Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kupuji želvu

Ahoj, po dlouhém studování si končně kupuji mládě testudo Hermanni. S chovem dospělých želv mám zkušenosti, ale nechci nic zanedbat v péči o mládě. Prosím o radu zda je vhodné krmit granulemi pro želvy či zda je vhodné mládě zazimovat. Děkuji moc za odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Testudo hermanni b. Dva sourozenci NZ/2003 vlevo želva, která vyrůstala a byla živena tak, jak by to…
KHor 30.07.2007 18:35
KHor
Ahoj, spis z uzkostlivosti bych vas rada poprosila, abyste se podivali na fotky krunyrku me zelvicky… nový
Zofie 01.08.2007 20:59
Zofie
Děkuju moc za rady, už jsem si želvičku přivezla domů a chovatel mi doporučil mít v terárku smíchaný…
Blanka 01.08.2007 18:22
Blanka
ale Žofie krunýř tvojí želvy se už řešil tady http://tera.poradna.net/question/view/6249-prouzek- na… nový
Hanka 01.08.2007 21:07
Hanka
jo, ale to se resil prouzek a ne celkovy tvar krunyre;-) nový
Zofie 01.08.2007 22:10
Zofie
já myslim ,že to všechno je jedno s druhým.. nový
Hanka 01.08.2007 22:57
Hanka
Vždy bude na želvičce vidět, že vyrostla v terárku. Roste opravdu intenzivně, oproti venku chovaným… nový
KHor 02.08.2007 09:44
KHor
Dnes jsme vyrazili ven "nakopat" hlinitopísčitou zem do terária. Doteď jsme používali lignocel,ale n… nový
Ikvéčko 15.08.2007 22:25
Ikvéčko
Ikvéčko - zeminu neprepekaj, pôvodne som mala aj ja takú myšlienku, no rýchlo som uznala, že nie je… nový
Grétka 16.08.2007 09:48
Grétka
Hlínu bych nepřepékala, šlo mi hlavně o ten písek - ten se prý upravovat má. Tak nevím jestli by se… nový
Ikvéčko 21.08.2007 14:34
Ikvéčko
Písek stačí propláchnout a ani to není extra nutný, stejně ho pak smícháš s neupravenou hlínou. nový
krokodýl 21.08.2007 17:26
krokodýl
Je vidět, že jste děvčata čistotná, usuzuji z toho, jak Vás ta sterilita písku stále trápí. Pokud Vá… poslední
KHor 21.08.2007 17:39
KHor

Testudo hermanni b. Dva sourozenci NZ/2003 vlevo želva, která vyrůstala a byla živena tak, jak by to podle mě mělo být. Vpravo želvička, kterou zde mám na "léčení" a jejíž současní majitelé podlehli "odborné literatuře". Želva trpí rachitidou, chovem v příliš velkém suchu a zcela nevhodnou skladbou potravy. Vidíte příliš intenzivní nepřirozený růst, zborcený skelet krunýře atd.
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/P73 00216.jpg]
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/P73 00210.jpg]
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/P73 00212.jpg]

Děkuju moc za rady, už jsem si želvičku přivezla domů a chovatel mi doporučil mít v terárku smíchaný písek s hlínou a furt vlhčit. I Vaše doporučení je založeno na vlhkým prostředí. Musím se přiznat, že jsem si vždy myslela, že naopak želva potřebuje sucho, nejlépe nějaké hobliny nebo třeba kokosový substrát. Ale samozdřejmě jsem poslechla radám. Přijde mi to ale hrozně studený. Chci pro ni to nejlepší.

Dnes jsme vyrazili ven "nakopat" hlinitopísčitou zem do terária. Doteď jsme používali lignocel,ale na základě rad chci udělat výměnu. Než se do toho pustím, chci se ještě zeptat jestli stačí vlhčit tuto hlinitopísčitou směs nebo je dobré udělat jí vlhký koutek z jiného materiálu (hobliny?). A ještě jedna věc - ta směs je asi více písková než hlinitá - nemám do ní přimíchat třeba rašelinu? Také jsem slyšela, že samotný písek se má tepelně zpracovat- provařit,propéct... Ale u takovéto směsi to asi není vhodné, aby tam pak nehnily ty mrtvolky, že?

Ikvéčko - zeminu neprepekaj, pôvodne som mala aj ja takú myšlienku, no rýchlo som uznala, že nie je dobrá. Potvrdili mi to tu aj skúsení - takže bez prepekania a bez uhnívajúcich mŕtvoliek.
Čo sa týka vlhkého kútika z iného materiálu, v našom prípade si o to zažiadala naša malá chovankyňa. Za nič na svete sa nechce zahrabať do piesčito-zemitého substrátu. K tomuto účelu preferuje iba hobliny. Najskôr sme jej ich dali do terárka v plytkej krabičke, aby sa to udržalo oddelené. Lenže jeden mieni a druhý mení a milá želvička miesto toho, aby vliezla do hoblín v krabičke, vykutala pár hobliniek von do terárka a skončilo to tak, že spala vlastne pod krabičkou... :-). Na druhý deň sme hoblinky vysypali voľne do terárka - do kútika, v ktorom spáva, z drevenej doštičky sme jej urobili nad týmto miestom striešku a fungujúca želvo-spálňa, ktorá sa páči našej korytnačke, bola na svete. Možno ale, že Tvoja korytnačka by o ňu ani "nezakopla". Asi to treba vyskúšať.

Hlínu bych nepřepékala, šlo mi hlavně o ten písek - ten se prý upravovat má. Tak nevím jestli by se to mělo nějak oddělit a propařit nebo to nechat být. A pokud bude želva ochotná zahrabávat se do této směsi - je její vlhkost dostatečná? Tedy myslím jestli ji z toho želva dokáže vstřebávat. A ještě jedna věc - dokáže se na tomto substrátu želva otočit z polohy na zádech? Dosud jsme měli lignocel a na tom se jí to nikdy nepodařilo. Nebo to zvládne jen dospělá želva?

Je vidět, že jste děvčata čistotná, usuzuji z toho, jak Vás ta sterilita písku stále trápí. Pokud Vám to udělá dobře tak ten písek klidně vypucujte:-)
Želva bude spokojená v každém případě. Otočit se do správné polohy dokáže i ta malinká želva, pokud ovšem je substrát natolik soudržný, že se má kde packou zachytit. Je potřeba to vypozorovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru