Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Smíšený substrát a koupání

Zdravím! Ctěla bych se zeptat jestli bych mohla mít rašelinu s pískem dohromady i s hoblinami na zahrabávání?...myslím to tak že by byla polovina v teráriu rašelina a písek a druhá polovina hobliny.
A ted ohledně toho koupání: Nemám jasno v tom, proč se musí želva koupat. Koupat se musí protože se neumí vypotřebovat sama?
Děkuji za odpovědi;-)

Předmět Autor Datum
Můžeš to tak udělat nebo to i smíchat úplně. Želvy se koupou, aby se dosyta napily a nabraly dostate…
krokodýl 25.08.2007 17:02
krokodýl
A jak je to s potřebou výměny těchto substrátů? Není potřeba vyměňovat hobliny častěji? Lignocel vyd…
Ikvéčko 25.08.2007 21:18
Ikvéčko
Hlinitopísčitý substrát vydrží minimálně tak dlouho jako lignocel, záleží na množství želv v nádrži,…
krokodýl 25.08.2007 21:29
krokodýl
Želvy se v zásadě koupat za optimálních podmínek nemusí - v přírodě mají k dispozici jen déšť a kalu…
Salicornia 25.08.2007 22:33
Salicornia
Děkuji Vám za rady;-):puff:
Simonka 26.08.2007 20:20
Simonka
Nechci zakládat nové vlákno,tak to přidám sem,já chovám želvy taky na smíšeném substrátu, v suché čá…
zuzi 10.10.2007 10:14
zuzi
Ta noc je v pořádku, je potřeba si uvědomit, že rosný bod je 100%ní vlhkost. Přes den by to ale chtě…
KHor 10.10.2007 10:39
KHor
Díky,zkusím se tu vlhkou část trošku zmenšit.Je pravda,že nejvíce vlhkosti mi vydává asi ta rašelina…
zuzi 10.10.2007 11:21
zuzi
Ahoj Simonko, jsem taky začátečnice, mám malou marginatku měsíc a pořád se jen učím a zkoumám, takže…
Marfuška 10.10.2007 20:08
Marfuška
Naše děcka :-D milují substrát teplý a vyloženě mokrý (piliny na hrubém písku). Když jim trochu osch…
Salicornia 11.10.2007 00:25
Salicornia
V přírodě klesá teplota k rosnému bodu i na povrchu (rosa), natož pak v zemi, kde vzlíná vlhkost z h…
Salicornia 11.10.2007 00:25
Salicornia
Tak ve mně hlodá už delší dobu červíček - nemáte někdo zkušenosti s antukou nebo jinou kulatější drt…
Salicornia 11.10.2007 09:32
Salicornia
Antuka nemůže ničemu škodit myslím, že pokud má někdo přísun a možnost nemůže udělat chybu. :-) Ten…
KHor 11.10.2007 11:50
KHor
Tak jsem teda poměnila částečně substrát - do suché části jsem dala štěrk a vlhkou chladnější část j…
zuzi 18.10.2007 12:19
zuzi
Kdybys zkusila ještě vlhkou a teplou část a studenou a suchou část, tak bys měla všechno, co potřebu…
Salicornia 18.10.2007 21:43
Salicornia
Tak jsem to vyzkoušela a máš pravdu,želvy to vyhledávají.Až na to,že tak moc,že využívají prakticky… poslední
zuzi 28.10.2007 11:39
zuzi
Chtěla bych se zeptat jak vypadá vaše terárium že přes noc máte až 90% vlhkosti?...Konkrétně jestli…
Simonka 25.10.2007 21:56
Simonka
Zakryté je mám, ale jen z poloviny, ale nemusí být - mám to spíš kvůli teplu než vlhku. Jako podklad…
Salicornia 25.10.2007 22:46
Salicornia
Já mám taky zhora uzavřené,celé.I když to nepovažuju za ideální,tak aspoň co se týká vlhkosti,tak je…
zuzi 26.10.2007 09:28
zuzi

Můžeš to tak udělat nebo to i smíchat úplně. Želvy se koupou, aby se dosyta napily a nabraly dostatek vody, což se jim v případě napájecí misky ne vždy podaří, zvlášť když jich je v teráriu víc (želv). Vykonávání potřeby je spíš vedlejší efekt koupání, ale taky užitečný (o jedno h.... méně v teráriu).

Hlinitopísčitý substrát vydrží minimálně tak dlouho jako lignocel, záleží na množství želv v nádrži, pokud by tam byla 1 nebo 2, tak by to možná vydržeo i přes celou sezónu od jara do podzimu, ovšem u hoblin nevím, zřejmě můžou časem ve vlhku hnít, ale určitě to taky bude o měsících. Stačí občas tu vrstvu prohrábnout a opět promísit, aby se směs provzdušnila. Určitě ta směs bude fungovat stejně a podle mě i lépe a déle než jen samotný lignocel.

Želvy se v zásadě koupat za optimálních podmínek nemusí - v přírodě mají k dispozici jen déšť a kaluže těsně po něm. Proto ani miska s vodou v teráriu není ideální, pokud se pravidelně každodenně nevyměňuje - je pak příliš mikrobiálně živá. JENŽE! V umělých podmínkách často přichází želvy vlivem suchého vzduchu a nemožnosti zahrabat se o vodu prostým dýcháním. Tato neviditelná dehydratace může vést k různým zdravotním problémům až k úhynu. Koupáním tedy zjistíš, jestli má želva dost tekutin a nepotřebuje pít. Pokud častěji pije, je něco v nepořádku (příliš suchý substrát nocoviště, suché terárium atd.). Koupání se pravidelně vyhneš asi pouze v případě, že používáš venkovní výběh, kde vlhkost v noci stoupá nad 80 %, želva se zahrabe do rostlin či hlíny a o vodu tak nepřichází. Některé druhy jsou dokonce schopny takto malou část vody absorbovat z okolí. Takovým želvám obvykle stačí jen šťavnatá potrava. Ty naše si po celé léto ani nevšimnou, když jim jejich kaluž napustím ;-). Kdybych měl ale želvy doma, koupal bych často - želvám to neuškodí, při pravidelných cyklech si zvyknou a jsou pak spokojené.

Rozdělit výběh na rašelinopísek a hobliny asi nemá význam - želvy to stejně časem smíchají. Pokud je to kvůli vlhčení části výběhu, je dobré mít výběh tak velký, abys důsledně oddělila suché místo s potravou a místo vlhčené. Tam, kde želvy žerou, také obvykle odkládají svoje přebytky. Takovýto vstupní ani výstupní materiál není dobré ve výběhu nechávat, a to zvláště tam, kde je vlhko. Takže pravidelným úklidem je možné trvanlivost substrátu jedině prodloužit. :-)

Luboš

Nechci zakládat nové vlákno,tak to přidám sem,já chovám želvy taky na smíšeném substrátu, v suché části mám bukovou kůru,kamínky a ve vlhké části lignocel+rašelinu.Ještě do nedávna jsem měla lignocel v celém terárku a jednu polovinu vlhčila,ale po pročítání příspěvků tady na poradně to zkouším taky obměňovat.Je ale pravda,že co jsem želvám do domečku dala místo lignocelu rašelinu,tak tam ani jedna nevlezla a našly si raději nové místa na spaní (ve vlhkém lignocelu).Ale hlavně proč píšu je věc,která mě překvapila-včera jsem želvám pořídila vlhkoměr a zjistila jsem,že mají vlhkost okolo 60-70% a když jsem večer porosila,tak ráno byla vlhkost až přes 90%.Není to hodně? Docela mě to překvapilo.Odvětrávání je taky myslím dostačující a problémy s plísněmi ani ničím jiným nemám,spíše mě to zajímá z dlouhodobého hlediska ve vztahu k želvám.Nikde jsem nevyčetla,kolik by asi vlhkost vzduchu měly mít.Děkuji za názory

Ta noc je v pořádku, je potřeba si uvědomit, že rosný bod je 100%ní vlhkost. Přes den by to ale chtělo trošku míň, optimální by bylo tak okolo 50%. Proto se také pomalu přechází k želvím stolům. Nicméně je taková vlhkost, kterou Zuzi uvádíte, stále lepší než sušit želvu přes den na 15-20% a v noci na klasické bytové 50%ní vlhkosti.

Díky,zkusím se tu vlhkou část trošku zmenšit.Je pravda,že nejvíce vlhkosti mi vydává asi ta rašelina,drží se vlhká oproti lignocelu hodně."Problém" je,že má každá želvička oblíbený svůj koutek,tak vlhčím značnou část terária,aby byly ve vlhku všechny.Ale snad se začnou samy stahovat do místa,které budu udržovat vlhké.Zkoušela jsem je taky umístit do akvária s otevřeným stropem,ale tam se mi nedařilo udržet zase teplotu.Bydlíme v přízemí a teplota je v místnosti okolo 20st, pod žárovkou měli 25st.To se mi zdálo málo.Začali stavět pyramidu a byli tam prakticky celý den.Tak jsem je šoupla zpátky a zdají se spokojenější,jsou aktivnější,více žerou...Uvidíme,zkusím změnit substrát,co to udělá.Díky

Ahoj Simonko, jsem taky začátečnice, mám malou marginatku měsíc a pořád se jen učím a zkoumám, takže v poslední době jsme dospěli do stadia, kdy ve vlhké části máme terarijní substrát (lignocel s pískem) smíchaný s hoblinami, do něj každý večer vyklopím misku po koupání, které želvátko neuvěřitelně miluje, pořádně prohrabu, načechrám, takže nehrozí, že by to zespoda chytalo plísně a vykoupaná želvička se slastně zahrabe do lehoučké vzdušné vlhké postýlky.
A koupání, to je každovečerní rituál, na který se těším, do mělké misky dám teplejší vodu, Žužla tam vleze, ponoří hlavičku, vypustí bublinky z nosu, pak pije a nakonec tam usne. Dávám nad misku žárovku, takže voda nevystydne a myslím, že je jí tam moc dobře. A já na to ráda koukám.
Potřebu do vody ale dělá vyjímečně.
Zkusím vložit foto...
[koupel.jpg]
Júú, to jsem šikovná, povedlo se :-D
Není to vidět, ale vody je tam asi centimetr a půl.
Ještě musím podat vysvětlení k té peřince než se na mě sesypou zkušení želvaři. Foto je z doby, kdy se ještě na noc nezahrabávala a já jsem chytala nerva, že se krunýř nehydratuje i zeshora. Tak jsem na ni položila kousek mokré papírové utěrky :-[
Nastydnout nemohla, 10 cm nad ní je žárovka. Dokonce se mi jednou stalo, že už chtěla z misky vylézt, ale když sem jí dala ten "teplý kabátek", zacouvala zpět a koupání si o půl hodiny prodloužila.

Naše děcka :-D milují substrát teplý a vyloženě mokrý (piliny na hrubém písku). Když jim trochu oschne, začnou nervózně pobíhat po výběhu, takže pak následuje další konvička vody... Je tam místo relativně suché (písčitý kopeček pod lampou). Piliny často měním, aby nedocházelo k plesnivění zbytků.

V přírodě klesá teplota k rosnému bodu i na povrchu (rosa), natož pak v zemi, kde vzlíná vlhkost z hlubších vrstev k povrchu a tam kondenzuje. Takže si troufám tvrdit, že zahrabané želvy jsou ve 100 % vlhkosti, ne 70 nebo 90 %. Můžeme si to přes léto zkusit a hodím sem nějakou křivečku.... Samozřejmě dospělé želvy tolerují i suchý vzduch, ale všimněte si, jak se v suchém prostředí tak polozahrabou (plastron a nohy) a uhnízdí, aby měkké části byly ve vlhku (které si částečně vytvoří samy).

Tak ve mně hlodá už delší dobu červíček - nemáte někdo zkušenosti s antukou nebo jinou kulatější drtí z cihelny jako příměsí do substrátu? Ne nadarmo je používaná a milovaná kaktusáři a má vlastnosti půd od mediteránu do pouště - je vysoce porézní, takže i když mokrá, na povrchu suchá a vzdušná a neplesniví. Podobné vlastnosti má vlastně taky vermikulit, ten je navíc ještě měkký (a drahý :-( ).

Tak jsem teda poměnila částečně substrát - do suché části jsem dala štěrk a vlhkou chladnější část jsem podstatně zmenšila a dala tam rašelinu s pískem.Vlhkost se mi daří už částečně korigovat-ve vlhké části den-60%, noc 85-90%, v suché pod žárovkou to bude o něco míň.Problém mám ale zase takový,že se želvy zdržují převážnou většinu dne i noci v suché,teplejší části (na štěrku) a nemůžu je přimět,aby se šly zahrabat do vlhka. Když se je tam pokusím "násilně" na večer přemístit, jsou do 10 minut zase všechny na svých místech na štěrku.Je mi jasné,že v noci kdy je teplota v terárku kolem 18-20st je vlhkost vyšší po celé ploše,ale myslíte, že jim to stačí? Koupané jsou 2-3xtýdne cca 20min.Jinak problém žádný nemají.Věřím,že kdyby měly vlhkosti málo,tak by se snad zahrabat zalezly samy,ne?Díky

Kdybys zkusila ještě vlhkou a teplou část a studenou a suchou část, tak bys měla všechno, co potřebuješ ;-). Vypozoroval jsem, že nejraději želvy zalézají ve vlhkém substrátu do co nejteplejšího místa. Jakmile substrát vysychá, začínají spíš chodit do chladnější části, která je pochopitelně i relativně vlhčí. Asi se neboj blízko lampičky namočit písek a přehodit jej vlhkými pilinami nebo jiným substrátem. Myslím, že to bude Tvoje želva vyhledávat.

Tak jsem to vyzkoušela a máš pravdu,želvy to vyhledávají.Až na to,že tak moc,že využívají prakticky jenom teplou-vlhkou část.Do studené a suché nevlezly už týden.S takovou vidím,že stačilo terárko 40x40cm :-D,stejně větší část nevyužívají.Když nepočítám,že se jdou nažrat do "zimy". :-/

Chtěla bych se zeptat jak vypadá vaše terárium že přes noc máte až 90% vlhkosti?...Konkrétně jestli ho máte seshora nějak uzavřené alespoň z poloviny. Já mám přes den vlhkost 50-60%...večer porosím a mám tutéž vlhkost jako přes den. Terárium nemám seshora ničím kryté, podestýlka - hobliny a přes noc nesvítím. Jak docílím toho aby měla moje želvička 90% vlhkosti?:-(

Zakryté je mám, ale jen z poloviny, ale nemusí být - mám to spíš kvůli teplu než vlhku. Jako podklad mám písek tvarovaný do kopečků a v prohlubních hobliny. Jednou za tři čtyři dny přijde pořádný slejvák a celé to promáčí (konvička vody). I když písek postupně na povrchu vyschne, podklad zůstává vlhký. Želvy se zavrtají a vylezou až ráno. V terárku tak zůstává mozaika suchých a vlhkých míst.

Já mám taky zhora uzavřené,celé.I když to nepovažuju za ideální,tak aspoň co se týká vlhkosti,tak je to snáž udržitelné.Podklad mám taky část písek,štěrk,část lignocel a buková kůra.Stejně jako Salicornia mi vychází mozaika suchých a mokrých míst.Pokud můžu říct z vlastní zkušenosti,tak nejvíce vlhkosti udržuje rašelina.Než jsem ji nahradila lignocelem a částečně štěrkem,tak jsem měla problémy,že byla vlhkost příliš vysoká.Teď už to jde snáze korigovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru