Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Barvy na stěnu terária

Ahojda. Zařizuji nově terárium pro mého chamíka... potřebuji ale poradit... Zadní stěnu jsem vytvarovala z polystyrenu a ráda bych to nastříkala nějakou barvou. V jednom příspěvku jsem četla něco o Balakrylu-je pravda, že by chamíkovi neublížil, kdyby z něj např. olizoval kapky vody a tak?! Nebo jaký druh barev byste mi doporučili??? A taky bych ještě ráda věděla, jestli jsou nějaké takové barvy, které mají odstím pískovce nebo tak nějak, aby to vypadalo jako skála...-nechci tam dávat písek ani kameny. Napište prosím sem nebo na mejl: k.safrankova@email.cz
Spěchá to. Tak prosím poraďte. Díky moc. ;-)

Předmět Autor Datum
Dnes už nikde nic nekoupíš. Zítra se zkus poptat v drogerii, či ve specializované prodejně barev na…
Georgij Gadjukin 08.08.2007 21:37
Georgij Gadjukin
To je mi jasný, že dnes už nic neseženu... :-D Díky moc za radu-nějak to zkusím... Ale chci, aby to…
SWAYY 08.08.2007 21:41
SWAYY
Nevíš třeba konkrétně o něčem, co by vypadalo fakt reálně... jak říkám-jako pískovec?!
SWAYY 08.08.2007 21:47
SWAYY
Nejsem lakýrník ;-). Používal jsem barvená lepidla na obklady. Vypadají sice dobře, ale blbě z toho…
Georgij Gadjukin 08.08.2007 21:51
Georgij Gadjukin
Přímo natírat polystyren není zrovna nejlepší, chce na to nanést ještě nějakou vrstvičku, aby byl od…
krokodýl 08.08.2007 21:50
krokodýl
Jo a samozřejmě to jde udělat i s epoxidem navrch a opískovat a pak obarvit nebo jen několikrát vrst…
krokodýl 08.08.2007 22:06
krokodýl
Zkoušela jsem na kousku polystyrenu písek a vrstvu s nějakým lepidlem... s pískem se mi to moc nelíb…
SWAYY 08.08.2007 22:12
SWAYY
Tak ten balakryl by šel, nevím teda, jak se bude chytat přímo na polystyren. Jednolitá stejná barva…
krokodýl 08.08.2007 22:24
krokodýl
Já pozadí natírám lakem a přimýchávám do něj malířský barvy.Dělá to potom takový čmouhance.Dá se nan…
Melda 08.08.2007 22:51
Melda
No, my teď tedy zkoušíme na ten polystyren dát tenkou vrstvu nějakého toho lepidla a pak na to tedy…
SWAYY 11.08.2007 11:20
SWAYY
já veškeré stěny terárijí dělám z montažní pěny do které ještě před zachnutím sipu kokosovou kůru(hr…
sions 14.12.2007 23:55
sions
krkokodyl chcem sa ta opytat ked to pretres tym Balakrylom tak to aj niecim nalakujes??? ci nie? a j…
miroslaw 28.06.2010 09:08
miroslaw
Zkus BISIL. Je to silikono-akrylátová barva na natírání bazénů. je to vhodný i při styku s pitnou vo…
Marduk 28.06.2010 22:56
Marduk
Balakryl pouze na polystyren chytá špatně. Chce to aspon vrstvu toho lepidla na kachličky a pak bala…
Paya 29.06.2010 12:04
Paya
a mozem pouzit ten BALAKRYL-Sportakryl???ja by som to chcel spravit tak ze na polystyren natret lepi…
miroslaw 29.06.2010 19:58
miroslaw
Sportakryl je zřejmě lak a ne barva jak jsem koukala. A nevím jestli je tenhle lak pro styk s pitnou…
Paya 29.06.2010 20:35
Paya
index.php tu pozri to je ten sportakryl a pouziva sa aj na upravu hraciek cize by mal byt nezavadny…
miroslaw 29.06.2010 20:56
miroslaw
tak,když to tam píšou tak to bude pravda :)
Paya 29.06.2010 22:23
Paya
takze ho mozem pouzit??? :-)
miroslaw 29.06.2010 22:31
miroslaw
Tak použít se dá, protože to už hodně lidí odzkoušelo, že pokud splní normu pro použití na dětské hr…
neregistrovaný 30.06.2010 09:01
neregistrovaný
Lepidla na obklady jsou dvě standart a flexibilní.Doporučuji flexibilní je mrazuvzdorné a voděodolné…
Kubrt 30.06.2010 21:20
Kubrt
dakujem vam za skvele rady kedze zacali prazdniny bude uz aj cas spravit nove terarko :-) dufam ze s… poslední
miroslaw 01.07.2010 00:01
miroslaw

Nejsem lakýrník ;-). Používal jsem barvená lepidla na obklady. Vypadají sice dobře, ale blbě z toho jdou exkrementy. Dnes řeším vše tapetou či fotkou z vnější strany skleněného terária.
Pokud chceš napodobit nějaké struktury (pískovce, žuly atp.), zkus to prodiskutovat s někým, kdo se vyzná v malířských a lakýrnických postupech. Já to fakt nevím...
:puff:

Přímo natírat polystyren není zrovna nejlepší, chce na to nanést ještě nějakou vrstvičku, aby byl odolnější proti poškození (u chamíka především proti cvrčkům), někdo natírá jen herkulesem a opískuje, ale to mi nepřijde moc odolné, lepší je podle mě použít dvojsložkovou epoxidovou pryskyřici (např. Epoxy 2000) a tu opískovat, na to se nanese ještě vrstva lepidla na obkladačky (přímo na polystyren se špatně chytá) a pak už lze barvit. Balakryl je pro zvířata nezávadný, samozřejmě dobře zaschlý. Výběr barev je už spíš o umělecké šikovnosti, jednodušší je používat tmavé barvy, vypadají přirozeněji. Pro lepší vodě odolnost lze nakonec použít Balakryl lak (matný).

Jo a samozřejmě to jde udělat i s epoxidem navrch a opískovat a pak obarvit nebo jen několikrát vrstvu epoxidu s pískem, aby byl celý povrch pěkně opískovaný a nikde neprosvítal polystyren a nakonec zas ten lak. Prostě různě to lze kombinovat a dovymejšlet. Nejlepší je to vyzkoušet na kousek polystyrénu různými způsoby a pak vybrat to nejlepší vzhledově i funkčně.

Zkoušela jsem na kousku polystyrenu písek a vrstvu s nějakým lepidlem... s pískem se mi to moc nelíbilo... Ale dnes jsem to udělala znovu a vypadá to dobře i bez toho lepidla- je to takové hezky členité i ta různorodost jak se to vypalovalo se mi líbí...proto bych raději nějakou barvu rovnou na ten polystyren... bez lepidla, bez písku a tak...jenom polystyren a barvu...

Tak ten balakryl by šel, nevím teda, jak se bude chytat přímo na polystyren. Jednolitá stejná barva vypadá nepřirozeně, lepší je různě míchat světlejší a tmavší odstíny a štětcem (nejlépe několik velikostí) tak jakoby píchat do toho povrchu a postupně to takhle obodkovat, občas i klidně nějakou nečekanost, třeba zelenkavou (jakoby řasa na skále), ještě se to dá na ještě nedoschlou barvu použít vlhkou houbičku a vytvořit takový neúplně hladký povrch atd.

No, my teď tedy zkoušíme na ten polystyren dát tenkou vrstvu nějakého toho lepidla a pak na to tedy hodíme nějkou tu barvu... Snad to bude vypadat dobře... Právě jsem měla původně stěnu z kamenů a zalézali za to cvrčci a pak jsem je musela dolovat ven a tak. To mi dost vadilo. A písek se docela drolí. Ještě uvidíme... :puff:

já veškeré stěny terárijí dělám z montažní pěny do které ještě před zachnutím sipu kokosovou kůru(hrubou).Používá se to hlavně v Paludárijích na žabky ale využití je i na jiná zviřata.je to pěkné a kokosová kůra neplesnivý i při velké vlchkosti. Navíc do pěny zamáčknu kvetináčky a osadím je rostlinami:)

Zkus BISIL. Je to silikono-akrylátová barva na natírání bazénů. je to vhodný i při styku s pitnou vodou, takže se s tim nechají natírat i bazénky v teráriu. Taky prodávají ve stavebninách takovej 5 kg pytlík VODOTĚS. je to zase na opravu studní a tudíž i pro styk s pitnou vodou. v tloušťce 15 mm je zcela nepropustný.

Balakryl pouze na polystyren chytá špatně. Chce to aspon vrstvu toho lepidla na kachličky a pak balakryl pro styk s dětskými hračkami a pitnou vodou.Základní vrstvu jsem udělala UNI šedou a pak přimíchala bílou,aby vznikl světlejší odstín šedé.Vypadá to přirozeně.Kouskama mám i žlutou a zelenkavou jako řasu.

a mozem pouzit ten BALAKRYL-Sportakryl???ja by som to chcel spravit tak ze na polystyren natret lepidlo na kachlicky a potom do dalsej vrstvy pridat daku tonovaciu farbu a potom to pretret tym BALAKRYLOM mozem to tak spravit?? a kolko vrstiev toho BALAKRYLU mam dat?? bude stacit len jedna ci ich mam dat viac?? za odpovede dakujem :)

Sportakryl je zřejmě lak a ne barva jak jsem koukala. A nevím jestli je tenhle lak pro styk s pitnou vodou.To se musíš poptat nebo si to vyhledat na netu. Takže na lepidlo dáš Balakryl pro styk s pitnou vodou (je více odstínů tak si namícháš co budeš chtít) a pokud na to ještě chceš lak tak nějaký taky nezávadný.Třeba na studny,nebo na lodě. Já použila tento: www.drostra.cz. A Balakryl stačí jedna vrstva.Další vrstvy by pak byly jedině na některých místech to tónování.

Tak použít se dá, protože to už hodně lidí odzkoušelo, že pokud splní normu pro použití na dětské hračky, tak neublíží ani terarijním zvířatům. Já jenom přemýšlím, kdo to první vyzkoušel:-), protože ta norma zaručuje, že tam nebude překročen limit některých látek, které jsou škodlivé pro děti (desítky kg), ale chameleon nebo jiné ještěrky(desítky gramů) to jsou tři řády níž. Ale žádný strach, hodně chovatelů už to vyzkoušelo a zvířátka dál běhají.

Lepidla na obklady jsou dvě standart a flexibilní.Doporučuji flexibilní je mrazuvzdorné a voděodolné, ale standart ne, proto ho nedoporučuji. Lepidlo rozmíchej do řídké kaše a můžeš přidat trochu sokratu (penetrace) pro lepší přilnavost k polystyrenu nebo jiný materiál drží to i na skle, štětcem nanášej po menších vrstvách. První vrstvu s penetrací a potom už bez ,pak už ti na tom bude držet vše na co si vzpomeneš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru