Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jakou zvolit podestýlku pro such. želvu

Dobrý den,
chtěl bych želvičce změnit podestýlku.Dočetl jsem se,že nejlepší je hlína s pískem.Před barákem máme hlínu hodně jílovitou.Mám radši koupit hlínu například v OBI,nebo je vhodný i jíl? Moc děkuju za odpověď. Jirka

Předmět Autor Datum
Ne, hlínu určitě v OBI nekupujte, tam prodávají zahradnický substrát - neuvěřitelně páchnoucí záleži…
nikolas 29.08.2007 22:24
nikolas
Já bych se chtěla zeptat, co dáváte do skleněného terária pod podestýlku. Jako substrát se chystám p…
Mej 29.09.2007 20:29
Mej
Ono to s tím poškrábáním není tak hrozné. Radši budu mít pár škrábanců na skle než nevzhledné linole…
krokodýl 29.09.2007 21:18
krokodýl
Měl by si specifikovat co za želvu vlastníš.
Safi 30.09.2007 00:34
Safi
Mám Testudo hermani-Želvu zelenavou. poslední
Želvák Jirka 03.11.2007 17:38
Želvák Jirka

Ne, hlínu určitě v OBI nekupujte, tam prodávají zahradnický substrát - neuvěřitelně páchnoucí záležitost, náležitě "obohacenou" anorganickými hnojivy a podle zápachu nejspíš špatně prokvašeným kravincem, někdy dokonce "vylehčenou" kuličkami polystyrenu.
Jíl taky není zrovna ideální - hrozně lepí, nejlepší je běžná zahradní zemina, ideálně i s travnatým drnem navrchu. Nebo lesní hrabanka - z listnatého lesa. Když už kupovat, tak snad jedině rašelinu, ta není hnojená. Ale někteří chovatelé i tu odmítají pro nízké pH a také po přeschnutí hodně práší.
Takže nejlépe zeminu od někoho ze zahrádky, nebo od kraje lesa, vždyť pro jednu želvičku vám bude stačit jeden kýbl na několik týdnů. A písek není úplně nutné přidávat, spíše jen na doplnění objemu.

Já bych se chtěla zeptat, co dáváte do skleněného terária pod podestýlku. Jako substrát se chystám použít písek a rašelinu, ale protože želvy dost hrabou, tak by sklo terária nejspíš hodně rychle poškrábaly. Tak jsem chtěla dát na dno a dolů na stěny něco, abych tomu poškrábání zabránila. Napadlo mě jedině linoleum, jen nevím, jestli nemůže začít plesnivět.. Nenapadá někoho něco vhodnějšího?

Ono to s tím poškrábáním není tak hrozné. Radši budu mít pár škrábanců na skle než nevzhledné linoleum. Vem to tak, že želva došáhne na větší vzdálenost než je délka jejího krunýře a když k tomu připočteš výšku substrátu, tak by lino zabralo třeba 30-40 cm výšky stěny a efekt by byl horší než u poškrábaného skla. Přes poškrábané sklo uvidíš skoro všechno, ale přes lino vůbec nic.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru