Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Boa optimální teploty...

zdarec.
Můžete mi sem prosím napsat denní a noční teploty při kterých chováte Boa?
Čím víc názorů a zkušeností,tím budu radši.
tak vám dík a pěkné prázdniny případně dovolenou.Jaroslav

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ja mám (všetko cca) cez deň v najteplejšom mieste 32°C v zbytku 27°C. V noci v terku 24°C s možnosťo…
ado 30.06.2007 22:44
ado
Tomu mýmu parchantovy se už nelíbí pokud teplota padne pod 22°C :-D Jednou takhle na podzim zapoměla…
para 01.07.2007 01:16
para
Ono záleží odkaváď jsou, v Peru v Andách nad těch 1500 a víc jsou v nejchladnějších nocích teploty p…
krokodýl 01.07.2007 09:36
krokodýl
přesně tak jak říká Krokodýl.poklesu pod 20 st. bych se určitě nebál.já mám přes zimu v pokoji kde m…
Epicrates 01.07.2007 12:45
Epicrates
Tak to jsou ti moji kluci nějáký rozmazlený a co jsem vypozoroval tak konkrétně hroznovy teploty kol…
para 01.07.2007 12:53
para
Jak se to projevuje? To, že vyhledává nejteplejší místo v teráriu, když je chladněji, bych nebral ja…
krokodýl 01.07.2007 12:58
krokodýl
Tak takovej argument..."instinktivně"... neberu ::) Instinktivně se chová možná při lovu, ale tyhle…
para 01.07.2007 16:54
para
Pěkně ses rozepsal. Samozřejmě, že had pokud má možnost si vybírá optimální teplotu. Pokud je optimu…
krokodýl 01.07.2007 18:15
krokodýl
Autocesored....debata o ničem, melem jeden o voze a druhej o koze :-/
para 01.07.2007 18:40
para
Ale jo. Dobrovolně nevleze do 18, protože má možnost být v optimálnější teplotě. Pokud ti vyplivne t…
krokodýl 01.07.2007 19:07
krokodýl
Tak já to smáznul abych to ukončil, ale asi jsem nebyl dost rychlej a stačil jsi reagovat. Evitentně…
para 01.07.2007 19:18
para
A kdyby měl v jednom rohu teplotu 18 a v druhém 20, kde by myslíš že by ležel?
VF 01.07.2007 19:21
VF
To je kulišárna :-D takhle by sme mohli jít až, v jednom rohu 10 a v druhy 12 stupňů :-/
para 01.07.2007 19:24
para
Pokud tam bude mít těch 10 a 12, tak bude nejspíš ležet tam, kam ho položíš:-D, ale jinak bude INSTI… poslední
krokodýl 01.07.2007 19:29
krokodýl

Tomu mýmu parchantovy se už nelíbí pokud teplota padne pod 22°C :-D
Jednou takhle na podzim zapoměla manželka přes noc zavřít okno a hrozna byl ráno nalepenej na stěně která sousedí s radiátorem :-/ Když jsem to viděl tak sem šel do vývrtky...........teplota v tom místě kde se hrozna tetelil byla 21°C a v místnosti 19°C ]:(

Nutno dodat že drahá polovička dostala svůj díl ]:)

Ono záleží odkaváď jsou, v Peru v Andách nad těch 1500 a víc jsou v nejchladnějších nocích teploty pod 10 st., na Sonoře třeba taky, takže některý hrozňové to zvládají v poho, zvlášť mixácí, který jsou původem většinou mexikání. Samo, že pro nomináta to není to pravý ořechový, ale toho tu má málokdo. Jinak většina poddruhů mívá chladnější období, důležitý je, aby se mohli přes den zase vyhřát, ten pokles pod dvacet je taky dost účinný pro navození páření, takže 18 není pro mixa v noci zas takový problém, vyvaroval bych se toho jen pár dní po krmení, jinak pokud není průvan, tak to občas nevadí.

přesně tak jak říká Krokodýl.poklesu pod 20 st. bych se určitě nebál.já mám přes zimu v pokoji kde mám terárka v noci většinou kolem 18-19 st. a musim říct, že to hadi úplně v poho přežili konkrétně B.c.constrictor,M.viridis,M.s.cheynei,...hlavně nebylo na nich znát,že by náko strádali.

Tak takovej argument..."instinktivně"... neberu ::) Instinktivně se chová možná při lovu, ale tyhle záležitosti jsou hodně o tom co mu vyhovuje :i:

Jelikož je pro mě chov těhle úchvatnejch tvorů o něco víc než jen záliba věnuji proto spoustu času pozorováním nálad (ano ač se to možná někomu bude zdát absurdní i had má své nálady), potřebám a chování svých hadů. To znamená, že mě mý hadi nezajímají jen tehdy je-li čas je nakrmit nebo jim vykydat terárko.

Když jsem začínal s chovem a zbíral jsem informace, zjistil jsem, že se informace o optimálních podmínkách pro chov konkrétně boa constrictor značně různí a upřímně řečeno jsem z toho byl tak trochu dželen. A to o to víc, že každej své informace a doporučení vydával za ty jediné správné, což mě trochu mátlo.

Šel jsem tedy svou vlastní cestou a musim se pochlubit, že se mi to na 100% osvěčilo.
Spočívá to v tom, že jsem zvolil dle dostupných informací střední cestu (jako příklad uvedu: někde jsem četl, že optimální teploty jsou přes den 24 - 27°C a někde jinde 27-29°C já jsem tedy zvolil pro začátek teplotu přes den 26 - 28°C)
A časem a jsem mírně upravoval teploty až jsem došel k tomu co konkrétně mýmu hroznýši vyhovuje. Pro zjednodušení to znamená, že se had nesnaží zahrabat do substrátu kde hladá ochlazení, nechová se podrážděně, neleze do míst kde se třeba celej rok neobjeví atd atd. Až jsem to zařídil tak, že had má v terárku celkem hodně teplotních zón kde se teploty přes den pohybují od 25 do 33°C a noční od 22 do 24°C.

A jelikož má hrozna k dispozici tento výběr myslím, že je zcela legitimní, že zde mohu bez obav prohlásit, že prferuje denní teplotu cca 27°C s možností vlízt na kámen kde je cca 33°C a noční teplotu cca 24°C. Dokonce ho ani nenapadne v noci vlézt do zóny kolem bazénu kde má 22°C.

Prostě tohle je pro mě ten jediný a směrodatný argument co vyhovuje hadovi a nějaký všeobecně zažitý klišé typu: "je to tak a tak a ne jinak" ty jdou mimo mě.
Jako důkaz toho že jsem se vydal správnou cestou je to, že moji hadi perfektně prospívají. Neměl jsem nikdy problém s přímáním potravy. Nikdy jsem neměl problém se svlekem. Nemám ani páru o tom co je zvracení už jednou pozřené kořisti. Nikdy jsme nezastonali atd atd. atd. Tohle je pro mě osobně ten nejpádnější důkaz toho, že to asi dělám správně a to i navzdory, že jsem se vydal trochu jinak než kážou odborné přírůčky.

Chtěl bych taky upozornit na to, že to co jsem tady napsal nikomu nenutim a nevýdávam to za to jediné a správné řešení...to ani náhodou.
Jen chci aby bylo jasné, že mě osobně se to osvěčilo a byl bych tedy blázen kdybych na tom něco měnil :puff:

Pěkně ses rozepsal. Samozřejmě, že had pokud má možnost si vybírá optimální teplotu. Pokud je optimum výš, snižuje aktivitu, ale rozhodně mu to neublíží, pokud není striktně tropický a i ten občasný pokles zvládne. Pokud je optimum níž, tak to je špatný a had může mít problémy i uhynout (přehřátí). V teráriu dodržujeme určitá optima, ale není důvod se bát u temperátních hadů poklesu, dokonce u některých druhů mají kladný vliv na dobrou spermiogenezi, na pářicí aktivitu a podobně. Had si optimální teploty vyhledává INSTINKTIVNĚ, předpokládám, že ani ten tvůj si okolí nepřeměřuje teploměrem. Možná bys měl místo antropomorfizace svého Matesa (nebo jak se jmenuje) občas zkusit i terénní herpetologii a jistě bys zjistil, že i v místech, kde žijí hroznýši jsou poklesy v normě. Dám ti jeden takový příklad, když budeš chovat například užovku obojkovou v teráriu při 25 stupních, tak bude dobře žrát, růst, bude i aktivní a bude si v těch 25 "lebedit", ale pokud ji nedopřeješ hibernaci, nikdy ji nerozmnožíš, přestože jí těch 25 vyhovuje a vyhledává je. Protože ona prostě jen ví, že jsou jí ty teploty příjemné, ale pokud jí nevytvoříš teplotně přirozené prostředí, nebude se množit. Ten tvůj mixík bude spokojenej ve tvých teplotách a ani neděláš nějakou chybu, zřejmě pokud by měl partnerku tak by se množil, ale přesto všechno tvrdím, že by mu noční pokles pod dvacet nevadil. Jen by prostě nebyl v noci tak aktivní, jak už to tak u živočichů s proměnlivou teplotou těla bývá. Snížená aktivita neubližuje. Samozřejmě jsem nikdy netvrdil, že těch 17-18 st. je bezpodmínečně nutných nebo nezbytných. Jen tvrdím, že u mixů občas nevadí. Aby někdo nebyl zbytečně vyplašenej, když partnerka vyvětrá;-).

Ale jo. Dobrovolně nevleze do 18, protože má možnost být v optimálnější teplotě. Pokud ti vyplivne topení, tak je jedno, kolik tam bylo před tím, prostě to klesne kam to klesne, ale o tom nemluvím. Ty spojuješ dvě věci - tzv. přednostní teplotu, kterou hrozňa aktivně vyhledává (těch jeho 25-30, nikoli co nejvíc!!!) a teplotu, které bez újmy zvládne (těch občasných 18). Netvrdím, že vím líp než had, co je pro něj dobré. Jen vím (nebo se snažím vědět) v jakých podmínkách hadi žijí a co bez újmy zvládnou a nezvládnou. Pokud budu lidem doporučovat průměry, tak ale třeba nikdy nic nerozmnoží. Střed neboli průměr je dobrý tak do statistik. Hroznýš může "nastydnout" při průvanu a to i klidně při těch 22, ale rozhodně nenastydne, protože teplota v noci klesne na 18 st., pokud si zase přes den bude moci najít tu přednostní teplotu, to by ve většině areálu rozšíření vyhynul.

Tak já to smáznul abych to ukončil, ale asi jsem nebyl dost rychlej a stačil jsi reagovat.
Evitentně jsme se nepochopili, proto bych to rád uvedl na pravou míru.
Chtěl jsem říct toliko, že osobně svým hadům dávam možnost výběru, než abych jim stanovil teplotu v maximálním rozmezí dvou stupnů a hoši starejte se. Konkrétně hrozna má přes den teploty v rozpětí cca osmi stupňů a je jen a jen na něm, jakou teplotu si vybere.
V noci má v jednom koutě 24°C a v druhém 22°C a a vždy spočívá přes noc v tom teplejším koutě, jednoduše z toho tedy vyvozuji, že těch 22°c už je pro něj málo a nebo mu je příjemějších těch 24°C...jedno z toho. Asi je rozmazlenej, ale je to tak :puff:

Pokud tam bude mít těch 10 a 12, tak bude nejspíš ležet tam, kam ho položíš:-D, ale jinak bude INSTINKTIVNĚ hledat tu vyšší ovšem v případě, že tam bude 34 a 32, tak zase tu nižší. On se prostě bude snažit dostat co nejblíž k té PŘEDNOSTNÍ teplotě, která je někde mezi těmi 25 a 30 a taky se mění, po nakrmení nebo v březosti je okolo 30, jinak méně. A třeba u haterie je přednostní teplota mezi 10 a 15 stupni:-D.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru