Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Při koupi želvy nám chovatel doporučil přidávat občas sušené rybičky. Zajímalo by mě, jaký na to mát…
Ikvéčko 05.08.2007 16:18
Ikvéčko
Pokud to bude opravdu výjimečně a v malém množství, tak to lze akceptovat, i když jsem se nesetkal n…
krokodýl 05.08.2007 16:28
krokodýl
Jde zřejmě o snahu doplnit želvě potřebné minerální látky. Téměř každá želva je nadšená z ž. bílkovi…
KHor 06.08.2007 13:20
KHor
Jaké riziko máte na mysli? Nerada bych jí nějak uškodila, dostává jednu malou rybičku tak jednou týd…
Ikvéčko 06.08.2007 14:45
Ikvéčko
Nechci dělat nějakou paniku, rybička je vždy lepší než třeba piškot, ale vím, že třeba na skladování…
KHor 06.08.2007 15:01
KHor
Brouček by měl být v pohodě, ale rozhodně bych T. marginata nekrmil 1x týdně sušenou rybičkou, není…
Sysel 07.08.2007 16:53
Sysel
Nemám marginatu, ale t. hermani. Ono to s nimi bude ale asi podobné.... nový
Ikvéčko 10.08.2007 18:55
Ikvéčko
Není to až tak podobné, T. marginata je výrazně "býložravější" než hermanky poslední
KHor 10.08.2007 19:35
KHor
To se divím, že není žádná reakce na takovou vytříbenou potravu:-(
KHor 08.08.2007 00:17
KHor
Dobry den. Chtěla jsem se zeptat. V přírodě najdou naši mazličci i různá semena a různé obiloviny vi…
Hanina83 08.08.2007 11:19
Hanina83
Já jsem tyto agamy měl pouze pár let, takže si nedovolím někomu radit, ale např. u trnorepů, které c… nový
KHor 08.08.2007 11:39
KHor
Myslím, že především naklíčené obiloviny a vůbec různá semínka, by jim jistě chutnala a o přínosu v… nový
krokodýl 08.08.2007 17:00
krokodýl
Děkuji, mám je tak okrajově, jsou krásní zdraví ale vejce nemohu vylíhnout. Příliš mě to ale popravd… nový
KHor 08.08.2007 21:29
KHor
Ahoj. Zeptam se tedy kde sehnat takové obiloviny a semena aby nebyla "nakažena" chemií]:( a jak čast… nový
Hanina83 09.08.2007 09:59
Hanina83
Nejlépe bude se projít po louce. Vyzkoušet různé a obilky. Obchod bych vynechal nový
KHor 10.08.2007 09:30
KHor

Při koupi želvy nám chovatel doporučil přidávat občas sušené rybičky. Zajímalo by mě, jaký na to máte názor. Naše želvička je miluje - k zelenému třeba přičichne a bez zájmu leze pryč, ale když jí jdu nalámat rybičku, tak hned zpozorní, vrátí se a pustí se do ní. Předpokládám, že z ní má vápník, fosfor, jod. A jak psal nedávno Khor, tak i tu živočišnou bílkovinu želvy někdy vyhledávají (žížaly).

Pokud to bude opravdu výjimečně a v malém množství, tak to lze akceptovat, i když jsem se nesetkal na lokalitách testud z mrtvými rybami, je možné, že nějaké zbytky po jiných predátorech mohou na určitých místech v okolí vodních nádrží a toků nalézt, ale zcela určitě bych je nepoužíval jako pravidelnou součást potravy, to už je přirozenější mrtvá myš nebo "rošláplý" šnek či slimák. Ať tak, či tak by neměla být živočišná složka nějak významnou součástí evropských testud.

Jde zřejmě o snahu doplnit želvě potřebné minerální látky. Téměř každá želva je nadšená z ž. bílkovin, já mám také raději řízky než brambory, ale opatrně. Také bych dával pozor na kvalitu těch rybek, pokud bych ji s tím krmil. Sušené ryby, to může být dost riziko. Výhoda může být ta, že želva ji sežere sakumprásk i s kostrou, na úvahu je, zda se případné riziko vyplatí.

Jaké riziko máte na mysli? Nerada bych jí nějak uškodila, dostává jednu malou rybičku tak jednou týdně, někdy i méně často. A jak mohu posoudit kvalitu rybiček? Už několik měsíců mám načatý první sáček a poslední dobou jsem si všimla, že v nich leze malý hnědý brouček. Jsou tím pádem závadné a měla bych je vyhodit? Předem díky za reakci.

Brouček by měl být v pohodě, ale rozhodně bych T. marginata nekrmil 1x týdně sušenou rybičkou, není to druh, který by to vyžadoval a rozhodně jí k plnohodnému stravování stačí rostliná strava + maximálně sem tam nějaký ten slimák, žížala, brouk nebo i to níže zmíněné hovínko. Osobně si myslím, že není důvod zdravou želvu tohoto druhu dotovat živ. bílkovinami.

Dobry den. Chtěla jsem se zeptat. V přírodě najdou naši mazličci i různá semena a různé obiloviny viz bobky od kraliku a podobně. Da se strava v zajetí doplňovat nejakými obylovinami a semeny. Nemyslim těmi co koupite v obchodě a jsou namořeny. Zajimalo by mě to především u ještěru Agam Vousatých, ale nechci zakladat nově vlakno. I když by to možna stalo za to protože jsem o tom nikde nečetla. Děkuji Hanka a mazlik:-)

Já jsem tyto agamy měl pouze pár let, takže si nedovolím někomu radit, ale např. u trnorepů, které chovám (bohužel ne moc úspěšně) jsou období, kdy by se měli krmit v převážné míře obilkami trav a semeny. Já vím trnorep je nesrovnatelně "býložravější" než vousatka, ale bylo by s podivem kdyby v relativně "chudém" prostředí buše nechávali agamy takto výživnou potravu bez povšimnutí, zvlášť když vylepšení stravy zeleným, případně ovocem jim není cizí.

Myslím, že především naklíčené obiloviny a vůbec různá semínka, by jim jistě chutnala a o přínosu v podobě vitamínů a jiných užitečných látek ani nemluvím.
Khor: Pokud chceš ty nejfundovanější rady ohledně trndů, tak doporučuju kontaktovat Honzu Tomáška (honza.tomasek@tiscali.cz), který je na trndy machr.

Ahoj. Zeptam se tedy kde sehnat takové obiloviny a semena aby nebyla "nakažena" chemií]:( a jak často předkládat tyto mňamky, pokuď mi to milaček vůbec bude baštit. Myslite že bio potraviny k dostani v obchoďaku jsou vhodné? Existuje nějaká mňamka něco jako pro psa odměna(piškot) tak pro Agamu. Květ pampelišky nemužu už nikde najit:)) Děkuji předem a zdravime Hanka a milaček

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru