Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Laciný a spolehlivý inkubátor

Mám tu jeden návod na laciný a přitom naprosto spolehlivý želví inkubátor. Kdo inkubátor už má, vejce raději smaží nebo želvy nechová, těm se omlouvám, že zabírám místo. Ostatním to třeba časem pomůže :-).
Spolehlivý inkubátor, který není narvaný elektronikou, by měl být co největší a co nejtěžší – jedině tak mu neuškodí nenadálé výkyvy teploty v okolí, denní výkyvy teploty uvnitř se budou pohybovat v rozmezí jednotlivých stupňů a ani celodenní výpadek elektřiny pro vejce nic neznamená.
Konstrukce je velmi jednoduchá. Stačí mít nebo si sehnat staré velké akvárium (50-100 l), které postavíte na polystyrenovou desku o síle 3 cm, obložíte všechny strany polystyrenem. Na samotné dno položíte akvarijní topné tělísko o výkonu 50-100 W a doprostřed cihlu. Pak napustíte vodu právě po výšku cihly, na kterou položíte menší akvárium (třeba 15 l). Do tohoto akvária nasypete ve vrstvě několika centimetrů téměř suchý vermikulit nebo jiný vzdušný substrát, vajíčka stačí přikrýt mechem nebo toaletním papírem. Akvárium zakryjete krycím sklem překrytým silným polystyrenem tak, aby mezi okrajem akvária a sklem byla větrací mezera asi 2-3 mm. Polystyren položený na skle zabraňuje prochladnutí skla a velké kondenzaci vody.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak z toho, co jste napsali, vyplývá (dovolím si shrnout:-)): vodní inkubátor je stabilní, málo cit…
Salicornia 16.08.2007 00:49
Salicornia
Tak to zpracuj jako clanek, ja uz se na to chystam dlouho, ale nenasel jsem si cas...Je fakt, ze tad… nový
Redsnake 16.08.2007 09:08
Redsnake
Já si vyrobil klasický vodní inkubátor, tak jak tady bylo popisováno. Vzhledem k prostorovým možnost… nový
Brmboš 16.08.2007 09:11
Brmboš
Vidím, že není zbytí, tak jsem to jako článek skutečně napsal. Doufám, že jsem tam nenaplácal příliš… poslední
Salicornia 17.08.2007 08:51
Salicornia

Tak z toho, co jste napsali, vyplývá (dovolím si shrnout:-)):

vodní inkubátor je stabilní, málo citlivý k přehmatům (než se změní teplota celé vodní masy, chvíli to trvá), dá se postavit tak, že není problém s kondenzováním vody na sklech a hlavně jej postavíte do několika hodin po návštěvě prvního zverimexu - prostě bezva ;-). Tedy ideální pro začátečníka bez zkušeností, kterého překvapí nenadálá snůška. Jako výhodu tohoto způsobu inkubace bych možná zmínil ještě skutečnost, že jestliže jsou vejce uložena nad:!: vrstvou vlhkého vermikulitu (nikoliv v něm), může se vylíhlé mládě do něj zavrtat a přečkat zahojení "pupíku" v teple a vlhku ještě nekolik dní po vylíhnutí. Umístit se dá i do relativně chladného prostředí nebo prostředí s kolísající okolní teplotou, i když to není ideální.

Za jeho hlavní nevýhodu je nutno označit velikost a hmotnost (nepřemístitelnost) celé potvory v poměru na počet vajec, které dovnitř můžete nasázet. Nevýhodou může být také horní přístup.

Naopak "suchý" inkubátor asi vyžaduje trochu přemýšlení, přípravy a následného zkoušení, co všechno "to" může udělat. Stavět (s předstihem) jej budou hlavně Ti, kteří ví, že "TO" na jaře určitě přijde. Výhodou je snadná přemístitelnost a skladnost vajec. Bezvadný nápad je využití vyřazeného boxu malé chladničky, který je dobře izolovaný a přístupný zboku.

Pokud vás ještě něco napadne, tak sem... ;-)

Luboš

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru