Předmět Autor Datum
Kašli na závojnatku, pořiď si anakondu ta vzduchování nepotřebuje :-D
para 04.07.2007 21:35
para
Tak fajn já to někdy zkusim,ale jestli mě seř¨žere tak za to budeš moct Ty:)):-):-p
Weroušek 07.07.2007 21:30
Weroušek
Teoreticky by mohla byť v tej guli bez vzduchovania, to ale záleží od veľkosti tej závojnatky a od p…
ado 04.07.2007 21:40
ado
Ryby do koule ne. Casem jim zhnisaji oci nebo se zblazni. Zavojnatky vzduchovani nepotrebuji.
Zofie 05.07.2007 13:28
Zofie
Guľa naozaj ideálna neni, to hnisanie bude spôsobené skôr zlou kvalitou vody - vody je málo a závojn…
ado 05.07.2007 17:02
ado
To, ze zavojnatky vzduchovani nepotrebuji mam z knizek a nezavisle to mam potvrzeno od kamaradu-stud…
Zofie 05.07.2007 22:20
Zofie
To ale samozřejmě platí u všech ryb, pokud není přerybněno, ale závojnatka je kaprovitá ryby produku…
krokodýl 06.07.2007 09:08
krokodýl
O "zbláznění" ryb kulatém akvárku jsem slyšel.Údajně jde o oslepnutí v důsledku lomu světla a projev…
Ondin 06.07.2007 13:39
Ondin
Závojnatky jsme v kouli bez vzduchování měli dvě. Vydrželi jsme to jen 14 dní a pak jsme je vrátili…
Eliss 06.07.2007 13:57
Eliss
Závojnatky som niekoľko rokov choval a neraz mi niečo chcíplo pri výpadku prúdu a následne filtra. S…
ado 06.07.2007 14:46
ado
dívej podle toho jak je ta koule velká závojnatka by měla mít 15 litrů vody min a vzduchování nemusí…
14 12.07.2007 18:19
14
Cawko..pocuj gulate akvarko? No s vlastnej skusenosti ti poviem ..zlata rybka (zavojnatka) ti vyrast…
fifo29 03.08.2007 22:13
fifo29
Není to žádná somarina, ale fakt. Rybky ztrácí orientaci a časem je z toho jebne. Koule má malou plo…
johaba 06.08.2007 20:11
johaba
No, ja som len začiatočník, ale už som sa poučila. Kúpila som si do 25 litrového akvária 3 malé závo…
Silvia 13.08.2007 22:26
Silvia
AHOJ! ZÁVOJNATKY POTREBUJÍ ROZHODNE VETSI PROSTOR NEZ KOULI(TAKY JSEM JE MELA V KOULI,ALE TA PRI PRV…
MACINA 23.02.2008 19:30
MACINA
Tohle už se tady řešilo, konkrétně ve vláknu "Závojnatka/teleskopka ano či ne": "Jinak dát závojnat…
RITCHI 24.02.2008 00:35
RITCHI
Ahojky,tak jak jsem se tu dočetla,ač nerada,závojnatku si nepořídím:.( !Chtěla jsem jít koupit kulat…
tina 26.05.2008 21:38
tina
Mam hodně závojnatek a neřekla bych že jsou to prasata:-)!! Manžel chová tlamovce a ty špiní vodu ta…
Bimbo. 05.07.2010 14:13
Bimbo.
taky přidám názor, závojnatky jsou kaprovité ryby a potřebují velké akvárium, takže 25litrů na 3 záv…
Petrys 05.07.2010 16:16
Petrys
O rybkach vim prdlajs, ale uz 3 roky mame dve zavojnatky v kouly (cca 10 l) a taky jsem poslouchal "…
Poustevnak 16.02.2012 18:18
Poustevnak
A s tym , ze tie ryby trapite sa tu este chvalite? Skuste sa z priatelkou zavriet na 3 roky do izby…
danio007 16.02.2012 18:28
danio007
Zdravím.Chci se zeptat.Mám 4 závojnatky v 80 l akva.Na stěnách se dělají takové hnědožluté fleky.Mám… poslední
romík 18.05.2012 19:02
romík

Guľa naozaj ideálna neni, to hnisanie bude spôsobené skôr zlou kvalitou vody - vody je málo a závojnatka dá kvalite vody zabrať. Odkiaľ máte informáciu že závojnatky nepotrebujú vzduchovanie? Vzduchovanie nepotrebujú ryby s prídavnými dýchacími orgánmi ale medzi tie závojnatky nepatria, dýchajú vo vode rozpustený kyslík a prekysličenie závisí od plochy hladiny.

To ale samozřejmě platí u všech ryb, pokud není přerybněno, ale závojnatka je kaprovitá ryby produkující spoustu odpadu a pochybuju, že koule bude mít dostatečné samočistící a okysličující vlastnosti. K funkčnosti akvária jsou pak potřeba rostliny a ty zavojnatka v kouli vyhrabe a zničí. Asi každý měl akvárium s pavíma očkama bez vzduchování, ale zavojnatky chtějí kvalitní filtraci, která zároveň pohybem vody (čeřením hladiny) provzdušňuje. Hnisání očí souvisí z přešlechtěním závojnatek (teleskopky) a vysokým obsahem odpadních látek ve vodě (koule bez filtrace), zbláznění, to nevím, jak kamarádi poznali, neslyšel jsem ještě, že by na "rybárně" učili rybí psychiatrii. Každopádně závojnatka v kouli = nevhodné.

Závojnatky jsme v kouli bez vzduchování měli dvě. Vydrželi jsme to jen 14 dní a pak jsme je vrátili :-/ Nedoporučuju!!! Voda kalná, smrad ::) i přes veškerou snahu o zachování čistoty... (byli jsme na tento druh ryb vyloženě nepřipravení... mladistvá nerozvážnost:-[)

Závojnatky som niekoľko rokov choval a neraz mi niečo chcíplo pri výpadku prúdu a následne filtra. Schválne si doma skúste dať 20 závojnatiek do 10L kýbla a dovečera je po nich.
Ešte raz píšem, že je pomer plochy hladiny vody ku súčtu dĺžok rýb kedy sa voda stíha prirodzenou cestou okysličovať, pre bežné akvárka to však nestačí - ak chcete viac rýb treba okysličovaniu nejako pomôcť (v prípade závojnatiek a ich množstvom vylučovania to chce kvalitný filter a častú výmenu vody).

Cawko..pocuj gulate akvarko? No s vlastnej skusenosti ti poviem ..zlata rybka (zavojnatka) ti vyrastie taka v akom ju akvarku mas mas ju v 15l je mensia mas ju v 200l mas ju vacsiu ,alebo ju mas v zahradnom 1500l tak ju mas najvacsiu ,ale tak by som dal skor (KOI KAPOR) no ,ale vratme sa ku gulatemu takze pre 1 rybku ako (tom a jerry ) takze kludne par kamienkov . rastlinku (zivu -potrebuje aj umele svetlo, umele ..ty zvazis) a rybku .. tym padom ze rybka sa toci do okola ona plava rovno ,hore, dola.. ale malokedy dookola ..tym padom ze sklo s vodou odraza rybkinu podobu tym padom si rybka neuvedomuje v akom akvariu sa nachadza..Inak preco by predavali tieito akvaria keby boli take skodlive ?ako je to smiesne kto to napisal ,ale fakt je to somarina mal som doma okruhle 11l a mal som v nom 1 Zavojnatku a 3 gupky .. takze pohoda (pre tie gupky mensi ukryt ) :-D

Není to žádná somarina, ale fakt. Rybky ztrácí orientaci a časem je z toho jebne. Koule má malou plochu hladiny a tím se i méně prokysličuje voda. Závojnatka vylučuje hodně sekretu. Proto je vhodnější akvárium z dobrou filtrací. Rybky v kulatém akváriu jen živoří. :i: Kulatou nádobu použij na nějakou pěknou rostlinu. Udělá ti radost. (Nebo na cukroví)

No, ja som len začiatočník, ale už som sa poučila. Kúpila som si do 25 litrového akvária 3 malé závojnatky - je tam filter, termostat a umelé osvetlenie. Ako začínajúci akvarista som sa riadila radami odborníkov a literatúry - takže vodu som nechala odstáť, dala som tam stabilizátor, čakala 10 dní, nakúpila vhodnú potravu... a keď som sa konečne začala vytešovať z krásneho akvária, náhle sa mi zakalila voda. No a teraz to podstatné: keď som ju išla vymeniť, dala som rybky na jednu noc do guľatého akvária, kde nebola filtrácia ani prísun vzduchu (ale bola tam odstáta voda s rovnakou teplotou a stabilizátorom) - veď jednu noc vydržia! - BLBOSŤ! Do rána boli hore bruchom! Moja všetka snaha vyšla nazmar. Takže z toho usudzujem: kľudne si daj závojnatku do guľatého akvária, veď sa predávajú špeciálne akvária aj s filtrom - pozri si stranku www.placek.cz - katalóg výrobkov - akvaristika - akváriá - sklenené - AQUAEL) - len nezabudni, že ich tam nesmie byť viac a že musíš filtrovať a okysličovať vodu!

AHOJ! ZÁVOJNATKY POTREBUJÍ ROZHODNE VETSI PROSTOR NEZ KOULI(TAKY JSEM JE MELA V KOULI,ALE TA PRI PRVNIM CISTENIM PRASKALA A POTE JSEM SE DOZVEDELA TUTO INFORMACI,TAK PREDAVAM DAL:-))-JE NEVHODNA.VZDUCHOVANI URCITE ANO, ZÁVOJNATKY JSOU NÁROČNĚJŠÍ NA VZDUCHOVÁNÍ.

Tohle už se tady řešilo, konkrétně ve vláknu "Závojnatka/teleskopka ano či ne":

"Jinak dát závojnatku do skleněné koule, to je jako uzavřít bernardýna v komůrce metr na metr. Nejenom že rybám plavání stále dokola v kulaté nádobě nesvědčí, ale zrovna závojnatky jsou tak trochu "prasata", které potřebují prostor, hodně vody a především výkonnou filtraci. V té kouli rozhodně neudržíš biologickou rovnováhu, závojnatka ti z té kapky vody udělá v krátké době žumpu, pokud nebudeš každý den vyměňovat vodu jako otrok..."

Ahojky,tak jak jsem se tu dočetla,ač nerada,závojnatku si nepořídím:.( !Chtěla jsem jít koupit kulaté akvárko,pár věcí a hurá zavojnatky:-( !Těšila jsem se a nakonec z toho nic nebude:)) !Tak alespon,jsem se něco dozvěděla!Díky,ahojky

taky přidám názor, závojnatky jsou kaprovité ryby a potřebují velké akvárium, takže 25litrů na 3 závojnatky je nemyslitelné, stejně tak dát jenom jednu do akvárka je taky nesmysl, jsou to hejnové ryby a jsou spokojenější ve společnosti stejného druhu, takže jestli někdo chce chovat více závojnatek, tak ne v kouli, ale v pořádným akvu aspoň 100l(a i to není moc) s kvalitní filtrací, vzduchování netřeba, ani topíkto není třeba

O rybkach vim prdlajs, ale uz 3 roky mame dve zavojnatky v kouly (cca 10 l) a taky jsem poslouchal "zarucene" informace, ze vzduchovani nepotrebuji a snad ani filtraci. S tou filtraci me to po 3 mesicich preslo :D Nechciply jako tady nekomu v kybly po jedne noci, ale voda brzy nevypadala pekne a vymena kazdych 5 dni me taky nebavila. Takze jsem dal filtraci a menim po 10-14 dnech. To vzduchovani jsem dle "zarucene rady nedaval" a doted jim to nevadilo.
Nerikam, ze co se tu pise neni pravda, jen sem davam moji zkusenost, aby jste vedeli, ze jednu noc v kybli zavojnatka vydrzi a v jistem smyslu i 3 mesice, takze to nebylo kyblem, ale rybkou. A nebo mozna to bylo kyblem, pokud se pouziva na uklid a lejou se do nej nejaky mici sajrajty treba vcetne SAVA ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru