Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zimovat/nezimovat

Chtěla bych se zeptat na váš názor, jestli je nutné želvy zimovat (jestli jim uškodí, když je nezazimuju) nebo jestli můžou být i bez zimování. Jde o želvy čtyřprsté (Testudo horsfieldi), jak jsou staré přesně nevím, zhruba tak 15 let, ale to je úplný odhad - velikost krunýře mají cca 15x12cm.
Zajímal by mě váš názor i obecně a potom hlavně konkrétně - jedna želva má totiž rachitidu (má trochu, skoro nepoznatelně, měkký krunýř), tak jestli jí nemůže zimování uškodit, jestli není lepší nezimovat a počkat, až na tom bude lépe. Želva je jinak aktivní, přijímá potravu - není na ní vidět žádná změna chování.
(A v souvislosti s tím bych se chtěla zeptat na vaše zkušenosti, jestli na zpevnění krunýře bude stačit více strouhat sépiovou kost na potravu a UVB žárovka Repti Glo 5.0 nebo je nutné řešit to u veterináře nějakými injekcemi? Nemůže želvě velká dávka sépiové kosti nějak uškodit?)
Díky za všechny odpovědi a rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak tak čtu o těch problémech s UVA/B a po zkušenostech s lineárními i kompaktními zářivkami dospívá…
KHor 09.09.2007 10:41
KHor
A mohl bys o tom AD3 napsat více? Dá se vůbec něco jako Combinal AD3 sehnat v obchodech? A jak je to…
Mej 09.09.2007 13:23
Mej
No právě v tom je problém. Já to dělám tak, že želvám do koutku zavřené držtičky kapnu malou kapku j…
KHor 09.09.2007 14:05
KHor
Já bych ty zářivky úplně neodepisoval, pro spoustu zvířat je důležitá i intenzita osvětlení, případn…
krokodýl 09.09.2007 20:52
krokodýl
A ještě poprosím, někde jsem četla, že sépiová kost nemá správný poměr vápníku a fosforu, existuje n…
Mej 09.09.2007 20:59
Mej
No to jsem asi zase spáchal já (nejspíš) přečti si, sakrble teď nevím kde to vlastně je. Nicméně pou…
KHor 09.09.2007 21:06
KHor
moje želvička má sépiovku v terárku už půl roku ale ještě se ji nedotkla, tak ji občas nastrouhám a…
Edík 15.09.2007 23:59
Edík
Fajn Edíku, mě připadá "demokratičtější" (jak říká Luboš) možnost aby si želvy vybraly. Na rozdíl na…
KHor 16.09.2007 08:30
KHor
Ještě jsem se vás chtěla zeptat od kdy je správné začít zimovat mám roční(vaše 2006)není brzo?Někdo…
Edík 16.09.2007 11:55
Edík
Já tedy prvním rokem nezimuji. Druhým rokem nechávám želvy normálně usnout cca říjen a budím je na n…
KHor 16.09.2007 21:44
KHor
Dobře, zimovat zatím nebudu, ale ještě bych se zeptala zda jí mám svítit celý den přes zimu tak jako…
Edík 16.09.2007 22:26
Edík
Pokud želva nezimuje, podmínky musíte udržet tak jako by bylo léto. Takže vyhřívat a krmit jako obyč… poslední
KHor 16.09.2007 23:33
KHor

Jak tak čtu o těch problémech s UVA/B a po zkušenostech s lineárními i kompaktními zářivkami dospívám k názoru, že kapka dobře namíchaného drinku AD3 jednou za měsíc není od věci. Stejně ty zářivky na želvy nefungují a ne každý má tu možnost, vzhledem k pořizovací a provozní ceně, svítit jedné, popřípadě dvěma želvám ultravitaluxkou 300W nebo T-Rexkou 100W. Mě to poslední dobou připadá takové křečovité, každý vymýšlí různé typy zářivek a jiných zdrojů, obchodníci se kapsují a nějak se zapomíná na to, že kapka AD3 vyjde na nulanulaprd a funguje dokonale. Takové zářivky bych pochopil ještě tak u ještěrů a chameleonů. Jediné co u té AD3 není vůbec dobré, je možnost předávkování a většina lidí, ve snaze želvě dopřát to přežene. Já se asi zase vrátím k starým osvědčeným způsobům a nebo to alespoň nějak nakombinuju a bude po ptákách.

No právě v tom je problém. Já to dělám tak, že želvám do koutku zavřené držtičky kapnu malou kapku jednou za měsíc. Olejová emulze sama vzlíná až do pusy a to stačí. Když je želv mnoho tak to dělám tak, že si pořídím HYDROVIT AD3 přesně podle návodu kápnu do vody a všechna mláďata v té vodě vykoupu. Kupodivu funguje i to, kápnout želvě kapku normální olejové AD3 na krunýř. To jsem ale přestal dělat z toho důvodu, že želva je celá zapatlaná a umaštěná což rozhodně není dobře. Doporučuji poradit se o dávkování s nějakým želvím vetem. Musím se přiznat, že jsem to dávkoval spíš "pocitově", na mou omluvu ale zdůrazňuji že v např. v minulém tisíciletí ti nebyl žádný dostupný vet schopen říct nic kloudného a člověk byl rád, když vet poznal kde má zatažená želva hlavu a kde prdéélku:-) Myslím, že jsem se i trefil, stačí se podívat na odchované dospělé želvy a jsem téměř spokojen.
Combinal AD3 seženeš zřejmě jen v lékárně. HYDROVIT AD3 od veta.
Pro úplnost dodávám, že svítím mladým Repti-glem 8

Já bych ty zářivky úplně neodepisoval, pro spoustu zvířat je důležitá i intenzita osvětlení, případně UV A (vliv na zbarvení, aktivitu), takže jako doplněk světla 1 neutrálně bílá a jako zdroj UV A (a minimálně trochu B) třeba kompaktní Lucky reptile nebo silnější reptiglo (8.0 nebo 10.0). No a k tomu kapička kombinalu jednou za měsíc a hodně moooc vápníku.

No to jsem asi zase spáchal já (nejspíš) přečti si, sakrble teď nevím kde to vlastně je. Nicméně použij vaječné skořápky nebo starou zvětralou omítku. Jo a na potravu to nesyp, použij mističku, želvy v případě potřeby si vápník (je-li k dispozici) najdou bez problémů samy.

Já tedy prvním rokem nezimuji. Druhým rokem nechávám želvy normálně usnout cca říjen a budím je na nový rok, každý další rok měsíc přidám, tak jak jsme si o tom povídali. Pokud ale nejsou opravdu odpovídající podmínky, je lepší zimování vynechat i když je to přirozené období želvího života.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru