminka přenechá na hady;-) a 2. do výše popsaného terária (60x30x30) můžeš dát většinu mláďat užovek a korálovek, ale pro dospělce to nestačí, možná tak pro užovku Elaphe bimaculata, E. dione nebo korálovku Lampropeltis mexicana, L. triangulum (některé menší poddruhy) nebo L. a. "blairi" z těch běžnějších druhů.

Aha::) a tu zahradní chatku máš postavenou doma nebo na zahradě? A co do ní chceš dát? Tak přidej nějakou fotku, nějak si neumím představit terárium ze zahradního domku. Tý brďo 124 táců za jedno terárko, to nevrazím do vybavení celý haďárny i s ročním provozem a to jí mam dost velkou cca 3,5 x 3,5 x 2,4 m (není to ještě větší zahradní domek, je to běžná místnost)

P.S.: Po takovém dotazu se nemůžeš divit, že jsem tě považoval za chvástavého pubescenta a po té reakci mě to v tom utvrdilo, minimálně že jsi nedozrálý psychicky. On to byl totiž takový vtípek.
P.P.S.: Když už jsi tak velký, tak si můžeš koupit trochu větší terárium a můžeš mít třeba hroznýšovce, ale jinak pokud nechceš užovky nebo korálovky, což jsou mimochodem také užovky, tak se ten výběr hodně zužuje, přeci jen je užovek přes 2000 druhů, zbytek (několik set) jsou krajty a hroznýši, povětšinou potřebující větší terárium, slepáci a spol. pro běžného člověka neatraktivní (vypadají jako žížaly) a těžko chovatelní (převážně žerou mravenčí kukly a podobné záležitosti) a jedovatí hadi (zmije, chřestýši, korálovcovití, mořští), kteří nejsou pro začátečníka vůbec vhodní.

mam ji na zahrade asi 3m od baraku a mam tam navedenou elektriku takze to je vytapeny a ta chatka je vetsi asi kolem 6m a 4m,jsou tam dve mistnosti s te vetsi jsem udelal to terarko.Chatku jsem koupil pres bazar za necelych 100tis.ten zbytek jsem dal do upravy te mistnosti(skla,vybava..).chci tam dat asi par hroz.kralovskych.fotku bych pridal rad ale namam dig.fotak

Hele, ale co ti závidím je ta zahrada, co bych dal za možnost udělat si venkovní terária na evropské plazy, komplet i se zimovištěma, prostě celoroční pobyt:-(. Nebo alespoň kvalitní zimoviště v klasickém sklepě (žádný panelák).
No nic, ještě k tomu terárku (60x30x30 cm), proč zrovna tohle, někam pasuje, není možné koupit trochu větší? To malé může posloužit pár měsíců např. na mládě krajty královské nebo hroznýšovce duhového, snad na opravdu několik měsíců i pro mládě hroznýše královského, případně i nějakých méně běžných druhů (krajta Liasis /Antaresia/ childreni, hroznýšek Tropidophis melanurus aj.). Pokud bys zvolil o něco větší rozměr, řekněme 80x40x40 až 100x50x50 cm, bylo by možné tam výše jmenované druhy chovat i v dospělosti (až na hroznýše královského teda). Jinak existují i velmi zajímavé druhy užovek, i když jsi psal, že ty ne, ale myslím, že některé za zamyšlení stojí.

no to terarko 80x40x40 by slo.tak mi prosim napis co by dotoho slo ja mam v terarku 60x30x30 cm koralovku sedlatou a myslim ze ji to bude stacit i v dospelosti.do toho terarka 80x40x40 by se mi libila krajta kralovska(ale slysel jsem ze je sni starost,je to pravda?jestli ne tak mi napis pokud mozno neco do chovu te krajty kral.(pokud sni mas skusenost v chovu a jestli bi ji to ter.stacilo.dekuji

Co se týká té sedlaté, tak jednomu kusu by to stačit mohlo, abych se přiznal tak v určitých fázích mi podobně "velké" terárium stačilo i pro chovné trio (všichni okolo 110 až 120 cm), ale to už je fakt drsné. Terárium ve velikosti 80x40x40 cm by pro jednu (možná i pár) krajtu královskou určitě stačilo, ony nejsou zas tak aktivní. Chov královských krajt má pro začátečníka v podstatě jediné úskalí a tím jsou jejich dobrovolné několikaměsíční hladovky, což většina chovatelů sleduje poměrně z obavami, ale ze zkušenosti vím, že zbytečnými a často se uchylují ke zbytečnému násilnému krmení. Když se mrkneš do pravé části obrazovky dolů, tak je tam sekce "články" a tam najdeš poměrně pěkný a srozumitelný článek o chovu krajt královských. Je toho dost a zabralo by mi to tu hodně času a místa, kdybych zde měl vše vypisovat.
Jinak kdybys měl spíš zájem o hroznýšovité hady, tak by do toho většího terária mohl přijít pár hroznýšovců duhových - Epicrates cenchria. U nás jsou k sehnání dva poddruhy, které se liší zbarvením a velikostí (mohutností) v dospělosti a nároky chovu a samozřejmě i cenou;-). Tím hezčím a štíhlejším je nominátní Ep. c. cenchria, nároční na stálé mírně vyšší teploty s minimálními poklesy (max.okolo 28, min. okolo 24st.) a na stálou dostatečně vysokou vlhkost substrátu i vzdušnou (což souvisí). Je dražší, ale v současnosti poměrně dobře sehnatelný z odchovů za cenu okolo 2500 Kč. Druhý poddruh je v dospělosti nevýrazně zbarvený a je mohutnější, je snažší na chov, protože zvládá větší rozpětí teplot i vlhkosti, jsou také o dost levnější a mláďata se dají sehnat už za 500 - 700 Kč.

Možností je víc, ale nejjednodušší a celkem efektní, je vytvarovat stěnu z nějakého pletiva, pokud děláte širší terasy dáte pod pletivo třeba zmačkané petflašky, dají se vytvarovat i kapsy na rostliny (nezapomeňte na odtokové díry) a pak se to jednoduše nahodí nějakou betonovou směsí, pak je vhodné to přetřít důkladně nějakou barvou nebo pryskyřičnatou směsí, aby to bylo vodě nepropustné, další barevná úprava je jen na vás a vašem uměleckém náhledu. Nebo se dá celá stěna vytvarovat z polystyrénu (nejlíp to jde rozpáleným nožem, ale pozor nůž ani elektrická plotýnka sloužící k nahřávání už nejde umýt, takže to chce používat nějaké staré, také je lepší to dělat venku, má to toxické výpary, jak se pálí ten polystyrén), pak se potře epoxidovým dvojsložkovým lepidlem (pozor hrozně rychle tvrdne) a posype pískem, aby na tu stěnu dobře chytalo lepidlo na dlaždičky a nakonec se to natře matným balakrylem (barevné pojetí zas podle uměleckých dovedností, z vlastní zkušenosti doporučuji tmavé barvy), pokud chcete znásobit pevnost stěny doporučuji těch vrstev epoxidu a lepidla na dlaždičky několik. Ono to obojí chce trochu praxe, aby to vypadalo dobře, ale i na poprvé to většinou jde. Jo a obojí je lepší dělat naležato, i když ten polystyren jde docela i na stojato. Ale pozor, nejsem žádnej velkej estét, takže, co se líbí mě se vám líbit nemusí. Mrkněte na diskuzy na "terária", tam je taky dost inspirace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru