Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chronická rýma?

Zdravím, ráda bych se zeptala na vaše názory na přeléčení chronické rýmy (?) u želvy - konkrétně u mě Testudo hermanni b. - větší samičky - již ji mám pár let, někdy tak trochu nahlas dýchá - jistě, "pomáhá" si tím při dýchání, dělá to hlavně, pokud je třeba vyrušená, nebo se prostě "něco děje". Zdá se mi, že třeba ráno, když je dávám ze skleníku do výběhu, tak dýchá o něco hlasitěji než pak během dne, trochu to připomíná sípání. Ráda bych se zeptala, dá se nějak vypozorovat/zjistit, zda by mohlo jít o chronickou neléčenou rýmu např. z minulých let nebo je to opravdu jen to přirozené dýchání? Přeléčili byste preventivně? Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
pokud se jedná o chronickou rýmu, těžko s ní něco uděláte a preventivně ji přeléčit nemá cenu,pokud… nový
hadalik 30.07.2007 13:39
hadalik
Moc díky za odpovědi. Želva má čumák suchý, žádný výtok ani bublinky jsem u ní nikdy nepozorovala, t… nový
Jana 31.07.2007 09:42
Jana
Takže to bude zřejmě opravdu v pořádku. Při rýmě totiž vždy dochází k výtokům. Hlasitější, intenzivn… nový
KHor 31.07.2007 10:00
KHor
Ještě jednou díky. Snad to je opravdu ok. Mějte se. poslední
Jana 31.07.2007 10:14
Jana

pokud se jedná o chronickou rýmu, těžko s ní něco uděláte a preventivně ji přeléčit nemá cenu,pokud má tu ,,chronickou rýmu již delší dobu, jistě má patologické změny na plicích s kterými nic neuděláte, to už vrátit nejde. Spíše se snažte podpořit imunitu a vyhýbat see rizikovým prostředím a vlivům.

Moc díky za odpovědi. Želva má čumák suchý, žádný výtok ani bublinky jsem u ní nikdy nepozorovala, také jsem neslyšela žádné chrčení. Tak snad je to tedy v pořádku, snad se jedná o to zintenzivnění dýchání, když se ráno zvyšuje teplota - jak jste psal - ráno je to opravdu nejintenzivnější. Ale tu osinu samozřejmě vyloučit nemohu...

Takže to bude zřejmě opravdu v pořádku. Při rýmě totiž vždy dochází k výtokům. Hlasitější, intenzivní dýchání právě po ránu při zvyšování teploty je zcela normální, želva ví že teplota vzduchu je vyšší než má ona a intenzivní ventilací se snaží toho využít.
Na druhou stranu při vysokých teplotách "funí" také, ale je to jiné, jakoby oddychují.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru