Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co se člověk nedozví

Chci se vám jen svěřit se svým dnešním zážitkem z chovatelských potřeb. To je až k neuvěření, co se tam člověk o želvách nedozví. Ptala jsem se po vybavení do terárka, konkrétně třeba na teploměry, vlhkoměry a nějaké to osvětlení....Na dotaz pána na jaké se chystám zvíře jsem odpověděla, že na suchozemskou želvu a on spustil....
Teploměr a vlhkoměr je naprostá zbytečnost, jelikož terárko stejně nevytopím a jim stačí pokojová teplota a vlhko naprosto nepotřebujou, přeci jen jsou to pouštní zvířata...zdůraznil, že s ještěrkami z tropického pralesa je to už o něčem jiném....Co se týče světla, tak to je taky zbytečné, stačí mít odklopený vršek, aby tam nějaké to světlo šlo. Želva je prý naprosto nenáročné a jednoduché zvíře, které nic nepotřebuje...On sám měl 4 v garáži na zemi, kde bylo asi 20 stupňů a prý se jim tam líbilo, že se dokonce i rozmnožovali...Želvy jsou dnes drahé jen proto, že jsou chráněné. Dřív prý stály pár kaček, protože jsou tak jednoduché a nic nepotřebují, proto je měl také každý....Nejdůležitější je pořídit jí měkký a suchý substrát, hlavně ne hobliny, ty se jim zapichují do očí...No já jsem nestačila zírat!
Tímto bych chtěla všechny začátečníky upozornit, že informace ze všech petshopů, zverimexů atd. jsou opravdu k ničemu a povětšinou je raději ignorujte. A rovnou bych chtěla přihodit dotaz, zda někdo nevíte o nějakém obchodě s terarijním vybavením....Na internetu je hodně e-shopů, ale radši bych si vše sama prohlédla a okoukla ceny. Jsem z Kladna, takže případně i Prahu prosím, děkuji.

Předmět Autor Datum
To byl teda vědec, hlavně že má jasno. Já vím proč do zverimexů želvy zásadně nedodávám.]:(
KHor 18.09.2007 16:51
KHor
No, to nedodávejte, já si pro ni ráda přijedu k Vám domů, až na ni budu přichystaná ;-)
prcek 18.09.2007 17:28
prcek
Ahoj, no vidíš, ještě že je dnes internet a dá se na něm sehnat skoro jakákoliv informace. ;-) Ale p…
Salicornia 18.09.2007 16:56
Salicornia
Ahoj, já vím, koukám do knih, ale 90% informací čerpám odtud a info z knih si zde klidně ověřuji. Ří…
prcek 18.09.2007 17:30
prcek
Lubo, o želvím stole tu už padlo několik zmínek, ale např. já, jako naprostý laik, si dost dobře ne…
Georgij Gadjukin 19.09.2007 06:35
Georgij Gadjukin
Ahoj, no, víš, časem. Teď mám rozepsané něco o žrádle, takže pak to dám k hromadné recenzi želvařům…
Salicornia 19.09.2007 19:24
Salicornia
Ahoj, jeden z levnějších obchodů je miga.cz, maj obchod v Praze ve Strašnicích. Opravdu jsem koukala…
werča 18.09.2007 17:40
werča
Děkuji, už jsem koukala na e-shop, vypadá to dobře :-)
prcek 18.09.2007 18:12
prcek
Já před lety viděl u nás ve zveráku krásnou dospělou samici L. fuliginosus. K mému překvapení byla p…
rockviper 18.09.2007 18:45
rockviper
Nebylo to v Přešticích? Kdysi jsem prodavače upozorňoval na to že jižní Amerika a jižní Afrika je po…
krokodýl 18.09.2007 18:55
krokodýl
Jirkov, ten zverimex už kupodivu neexistuje.
rockviper 18.09.2007 19:15
rockviper
Díky bohu:-D.
krokodýl 18.09.2007 19:31
krokodýl
Před měsícem jsem si koupila želvičku - roční vroubenou - a teď jí sháním zelenavou kamarádku. Jsem…
Marfuška 28.09.2007 18:45
Marfuška
Ahoj, až teď jsem si přečetla tento vzkaz. Já myslím, že by ses nám do auta určitě vešla, ale já se…
prcek 07.10.2007 18:50
prcek
Ahoj, děkuju za odpověď. Já se pořád zmítám mezi touhou pořídit si druhou želvičku hned a rozumem, k… poslední
Marfuška 10.10.2007 19:48
Marfuška
A co se týče obchodů, já jsem zatím nejvíc věcí a nejvíc odborných názorů zaznamenala v Robimausu v…
Marfuška 28.09.2007 18:56
Marfuška
Ano, mnoho lidí má úplně jiný názor, to je fakt.
KHor 28.09.2007 21:36
KHor
Každý substrát má něco do sebe a nějaké mouchy. Nejpřirozenější by snad možná byla směs písku, troch…
Salicornia 28.09.2007 22:34
Salicornia
Přesně to jsem udělala, Žužla má ve třetině bejváku hobliny smíchané s kokosovými odštěpky, v další…
Marfuška 29.09.2007 09:15
Marfuška

Ahoj, no vidíš, ještě že je dnes internet a dá se na něm sehnat skoro jakákoliv informace. ;-) Ale pozor, jen málo jich prošlo recenzí, takže musí mít člověk cit filtrovat pravdu od bludů... Pokud chceš želvu, vykašli se na terárko a udělej si želví stůl. Je to skvělá věc hlavně proto, že na malé ploše můžeš vystřídat velké množství substrátů, vlhkostí a teplot. Je to na articles.html
s názvem:

Constructing a Simple Open-topped Tortoise Enclosure
i s obrázky.

A želvu si sežeň přímo od nějakého chovatele.
Hodně úspěchů. Luboš

Ahoj, já vím, koukám do knih, ale 90% informací čerpám odtud a info z knih si zde klidně ověřuji. Říkám stále terárko ze zvyku, ale v podstatě je to želví stůl. Délka 120 cm, myslím, že to bude dobré, až si ho trochu vybavím :puff: A želvu chci jedině od KHora, v tom mám naprosto jasno :-)

Lubo,

o želvím stole tu už padlo několik zmínek, ale např. já, jako naprostý laik, si dost dobře nedokážu představit, co to obnáší (podle těch obrázků už nějak jo...). Nechceš své dva "želví" články doplnit ještě o Želví stůl? Pro ty, kterým třeba angličtina dělá problémy. Určitě má taková konstrukce nějaké vychytávky atd. co jen z obrázků není patrné.

:puff:

Ahoj, no, víš, časem. Teď mám rozepsané něco o žrádle, takže pak to dám k hromadné recenzi želvařům a uvidíme, co dál :-). Ten želví stůl je používán jako stůl vlastně proto, že ve výšce stolu už není průvan, který pobytem u země zvířatům (morčatům, křečkům, králíkům, želvám...) vůbec nesvědčí. Jinak je to vlastně takové terárko nebo ohrada, ve které je větší množství různých substrátů, stanovišť, vlhkostí a teplot, takže želva může sportovat, žrát a spát tam, kde se jí to nejvíce líbí. Další vychytávkou je možnost výměny jednoho truhlíku za druhý - příklad: někde si pěstuješ v zimě v truhlíku na okně pampelišky a až jsou dostatečně narostlé, jednoduše tam ten truhlík šoupneš jako náhradu za jiný ožraný trávník. Má to tu výhodu, že natrhané listí ti za dvě hodinky zvadne, ale kytka v truhlíku vydrží svěží velmi dlouho a želva ji nemusí skonzumovat hned. Tak vzhůru do toho ;-)
Luboš

Ahoj, jeden z levnějších obchodů je miga.cz, maj obchod v Praze ve Strašnicích. Opravdu jsem koukala jaký mají výběr všeho možného. Jen dodací lhůty (pokud bys chtěla něco na objednávku-zvířata nebo terárium) jsou trošku nespolehlivé. Každopádně pokud si chceš vybrat,tak tady je toho dost.

Já před lety viděl u nás ve zveráku krásnou dospělou samici L. fuliginosus. K mému překvapení byla prodávána jako "brazilský škrtič", novorozené mládě, a to za lidových 1800,- Kč.
Neodolal jsem, slečnu, která tam obsluhovala, jsem na drobnou nesrovnalost upozornil. Brazilský škrtič byl k mání dalších 14 dní, pak zmizel. Nu, někdo si asi udělal radost a dodnes ohromuje návštěvy raritou z tropického pralesa jižní ameriky.

Před měsícem jsem si koupila želvičku - roční vroubenou - a teď jí sháním zelenavou kamarádku. Jsem taky z Kladna, ale mám problém s dopravou, tak jsem chtěla poprosit prcka, jestli bychom cestu k panu khor nemohly podniknout spolu :-)

Ahoj, až teď jsem si přečetla tento vzkaz. Já myslím, že by ses nám do auta určitě vešla, ale já se tam chystám až někdy v prosinci třeba.....stále nemám hotové bydlení a peníze na želváka. Jinak díky za typ, možná se tam někdy zajedu mrknout :-)Kdyžtak piš na mail krouev@seznam.cz

Ahoj, děkuju za odpověď. Já se pořád zmítám mezi touhou pořídit si druhou želvičku hned a rozumem, který velí počkat do jara. Ale vypadá to, že touha zvítězí a v tom případě bych tam ráda zajela dřív než v prosinci. Takže děkuju a jdu se zeptat na něco na mail :-)
Jo a do Rudné určo zajeď, třeba jen potěšit oko, já tam byla v pátek s jednou morčatářkou - jen tak - okamžitý nápad a udělalo nám to veeelkou radost, asi takovou, jako jiným ženám udělá radost nakupování hadrů :))

A co se týče obchodů, já jsem zatím nejvíc věcí a nejvíc odborných názorů zaznamenala v Robimausu v Rudné u Prahy. Je tam moc milý prodavač, jeho názory se mi zdály odborné a rozumné, jediné, v čem se s panem khor neshodoval, byly hobliny jako podestýlka.

Každý substrát má něco do sebe a nějaké mouchy. Nejpřirozenější by snad možná byla směs písku, trochy vápenné omítky nebo lomové prosívky z vápencového lomu a lesní hrabanky z dubového nebo bukového lesa. Jenže co všechno z té hrabanky vyleze, když ji přinesete domů... Navíc v ní, pokud bude trvaleji vlhká, makají různé houby a plísně. Asi každý prošel různým zkoušením, co je to "nejlepší" a každý má svůj recept - takže doporučuji různé rady vyslechnout a řídit se vlastním citem.

Přesně to jsem udělala, Žužla má ve třetině bejváku hobliny smíchané s kokosovými odštěpky, v další Cococomp a v poslední substrát (písek s lignocelem) z Robimausu. Ten udržuju vlhký ve čtverci asi 15 na 15cm. Želvička pobývá ve všech asi tak stejně dlouho, ale spát chodí do zbytku hedvábného kapesníčku a nebo aspoň pod něj :-) To určitě není odborné, ale je legrační, jak tam vždy neomylně zamíří a zavrtá se. Tím pádem málo spí ve vlhku, ale denně se tak 15 minut vyvaluje v misce s vodou, stačí to?
Jinak jsem moc ráda, že jsem našla tuhle poradnu a že jsou tady viditelně zkušení chovatelé. Chovám morčata, máme na netu diskuzi a tam strašně rády odpovídají děti, co mají morče týden a šíří nám tam pěkné bludy :-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru