Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výbeh

Zaujímalo by ma, dokedy je možne chovať mláďatá vo vonkajšom výbehu. Ja ich mám stále na záhrade, aj pri nižších teplotách dokoca aj počas dažďov. Nemám možnosť ich chodiť kontrolovať každý deň, počas dažďov a chladných dní sa zahrabavajú do zeme. Ale aj tak ma zaujíma, či je potrebné ich už presťahovať do terária? Búdku síce vo výbehu majú, ale využívajú ju minimálne.

Předmět Autor Datum
No, tak "boudičku" jsem jim v létě postavil ve výběhu z pěti cihel, do ní narval bukové listí na vlh…
Salicornia 29.09.2007 19:30
Salicornia
Zabudol som dodať, že sa jedná o minuloročné mláďatá a zimovať ich práveže chcem. Včera som ich ráno…
Redrum 30.09.2007 14:49
Redrum
Myslím Redrum, že na to pohlížíš z toho nejsprávnějšího možného úhlu. Je lepší je dříve probudit, ne…
KHor 30.09.2007 17:04
KHor
Každý deň sledujem predpoved počasia na pár dni, hlavne nočné teploty, ale zatiaľ ešte neklesajú tak…
Redrum 30.09.2007 21:51
Redrum
Že je menší nevadí, hlavně jestli není lehká.
krokodýl 30.09.2007 22:18
krokodýl
S tím zimováním člověk riskuje vždy. Je to prostě jeden ze selekčních tlaků, který pomáhal tvořit že…
KHor 01.10.2007 09:06
KHor
Stala sa mi docela neprijemna vec, vo výbehu sa mi zrejme zakopala velka samica horsfieldky (ak ju n…
Redrum 03.10.2007 15:38
Redrum
Spíš to už zabalila. Teď to chce pane kolego hezky na kolena a ručo prohmatat zem. Tam kde je země z…
KHor 03.10.2007 16:38
KHor
Otazocka na pana Khora: zajtra pojdem prekopat cely vybeh, akurat by ma zaujimalo, co s vykopanou ko…
Redrum 05.10.2007 12:21
Redrum
Já bych jí dal už někam do chladu a spolehl bych se na to, že sama ví nejlépe kdy začít zimovat. Pok…
KHor 05.10.2007 12:46
KHor
ahojky a zdravim všechny želvaře :-), hlavně moc pozdravuju pana Khora, neustále čtu vaše příspěvky…
ginger 06.10.2007 18:13
ginger
Jsem rád, že se želvíkům daří. Já by ch situaci řešil takto. Nechal bych mladé zazimovat a na nový r…
KHor 07.10.2007 08:33
KHor
Stalo sa mi to co som nechcel, korytnacku som vo vybehu nenasiel, samozrejme ze to skusim, ale cisto…
Redrum 11.10.2007 09:36
Redrum
Pokud nedojde k nějakým extrémům tak želva přežije a možná bude v lepší kondici jak ze sklepa. Pokud…
KHor 11.10.2007 11:45
KHor
zdravím, prý se nám má pěkně ochladit a teploty snížit skoro až na -2°C. Byla jsem zkontrolovat mláď…
ginger 11.10.2007 22:59
ginger
Kdo nemá boudu, nechť dá ze tří a půl stran cihly, shora desku a dovnitř slámu, pod slámu želvy. V n…
Salicornia 11.10.2007 23:09
Salicornia
díky, je teda fakt že boudičku mám, dokonce je to výběh udělaný podobný jako skleník, je z půlky při…
ginger 11.10.2007 23:17
ginger
nezlobte se, ale ještě dotaz, jenže když chci želvíky zkontrolovat, tak je vždy probudím,kouknu do b…
ginger 11.10.2007 23:24
ginger
Kontrola musí být. Stejně margináty ani při tomto počasí nespí, dospělé kusy se sem tam ještě i páří…
KHor 12.10.2007 09:06
KHor
nazdárek, moc děkuju za odpověď a za rady. Postačilo mi listí a .hned zahrabaly a dneska se už ani n…
ginger 13.10.2007 17:09
ginger
Je lepší když jsou boudičky bez dna, ale stále je to lepší než doma. Stačí trochu pokropit. poslední
KHor 13.10.2007 19:32
KHor

No, tak "boudičku" jsem jim v létě postavil ve výběhu z pěti cihel, do ní narval bukové listí na vlhkou zem a všechny se do ní okamžitě nastěhovaly. Hned pochopily, že je tam v noci tepleji a nepadá tak rosa. Dneska je mám dávno doma, protože pokud je nechceš zimovat, tak není dobré je na zimování ani připravovat. Některé venkovní želvy už to evidentně zabalily, takže já bych s úklidem neváhal.

Zabudol som dodať, že sa jedná o minuloročné mláďatá a zimovať ich práveže chcem.
Včera som ich ráno pozoroval, takmer celé doobedie sa zahrievali, kým sa naštartovali a potom už boli docela aktívne, takže ich tam ešte asi zopár dní ponechám, a potom ich zazimujem. Len ide tiež o to, že keby sa vonku ochladilo napr. o dva týždne a mám ich zimovat, nechcem ich hodiť do terárka a tým prerušiť ich prípravu na zimu.

Každý deň sledujem predpoved počasia na pár dni, hlavne nočné teploty, ale zatiaľ ešte neklesajú tak nízko, tak by som ich ešte vonku nechal. Akonáhle to ale pôjde dole, dám ich zimovať. Nie som si ale istý, či zimu v pohode prežijú, nerád by som riskoval, jedna je pomerne veľká a ťažká, druhá bohužial mierne zaostala, má sice úplne hladký pancier, ale veľkosťou je tak 2/3.

S tím zimováním člověk riskuje vždy. Je to prostě jeden ze selekčních tlaků, který pomáhal tvořit želvu želvou a patří k chovatelské praxi. Pokud je ta menší želva v dobré kondici, což rozhodně nezáleží na velikosti a pokud je dobře připravená na zimování, riziko je minimální. Nikdo ale dopředu nezaručí jak to dopadne. Pokud tě zajímá jak má vypadat želva v dobré kondici, tak je jedna taková vyfocená na tom mém pokusu o webík v kapitole o zimování.
index.php
No né, to žasnu::), že se mě ten odkaz povedl hned napoprvé.

Stala sa mi docela neprijemna vec, vo výbehu sa mi zrejme zakopala velka samica horsfieldky (ak ju niekto neukradol:-|), snazil som sa ju najst, ale marne.
Budem musiet, zrejme prekopat, cely vybeh. Je sanca, ze by sa pred zaciatkom zimy sama vyhrabala, alebo to uz zabalila? Ako tieto veci riesite vy, teda, aby sa korytnacky nezakopavali? Podotykam, ze vybeh je dost husto zarasteny, takze to nebude malina...
Viem sice o niektorych pripadoch, ked ludom zimovala korytnacka kazdy rok na zahrade sama, ale tuto moznost by som velmi nerad prijal.

Spíš to už zabalila. Teď to chce pane kolego hezky na kolena a ručo prohmatat zem. Tam kde je země zkypřená začít hrabat, nebude ještě hluboko tak 20-30cm. Pokud je to velká želva, nebude to problém. Zahrabané bývají většinou tam, kde mají přes léto takové ty letní nory. Případně u velkých kamenů, drnů atp. Doporučuji postupovat systematicky, nelítat z jednoho konce na druhý. Potom totiž už nevíte zda kypřejší zem je od vás nebo od želvy.

Já bych jí dal už někam do chladu a spolehl bych se na to, že sama ví nejlépe kdy začít zimovat.
Pokud jí necháte ve výběhu, tak při příští návštěvě budete kopat znovu.:-|Mě už se také zahrabávají. Mám tu výhodu, že vím kam, protože je mohu stále kontrolovat. Jsou už tak 20-30cm hluboko a ven už letos určitě nepolezou. Mimo jiné, takto hluboko zůstávají až do příchodu mrazů a potom se pomalu zahrabávají stále hlouběji. Tím chci říct, že je docela zajímavé, že v době hibernace jsou schopny celkem namáhavého výkonu. Jak jsou hlouběji než 50cm je to průšvih a chce to pomalu bagr. V tom případě, pokud se mě to stane, navezu do výběhu co nejsilnější vrstvu listí a doufám že na jaře něco vyleze. Největší problém není mráz, ale to naše neustálé zamrzání a zase rozmrzání, půda je příliš mokrá až bahnitá a to je problém. Je-li to technicky možné, je dobré použít alespoň plachtu na jednoduché zakrytí těch nejpravděpodobnějších míst, kde může být zahrabaná. Tak držím palce.

ahojky a zdravim všechny želvaře :-), hlavně moc pozdravuju pana Khora, neustále čtu vaše příspěvky a opravdu se tu dočítám samé potřebné a zajímavé info, jsem totiž úplně začátečník. Od pana Khora mám dvě želví mrňata. Mám je také ve výběhu, viditelně se jim tam daří, ale pravda, že jejich aktivita už klesá a mají tendenci být pořád zalezlá. Jenže nevim, někde jsem se tady dočetla, že roční mláďata není dobré zimovat, jenže mám pocit, že už je trošku pozdě a připravují se k spánku, tak nevím, co je lepší, zda je v tom nechat a nebo tu náročnou přípravu přerušit a dát je pěkně do terárka. Jedná se o mláďáta Testudo Hermani. zatím papa

Jsem rád, že se želvíkům daří. Já by ch situaci řešil takto. Nechal bych mladé zazimovat a na nový rok bych pomalu budil. Teoreticky mládě vydrží to samé co dospělá želva o tom není sporu, jenže přeci jenom naše zimy jsou delší než na co želvy připravila příroda, takže na mladé bych byl hodnější.
Takže v lednu budit a každý další rok zimování o měsíc prodloužit. Než želva vyroste vyjde to akorát.

Stalo sa mi to co som nechcel, korytnacku som vo vybehu nenasiel, samozrejme ze to skusim, ale cisto teoreticky, je mozne, ze zimu v zemi prezije?
Dalsia otazka, moje 2 rocne hermanky to uz zabalili, tak ich beriem domov a necham ich v bednicke na balkone, pokial teploty neklesnu nizsie, potom pojdu do pivnice, mozu tam ostat pri teplotach okolo 14 stupnov?

zdravím, prý se nám má pěkně ochladit a teploty snížit skoro až na -2°C. Byla jsem zkontrolovat mláďata ve výběhu, sice jsou zalezlý, zřejmě jsem je probudila, chtěla jsem se na ně podívat a zkontrolovat, zda jsou v pořádku. Řekla bych, že to ještě úplně nezabalily. Starosti mi proto dělají ty nízké teploty, nechci rizkovat, že se mi mláďata nachladí, jenže jestli je vezmu domů do tepla, tak mám po přípravě k hibernaci. Já vím, pan Khor uvádí, že pokud neklesají noční teploty pod -2-3, tak je vše v pohodě, ale co když bude sněžit a jedná se o roční mláďata. Moc prosím poraďte :.(

Kdo nemá boudu, nechť dá ze tří a půl stran cihly, shora desku a dovnitř slámu, pod slámu želvy. V noci zem hřeje i tehdy, když přijde noční mrazík. Sláma a deska izoluje a cihly jsou hmotou, která jen tak nepromrzne. dá se využít i skleník nebo pařeniště (pozor, nutnost boudy nebo hromady sena - kompost atd). Není asi důvod k panice.

nezlobte se, ale ještě dotaz, jenže když chci želvíky zkontrolovat, tak je vždy probudím,kouknu do boudičky a už na mě koukají, co se děje,chci se jen proto zeptat, jestli tím právě rapidně nenarušuju jejich přípravu? A jestli ano, tak jak je mohu kontrolovat? A prosím, když teda ještě nespí jak dudci, stačí jim ke stravě tráva ve výběhu? Předem opravdu moc děkuju

Kontrola musí být. Stejně margináty ani při tomto počasí nespí, dospělé kusy se sem tam ještě i páří. Pokud koukají co se děje tak stejně nespí, až usnou poznáte to. Nějaké otevření boudy je neprobudí. Potrava v tomto období není důležitá, želvy si občas něčeho zobnou ale nijak moc nejedí, stejně už by nedokázaly téměř nic strávit. Želví mimino vydrží stejné podmínky jako dospělá želva. Pokud chcete zimovat, je nejlepší v tomto období "zapomenout" na to, že máte želvy. Poznáte, že někteří jedinci dokáží nespat i tehdy, když noční teploty klesnou na -5°C a přes den je třeba 10°C a svítí slunce. Želvy vylezou, třeba jen do vchodu u boudy a vyhřívají se. Takové paličaté jedince potom musím hlídat a jen co usnou šup s nimi do sklepa. Usínají zvláště tehdy, má-li přijít inverzní počasí nebo tlaková níže. Pokud je krásné počasí a vysoký tlak, tak nehledě na teploty se jim do hajan moc nechce, ani se jim nedivím. Musíte je dávat do zimoviště až tehdy, kdy opravdu usnou, jinak stresují ze ze změny prostředí. V zimovišti potom nespí, popolézají, snaží se dostat ven a to není dobré. Jo a doporučuji větrat sklepy, teď jsou teploty ve sklepích příliš vysoké, tak ať je srazíte co nejníž. Pro Ginger, seno do boudy rozhodně nedávejte, dokáže zaplísnit během pár dnů. Musíte sehnat slámu. Teď na podzim to není problém. Listí ovocných stromů je dobré, také buková, dubová hrabanka. Pokud budete mít problém se slámou, listí ji dokáže nahradit ale seno ven! Hlavně nezapomeňte každý večer projít výběhy a zkontrolovat zda jsou želvy v boudách. Ono se jim venku sice nic nestane ale přece jen pro případ nějakého extrémního poklesu teploty a hlavně pro svůj klid.

nazdárek, moc děkuju za odpověď a za rady. Postačilo mi listí a .hned zahrabaly a dneska se už ani nesnažily mě nějak registrovat, že sem se na ně byla mrknout, nespí teda ještě tvrdě. Ale chtěla bych se zeptat, boudičku mám ze dřeva včetně dna a je tam poměrně sucho. Tak jestli to želvám nějak nevadí, když potřebují vlhko a navíc si myslim, že želvy moc už nevylézají z boudy, takže jsou v tom suchu. Díky a mějte se ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru