Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem svlek

dobrý den, mám takový dotaz, moje užovka se svlékla, ale zůstaly zakalené oči, doktor říká, že je má několikrát nesvlečené. Víte někdo, jak to z očí odstranit, aniž bych jí nějak ublížila?? Každý den koupu ve vaně ve vlažné vodě, má nádržku v terárku, ob den jezdíme k veterináři, ale ten si s ní neví rady, říká, že je dehydrovaná, ať to z těch očí odstraním ve vodě. Moc prosím, poraďte.

Předmět Autor Datum
Za prvé změň veterináře, kdo jiný by si s tím měl poradit. Za druhé ji nech alespoň hodinu v bedně s…
krokodýl 25.09.2007 19:38
krokodýl
Jo díky, neudusí se v té pleně?
zenta 25.09.2007 19:43
zenta
nemyslí abys hada zamotal do pleny, ale abys ho dal do nějaké nádoby (s dírkama, aby se neudusil) a…
FildaV 25.09.2007 19:58
FildaV
Běžnější způsob je hada prostě namočit. Stačí půlhodina v nádobě s vlažnou vodou, potom hranou čelis…
rockviper 25.09.2007 20:16
rockviper
no to jsem si myslela taky, ale ve vaně rejdí docela dlouho a stejně to nejde odstranit..
zenta 25.09.2007 20:19
zenta
Ono to chce dělat "jemně ale fest" Nesmíš čekat že to spadne úplně samo. Neboj se zajet i kousek pod…
rockviper 25.09.2007 20:26
rockviper
Já nedávno měla stejný problém. Koupala jsem v heřmánkovém čaji a borovou vodou se snažila uvolnit t…
werča 25.09.2007 20:27
werča
tak Vám všem moc díky, držte mi palce, respektive nám oběma. :-) poslední
zenta 25.09.2007 20:34
zenta

Za prvé změň veterináře, kdo jiný by si s tím měl poradit. Za druhé ji nech alespoň hodinu v bedně s vlhkou (až mokrou) plenou, pak bych oči přemáznul ophtalmo-framykoinem (mastička na oči) a pak opatrně třel vlhkým prstem až se někde oční šupina začne odchlipovat a potom opatrně zachytit pinzetou a stáhnout. Chce to hodně citu a raději bych to přenechal veterináři (zkušenému s plazy).

Běžnější způsob je hada prostě namočit. Stačí půlhodina v nádobě s vlažnou vodou, potom hranou čelisti pinzetky odtáhnout zbylou šupinu z oka a odstranit.
Tím neříkám, že postup s plenou nebude fungovat. Ale v té vodě bude had rejdit a potápět hlavu, starý svlek na oku víc zvlhne a půjde lépe odstranit.

Ono to chce dělat "jemně ale fest" Nesmíš čekat že to spadne úplně samo. Neboj se zajet i kousek pod oční štítky. Mezi okem a šupinama je takový dovnitř přeložený rámeček z pokožky, musíš dosáhnout až za něj. Pokud se ti nezdá pinzeta, nebo nemáš pevnou ruku, zkus to nástrojem používaným na zjišťování roztočů (používá se to stejným způsobem. projedeš hadovi pod štítkama okolo oka, pokud na něm ulpí černé tečky, je jasno)- rozžvýkaným koncem zápalky nebo páratka. To už je dostatečně jemný a lubrikovaný nástroj. Samozřejmě ten konec musí být čerstvě rozžvýkaný :-)

Já nedávno měla stejný problém. Koupala jsem v heřmánkovém čaji a borovou vodou se snažila uvolnit tu kůži. Používala jsem vatový tampon obalený obvazem. Tím, že má strukturu,tak trochu pomáhá. Ale trvalo to dost dlouho než jsem to sundala a to jsem to dělala třikrát denně...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru