Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Svícení hadovi

Dobrý den, mám asi půlroční mládě korálovky sedlaté a chtěla bych se zeptat jestli se má na noc světlo zhasínat bo nechat rozsvícené když vlastně ona žije v noci...děkuji za odpověd

Předmět Autor Datum
no to je jasné že zhasínat ...... v přírodě taky nemá rožlé aby viděla na cestu :-)
radim 14.08.2007 00:22
radim
A ještě bych se chtěla zeptat co byste doporučili k vytápění terária, jestli je lepší topný kámen, n…
Pettruš 14.08.2007 11:09
Pettruš
Ještě jeden dotaz... je normální, že je celý den zahrabaná a není vidět? Vylézá až večer...Četla sem…
Pettruš 14.08.2007 11:39
Pettruš
Je to normalní pokuď nemá ukryt ktery by ji osobně vyhovoval. Taky se ti schovava pravě před teplem…
Hanina83 14.08.2007 11:57
Hanina83
Samozřejmě že na noc zhasínat, jako v přírodě, tam je taky den a noc. K vytápění terária stačí 40 wa…
MF 14.08.2007 11:58
MF
A teď se zeptám já: Existuje nějaká barva světla která může svítit večer a hadovi nebude vadit? Mám…
radim 14.08.2007 13:01
radim
Děkuju moc za odpovědi:-) A myslite že stačí 40 watová zářivka pro vytopení terárka 60x40x35? aby ta…
Pettruš 14.08.2007 14:03
Pettruš
Podle mě by měla stačit, ale je to nejlepší vyzkošet, protože záleží na prostředí kde je to terárium…
radim 14.08.2007 14:30
radim
podle mě by stačila 25w,ja mám cenchriaka (mládě) v térku 60x30x40 a mám tam 15w žárovku no a vitopí…
filip 14.08.2007 16:00
filip
25W bude stačit určitě nebo i bodovka 15W, pro korálovku je důležité, aby měla nějaké místo, kde je…
krokodýl 14.08.2007 16:19
krokodýl
Mám tam zářivku 15w a pořád je na teploměru 20 stupňů, teď sem zkusila dát 18w tak uvidíme jestli se…
Pettruš 14.08.2007 17:08
Pettruš
Tak koukám, že jsem to psal zbytečně. Zářivka je přesně opak toho, co většina hadů potřebuje, zářivk…
krokodýl 14.08.2007 17:18
krokodýl
Aha...tak už to chápu...akorát nevím jak se ta žárovka zapojí, ale táta bo brácha to snad budou vědě…
Pettruš 14.08.2007 17:40
Pettruš
To určitě zvládnou.;-)
krokodýl 14.08.2007 17:50
krokodýl
svícení v noci je hloupost, když chceš hada pozorovat stačí trochu zastínit lampičku. Když světlo ne…
sluper 14.08.2007 20:58
sluper
proč stínit lampičku když mužeš svítit žárovkou pro noční svícení? .... mužeš si ji zapnout jen když…
radim 14.08.2007 21:19
radim
Opet, jak pise krokodyl, zarivka je tam naprd - hadi nemaji tak velkou potrebu (jak kterej) UV, tedy… poslední
VH 19.08.2007 12:27
VH

Ještě jeden dotaz... je normální, že je celý den zahrabaná a není vidět? Vylézá až večer...Četla sem že je to noční živočich, ale nevím jestli není zahrabaná proto, že je jí zima...Dneska budu poprvé krmit, tak mi držte palce:))

Je to normalní pokuď nemá ukryt ktery by ji osobně vyhovoval. Taky se ti schovava pravě před teplem aspoň ta moje to děla dopoledne když nam sviti sluničko do pokoje i když ne na terarko. Stoupa teplota v pokoji stoupa i v terarku i když ne tolik jak v bytě.Taky to bude tím že je malinka potřebuje o trochu víc vlhkosti než dospěla. Vyskoušela bych slapší zdroj tepla. Když ji bude zima omota se kolem zdroje což si myslim že je trochu nebezpečne, ale je to signal že je teplota nedostačující. Nenapsala jaky ma prostor životu a pod.... To by taky hodně pomohlo. Pa pa a přeji hodně štěsti v začatcich.

Samozřejmě že na noc zhasínat, jako v přírodě, tam je taky den a noc. K vytápění terária stačí 40 watová žárovka, žádný topný kámen nepotřebuješ. A to že je zalezlá celý den je správné, tohle je had s noční aktivitou, v přírodě je přes den akoro vždy schovaná někde pod kameny, v noře, pod nějakou kůrou atd... A než sis pořídila hada tak sis o něm měla nejdřív něco zjistit, né až ho koupíš tak potom něco zjišťovat.
S pozdravem MF.

A teď se zeptám já: Existuje nějaká barva světla která může svítit večer a hadovi nebude vadit? Mám sice žárovku co dělá měsíční světlo ale má 40W a nic moc (svítí namodrale). Dělám do slaboproudu tak bych mohl poskládat něco z led diod (mají zanedbatelný odběr a dobrou svítivost).

25W bude stačit určitě nebo i bodovka 15W, pro korálovku je důležité, aby měla nějaké místo, kde je tepleji, tak okolo 27-28 st.C (pod žárovkou) a ve zbytku terária stačí bohatě přes den běžná pokojová teplota (20-24 st.C). V noci může teplota klesnout ještě o pár stupňů dolů (18-20 st.C). V létě je spíš problém opačný s vysokými teplotami, já prakticky celé léto hadům nesvítím nebo jen hodinku dvě po ránu. Podle druhu (poddruhu) je také vhodný určitý zimní klid, u severoamerických (včetně stř. a sev. Mexika) druhů a poddruhů to můžou být 2-4 měsíce při 8-15 st. C. V té době také samozřejmě nekrmíme. Některé horské druhy (např. L. pyromelana) odmítají potravu i v létě při vyšších teplotách.
Někdo výše měl dotaz na noční osvětlení, většinou se používá modré nebo červené světlo, které většina druhů zvířat nevnímá rušivě, takže lze použít jakékoli běžné svítidlo obarvené modře či červeně nebo například "obložené" barevnou folií, také se prodávají již obarvené žárovky. Já osobně, ne tedy u zvířat, ale ve fotokomoře, používal běžnou slabou nízkovoltovou žárovku připojenou k baterii (tuším, že to byla plochá 4,5 V baterie), žárovka byla prořízlým otvorem vložena do barevné plastové kostky.

Mám tam zářivku 15w a pořád je na teploměru 20 stupňů, teď sem zkusila dát 18w tak uvidíme jestli se neoteplý...jinak koupím tu 40w....Musí být s UV?
A ještě ke krmení, je nutné dávat hadovi vitamíny když se krmí holátky? Někde sem četla že ne a někde naopak že jo...Děkuji moc za odpovědi

Tak koukám, že jsem to psal zbytečně. Zářivka je přesně opak toho, co většina hadů potřebuje, zářivka je na svícení a vytápí mírně prakticky celý prostor, ty nebo spíš tvoje korálovka potřebuje, aby si mohla vybrat. Dej na jednu stranu terária slabší ŽÁROVKU asi 10 cm nad substrát, tím vytvoříš teplotní gradient, to znamená pod žárovkou nejvíc (těch asi 28) a ve zbytku terária méně. Korálovka si pak může vybírat teplotu podle potřeby. Had UV nepotřebuje. Stačí úplně normální nebo bodová žárovka. Aby neoslňovala je lepší použít mléčně zabarvenou než čirou, jako stínítko se používá přiměřeně velký květináč. Já osobně preferuji květináč nepoužívat (hadi se do něj nebo na něj namotávají a u silnějších žárovek hrozí popálení), raději použiju mléčně zabarvené žárovky.

svícení v noci je hloupost, když chceš hada pozorovat stačí trochu zastínit lampičku. Když světlo není moc ostré nijak navadí. Co se týče vytápění já osobně mám raději topné desky a kabely, ale vetšina kolegů se mnou nesouhlasí a tak to nikomu nenutím. už se to tu myslím párkrát řešilo.

Opet, jak pise krokodyl, zarivka je tam naprd - hadi nemaji tak velkou potrebu (jak kterej) UV, tedy lepsi a levnejsi je pro ne zarovka. Navic, pomoci zarovky spachate gradient tepla, takze si hadice bude moc pekne vybrat, kde je ji akorat. To ze vyleza v noci je normalni a nejlepsim resenim je osvetleni v mistnosti - tlumeny zdroj jim nevadi a lezou jak dive - taky je ted mam zalezle a vylezou az vecer :)
VH

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru