Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Následky kousnutí u jedovatých druhů hadů

Tajpani jednoznačně vedli, anžto prý při vyrušení neutečou, ale ponejprv několikráte kousnou a pak teprve utečou...
To ale ta anketka vycházela z nějakých zvláštních zdrojů... To by muselo být tajpanem pokousáno hooodně lidí. Tajpan není povahou nic mimořádného, prostě, když je vyrušen, tak vyklízí pole, pokud má tu možnost, rozhodně se na nikoho bezdůvodně nevrhá, aby plýtval jedem nazdařbůh.
Ono se prostě nedá jednoznačně určovat, který druh je ten nejnebezpečnější, protože reakce na jed je velmi individuální, stejně tak je individuální u každého hada množství jedu a složení a tedy způsob působení na organismus uštknutého, okolnosti uštknutí (místo, "nasranost" a "fitness" hada atd.). Dá se pokusně zjistit nejvyšší účinnost jedu třeba na myši nebo morčata, kdy zřejmě povedou někteří ti vodnáři, těsně následovaní borci typu tajpan (oba druhy), dále mamby, některé kobry a pakobry, křovináři (Lachesis sp.)... a ani naše zmije se v účinnosti jedu neztratí a objevuje se v popředí podobných žebříčků (ovšem má chuděra toho jedu dost málo, takže v dalších přepočtech na kg pak zaostává).
Je ovšem třeba říct, že z pohledu teraristy a z pohledu např. zdravotnické organizace je to trochu odlišné, protože u teraristy dochází procentuálně stejně ke kontaktu i s druhy, které normálně žijí skrytě nebo jsou v mnoha osídlených oblastech vzácné, neagresivní atd., kdežto bosý domorodec v Indii má 100 x větší pravděpodobnost, že si šlápne na russelku než, že ho sekne královajda, takže v absolutních číslech samozřejmě vede ta rusína, i když kousnutí hanničky je procentuálně mnohem fatálnější a ještě o řád výše postavení (co se týká účinnosti jedu) někteří vodnáři se ke kousnutí dostanou ještě vzácněji.
Každopádně je třeba tu vznětlivost brát v úvahu, jenže ve chvíli, kdy vás ďobne jinak velmi klidná gabunka, tak je její postavení v podobném žebříčku irelevantní;-).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny