Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Smíšený substrát a koupání

Zdravím! Ctěla bych se zeptat jestli bych mohla mít rašelinu s pískem dohromady i s hoblinami na zahrabávání?...myslím to tak že by byla polovina v teráriu rašelina a písek a druhá polovina hobliny.
A ted ohledně toho koupání: Nemám jasno v tom, proč se musí želva koupat. Koupat se musí protože se neumí vypotřebovat sama?
Děkuji za odpovědi;-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj Simonko, jsem taky začátečnice, mám malou marginatku měsíc a pořád se jen učím a zkoumám, takže…
Marfuška 10.10.2007 20:08
Marfuška
Naše děcka :-D milují substrát teplý a vyloženě mokrý (piliny na hrubém písku). Když jim trochu osch…
Salicornia 11.10.2007 00:25
Salicornia
V přírodě klesá teplota k rosnému bodu i na povrchu (rosa), natož pak v zemi, kde vzlíná vlhkost z h…
Salicornia 11.10.2007 00:25
Salicornia
Tak ve mně hlodá už delší dobu červíček - nemáte někdo zkušenosti s antukou nebo jinou kulatější drt…
Salicornia 11.10.2007 09:32
Salicornia
Antuka nemůže ničemu škodit myslím, že pokud má někdo přísun a možnost nemůže udělat chybu. :-) Ten…
KHor 11.10.2007 11:50
KHor
Tak jsem teda poměnila částečně substrát - do suché části jsem dala štěrk a vlhkou chladnější část j…
zuzi 18.10.2007 12:19
zuzi
Kdybys zkusila ještě vlhkou a teplou část a studenou a suchou část, tak bys měla všechno, co potřebu…
Salicornia 18.10.2007 21:43
Salicornia
Tak jsem to vyzkoušela a máš pravdu,želvy to vyhledávají.Až na to,že tak moc,že využívají prakticky… poslední
zuzi 28.10.2007 11:39
zuzi

Ahoj Simonko, jsem taky začátečnice, mám malou marginatku měsíc a pořád se jen učím a zkoumám, takže v poslední době jsme dospěli do stadia, kdy ve vlhké části máme terarijní substrát (lignocel s pískem) smíchaný s hoblinami, do něj každý večer vyklopím misku po koupání, které želvátko neuvěřitelně miluje, pořádně prohrabu, načechrám, takže nehrozí, že by to zespoda chytalo plísně a vykoupaná želvička se slastně zahrabe do lehoučké vzdušné vlhké postýlky.
A koupání, to je každovečerní rituál, na který se těším, do mělké misky dám teplejší vodu, Žužla tam vleze, ponoří hlavičku, vypustí bublinky z nosu, pak pije a nakonec tam usne. Dávám nad misku žárovku, takže voda nevystydne a myslím, že je jí tam moc dobře. A já na to ráda koukám.
Potřebu do vody ale dělá vyjímečně.
Zkusím vložit foto...
[koupel.jpg]
Júú, to jsem šikovná, povedlo se :-D
Není to vidět, ale vody je tam asi centimetr a půl.
Ještě musím podat vysvětlení k té peřince než se na mě sesypou zkušení želvaři. Foto je z doby, kdy se ještě na noc nezahrabávala a já jsem chytala nerva, že se krunýř nehydratuje i zeshora. Tak jsem na ni položila kousek mokré papírové utěrky :-[
Nastydnout nemohla, 10 cm nad ní je žárovka. Dokonce se mi jednou stalo, že už chtěla z misky vylézt, ale když sem jí dala ten "teplý kabátek", zacouvala zpět a koupání si o půl hodiny prodloužila.

Naše děcka :-D milují substrát teplý a vyloženě mokrý (piliny na hrubém písku). Když jim trochu oschne, začnou nervózně pobíhat po výběhu, takže pak následuje další konvička vody... Je tam místo relativně suché (písčitý kopeček pod lampou). Piliny často měním, aby nedocházelo k plesnivění zbytků.

V přírodě klesá teplota k rosnému bodu i na povrchu (rosa), natož pak v zemi, kde vzlíná vlhkost z hlubších vrstev k povrchu a tam kondenzuje. Takže si troufám tvrdit, že zahrabané želvy jsou ve 100 % vlhkosti, ne 70 nebo 90 %. Můžeme si to přes léto zkusit a hodím sem nějakou křivečku.... Samozřejmě dospělé želvy tolerují i suchý vzduch, ale všimněte si, jak se v suchém prostředí tak polozahrabou (plastron a nohy) a uhnízdí, aby měkké části byly ve vlhku (které si částečně vytvoří samy).

Tak ve mně hlodá už delší dobu červíček - nemáte někdo zkušenosti s antukou nebo jinou kulatější drtí z cihelny jako příměsí do substrátu? Ne nadarmo je používaná a milovaná kaktusáři a má vlastnosti půd od mediteránu do pouště - je vysoce porézní, takže i když mokrá, na povrchu suchá a vzdušná a neplesniví. Podobné vlastnosti má vlastně taky vermikulit, ten je navíc ještě měkký (a drahý :-( ).

Tak jsem teda poměnila částečně substrát - do suché části jsem dala štěrk a vlhkou chladnější část jsem podstatně zmenšila a dala tam rašelinu s pískem.Vlhkost se mi daří už částečně korigovat-ve vlhké části den-60%, noc 85-90%, v suché pod žárovkou to bude o něco míň.Problém mám ale zase takový,že se želvy zdržují převážnou většinu dne i noci v suché,teplejší části (na štěrku) a nemůžu je přimět,aby se šly zahrabat do vlhka. Když se je tam pokusím "násilně" na večer přemístit, jsou do 10 minut zase všechny na svých místech na štěrku.Je mi jasné,že v noci kdy je teplota v terárku kolem 18-20st je vlhkost vyšší po celé ploše,ale myslíte, že jim to stačí? Koupané jsou 2-3xtýdne cca 20min.Jinak problém žádný nemají.Věřím,že kdyby měly vlhkosti málo,tak by se snad zahrabat zalezly samy,ne?Díky

Kdybys zkusila ještě vlhkou a teplou část a studenou a suchou část, tak bys měla všechno, co potřebuješ ;-). Vypozoroval jsem, že nejraději želvy zalézají ve vlhkém substrátu do co nejteplejšího místa. Jakmile substrát vysychá, začínají spíš chodit do chladnější části, která je pochopitelně i relativně vlhčí. Asi se neboj blízko lampičky namočit písek a přehodit jej vlhkými pilinami nebo jiným substrátem. Myslím, že to bude Tvoje želva vyhledávat.

Tak jsem to vyzkoušela a máš pravdu,želvy to vyhledávají.Až na to,že tak moc,že využívají prakticky jenom teplou-vlhkou část.Do studené a suché nevlezly už týden.S takovou vidím,že stačilo terárko 40x40cm :-D,stejně větší část nevyužívají.Když nepočítám,že se jdou nažrat do "zimy". :-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru