Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bitis cornuta

Zdravim vsechny,
nemate nekdo zkusenosti s chovem techto zmiji nebo taky s druhy jako je B. caudalis, B. perenguei. Zajimalo by mne zda jsou zaznamenany prave odchovy techto zmiji a za kolik by se dali sehnat.Diky za odpoved.

Předmět Autor Datum
Ahoj, B.cornuta a B.caudalis chovám,od caudalisek jsem mněl mládata poprvé loni,bohužel jedno se nar…
viper 10.08.2007 22:48
viper
Ahoj. To měla ta caudaliska jen dvě mláďata? ...měla ještě alespoň nějaká neoplozená vejce? Kolik pl…
Vladěk 12.08.2007 10:57
Vladěk
Ahoj, caudaliska měla krom těch 2 mládat ještě 11 (! :.( )neoplozených vajec.Byl to můj první a bohu…
viper 13.08.2007 00:48
viper
Ahoj.Díky za dost vyčerpávající odpověď. Když už jsou za takové sumy nabízeny taková nežeroucí mrňat…
Vladěk 13.08.2007 13:55
Vladěk
Ahoj odchované mládata držej téměř vždycky líp než import,a myslím že "malý bitisky" nejsou vyjímka.…
viper 13.08.2007 23:33
viper
Ahoj např. Trutnau naopak uvádí B.cornuta jako toxicy nebezpečný. ,,... Její jed má účinky na krev…
carda.retarda 26.08.2007 22:12
carda.retarda
tady jedna fotečka B.peringueyi [http://img251.imageshack.us/img251/2143/bitispering ueyisuchanekal…
carda.retarda 26.08.2007 22:21
carda.retarda
konečně sem se naučil vkladat ty fotky:)):puff:
carda.retarda 26.08.2007 22:22
carda.retarda
On jejich jed je poměrně toxický nebo srovnatelný s jinými bitiskami, ale mají ho nesrovnatelně méně…
krokodýl 27.08.2007 18:53
krokodýl
Zdravím. Ptal jsem se v předchozím dotazu na toxicitu těchto malých Bitisek (B.cornuta a B.caudalis)… poslední
Vladěk 28.08.2007 20:40
Vladěk

Ahoj,
B.cornuta a B.caudalis chovám,od caudalisek jsem mněl mládata poprvé loni,bohužel jedno se narodilo mrtvé,a druhé žilo jen pár hodin.Letos se samice tváří jako březí,tak doufám že napodruhé to bude lepší :-)Cornutám je teprv rok a půl.Oba druhy se ale v péči člověka množí i když vzácně,což může být i tím že nejsou moc mezi chovateli rozšířeny,a taky nedostatkem informací "jak na ně".Já taky neustále experimentuju,rozhodně to ůplně snadná zvírata nejsou.
Viper

Ahoj. To měla ta caudaliska jen dvě mláďata? ...měla ještě alespoň nějaká neoplozená vejce? Kolik plodů je u těchto zvířat běžný?
V roce 1994 měl u nás odchov 9-ti mláďat Bitis cornuta Jiří Trávníček (popis v časopise AT - 1995). Dle toho co zde píše, ale jen jediné mládě (sameček) se svléklo a přežilo první svlek. Jako důvod tu uvádí zřejmě nedostatek UV záření. Používáš u nich (u obou druhů) nějaké UV zářiče??? A jak jsou vůbec oba druhy náročný na teploty v chovu? + jak je to s jejich toxicitou???(předpokládám, že s velkýma Bitiskama je to nesrovnatelný)
PS: V jakých cenách se pohybují oba druhy (a hlavně mláďata z odchovu)???
Asi moc otázek, přesto předem díky.

Ahoj,
caudaliska měla krom těch 2 mládat ještě 11 (! :.( )neoplozených vajec.Byl to můj první a bohužel zatím jediný odchov,takže kolik mládat mají běžně nevím.Mark O Shea uvádí u caudalisky 4-27 mládat tak si vyber.
UV dopřávám oběma druhům používám Repti-glo 10.0 12hodin denně stabilně a nepravidelně ozařuji "Ultravitaluxkou".
Co se týče teploty oba druhy si mohou vybrat mezi cca 25 stupni až 45 přez den,noční pokles kolísá podle ročního období mezi 16-25.Většinou ale ve dne preferují teploty okolo 30.
Na toxicitu fakt bacha,caudalisky i cornuty uvádí několik zdrojů jako toxicky nevýznamný druh.Jak k tomu došli,nevím.Mně uštklo mládě cornuty vážící 3 gramy při "cpaní" jedním zubem,a bylo to fakt hustý.Týden jsem nemohl chodit,a ani minutu spát,neskutečně to oteklo a bolelo.Teprv po 2 týdnech jsem se odvážil vyjít z bytu,a 15 min procházka se psem mi dělala velký potíže.Na celém prstu slušná nekroza a ještě ted t.j.9 měsíců po uštknutí je celý prst jen částečně citlivý.Takže:V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEPODCENOVAT!!!!! :x:
Jen pro ůplnost:mám skoro 2 metry a 100kg,nejsem alergik a zdravej jak řepa,po uštknutí mládětem ammodytky sem šel druhej den do práce.
Ceny mládat z odchovu jsou: 350 euro caudalis a 500 euro cornuta ale jsou to fakt mrnata okolo 15 cm většinou nežeroucí.
Jestli tě ještě něco zajímá,klidně se ptej.
Viper

Ahoj např. Trutnau naopak uvádí B.cornuta jako toxicy nebezpečný.

,,... Její jed má účinky na krev a pohyby, způsonuje místní nekrózy. Dosud nejsou známy smrtelné případy, zjištěná pokousání jsou vzácná. Její jed je podobný ostatním africkým Bitis, s vyjímkou B. atropos. Pokusy na myších ukázaly, že tento jed má stejnou toxicitu jako jed B. arietans. Podle Hewitta je to velmi jedovatý had. Hotentoti používají její jed na otrávené šípy...."

On jejich jed je poměrně toxický nebo srovnatelný s jinými bitiskami, ale mají ho nesrovnatelně méně ve srovnání s arietanskami nebo gabunkami, takže při uštknutí ho logicky o to méně použijí, takže celkově to až taková divočina zřejmě není, ovšem pokud už bude mít třeba nějaká rekordmanka k půl metru a trochu se do toho opře, tak už to taková sranda nebude:x:.

Zdravím. Ptal jsem se v předchozím dotazu na toxicitu těchto malých Bitisek (B.cornuta a B.caudalis) hlavně kvůli srovnání s Bitis peringueyi (jsou alespoň trošku z Bitisek velikostně srovnatelný). Mám na videu jeden dokumentární film, kde herpetolog a fotograf Austin Stevens fotí v přírodních podmínkách B.peringueyi. A při samotném focení je tímto druhem kousnut v přímém přenosu. Z celého záznamu, je od počátku vidět, že hada provokuje a opravdu si o kousnutí koleduje. Když se pak stane, vůbec tomu nepřikládá žádný význam. Je zmije B.peringueyi opravdu toxicky tak bezvýznamná? Mám s tímto herpetologem a fotografem natočeno poměrně dost dokumentů, ale pořád nevím kam ho zařadit. Jaký máte názor na tohoto herpetologa? Je to spíš šoumen?.. jako byl Stev Irwin nebo je Jeff Corwin, a nebo je to spíš odborník úrovně Mark O´Shea? Je mi jasný, že při natáčení těchto dokumentů je asi v zákulisí připraven lékař pro případ potřeby. Celej tento dokument, ale ve mně vyvolává dojem, že při kousnutí od Bitis peringueyi - vlastně o nic nejde.:-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru